Keď sa z rodičky stáva šestonedieľka

Mnoho budúcich mamičiek tesne pred dňom D trápia kvantá nezodpovedaných otázok. Všetky už počuli legendy a príbehy o tom, čo ich neminie doma, po návrate z nemocnice.Ani vás ale určite v tom zhone nenapadlo, aké zmeny čakajú za rohom hneď po tom, ako privediete na tento svet svojho vytúženého potomka.

mother_baby_1200x800

Čo sa vlastne deje s čerstvou šestonedieľkou bezprostredne po pôrode?

Pár minút po...

Maximálne fyzické a emočné vypätie na pôrodnej sále si vyžaduje zaslúžený oddych. ,,Už počas pôrodu, ale i pár minút po tom, ako daruje žena svojmu dieťaťu život, je jej k dispozícii pôrodná asistentka. Tá sleduje jej zdravotný stav približne po dobu dvoch hodín. Mamička ešte zostáva na pôrodnej sále a pôrodná asistentka pravidelne kontroluje sťahovanie maternice, prípadné krvácanie, močenie a ostatné fyziologické funkcie ,“ približuje prvé minúty šestonedelia Elena Drapáčová z OZ Elen, ktoré sa venuje predpôrodnej príprave. Počas tejto doby môže byť vo väčšine nemocníc s vami aj váš partner či iná sprevádzajúca osoba.

Čas na presun za bábätkom

Ak sa zdravotný stav rodičky po uplynutí dvojhodinového intervalu neskomplikoval, personál ju prevezie na oddelenie šestonedelia, ktoré býva väčšinou pridružené k neonatologickému oddeleniu, kde medzičasom neonatologická sestra previezla aj novorodenca. ,,Dnes si takmer v každej pôrodnici  môžete vybrať, či chcete svoj pobyt s bábätkom stráviť v štandardnej izbe alebo v miestnosti s nadštandardným vybavením. Treba ale počítať s tým, že tieto nadštandardné izby sú kapacitne obmedzené a môže sa stať, že v prípade veľkého počtu pôrodov budú nedostupné,“ hovorí pôrodná asistentka Drapáčová. Ak sa čerstvá mamička svojho voňavého bábätka nevie dočkať, je potrebné dať avízo personálu, ktorý ho v prípade, že je v poriadku, ochotne maminke dovezie. Inak je tento čas vhodný na oddych a rekonvalescenciu.

Po príchode na izbu je na rade poučenie o chode oddelenia, priestorovom usporiadaní a vizitách. Samozrejme, pôrodná asistentka je na oddelení vždy k dispozícii. ,,Určite ju zavolajte pri vašom prvom vstávaní z postele. Môžete sa cítiť vo forme, ale niekedy zdanie klame. Krvná strata a vyčerpanosť však vie urobiť svoje,“ odporúča odborníčka.

Dojčenie ako častá otázka mnohých prvorodičiek

Po prvom postavení a vymočení sa bude pozornosť šestonedieľky neustále upriamovať na dieťatko, ktoré si od prvých momentov so svojou mamou osvojuje prisatie a satie z prsníkov. ,,Dôležitou témou sa stanú práve prsia, v ktorých sa približne na tretí deň od pôrodu začne tvoriť  tekuté zlato, materské mlieko. Ak sa dojčenie bude rozbiehať pomalšie, netreba sa zľaknúť, tvorba mlieka je individuálnou záležitosťou,“ hovorí o ďalšej zmene v živote čerstvej matky Drapáčová. ,,Mlieko v prsiach vzniká vďaka hormónu prolaktín. Prvé dni po pôrode sa vytvára tzv. mlezivo, respektíve kolostrum, ktoré obsahuje veľké množstvo probiotickej vlákniny, výživné tuky a ďalšie látky imunologickej povahy. Práve vďaka týmto zložkám je známe aj ako prvé očkovanie,“ dopĺňa. S dojčením, rovnako ako s kúpaním a ostatnými otázkami ohľadne starostlivosti o novorodenca radi pomôžu pôrodné asistentky a neonatologické sestry.

Ďalšie zmeny a prepustenie z nemocnice

Je úplne pochopiteľné, že ženu zaskočia niektoré zmeny, ktoré nastali v jej živote. ,,Zmes nových pocitov, skúseností, hormónov, nálad a faktov môže u rodičky vyvolať pocit zmätenia, v niektorých prípadoch aj tzv. popôrodné blues. Ak sa chcete čo najrýchlejšie naplno venovať starostlivosti o dieťatko, je potrebné sa cez to všetko sústrediť nielen na zdravotný stav svojho dieťatka, ale i na vaše telo, ktoré sa potrebuje dostať do pôvodnej formy. Tu platí jednoduché pravidlo – maternica sa najlepšie hojí a zavinuje počas dojčenia,“ uzatvára tému Elena Drapáčová. ,,Keď má bábätko dožité plné štyri dni života a výsledky všetkých vyšetrení sú v poriadku, lekár povolí prepustenie a mladej rodine už nič nebude brániť v tom, aby si doma užívali nenahraditeľné spoločné chvíle,“ dodáva pôrodná asistentka s dlhoročnými skúsenosťami.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.