Môže súvisieť prospech v škole s chrbticou?

Odpoveď je áno. Problémy s chrbticou nemajú vplyv len na diskomfort detí a na určité obmedzenia, ale aj na čas strávený v škole. Štatistiky hovoria, že až u tretiny detí môžu byť príčinou problémov v škole práve ochorenia chrbta.

pisanie_syn_otec19

Okrem toho majú problém nosiť školské tašky, pretože im môžu ešte uškodiť a až polovica z nich môže prestať športovať, čo môže mať vplyv na ďalšie ochorenia ako obezita. Stále častejšie rodičia navštevujú pediatra kvôli chrbtici ich dieťaťa. Či ide o bolesť, alebo jej zakrivenie a nezdravý tvar. Nie nadarmo je jednou z najpravidelnejších rád starostlivých rodičov „vyrovnaj sa“. Sami totiž vedia, aké nepríjemnosti sa skrývajú za zakriveným a zaobleným chrbtom. „Sedavý spôsob života, nedostatok pohybovej aktivity, nadváha, nesprávne držanie tela pri  stoji, sedení, nosení batohov, alebo pri používaní mobilných telefónov, tabletov a podobných zariadení, spôsobujú tento stúpajúci trend,“ uvádza odborný zdravotnícky časopis Solen.

S problémom od detstva do dospelosti

Zaráža aj údaj o tom, že u 8 % detí sa stanú bolesti chronickým problémom. Tá sa s nimi následne tiahne až do dospelosti a zbaviť sa jej je viac než náročné. Rozoznávame dva typy príčin bolesti chrbta –  organické a neorganické príčiny. Ak ide o organickú príčinu, pôvod bolesti je známy, môže ísť napríklad o reumatickú či traumatickú príčinu, skoliózu, deformity chrbta atď. Pokiaľ je však príčina neorganická, nedá sa presne definovať, odkiaľ pochádza – bolesť je nešpecifikovateľná (Solen, 2018). Vtedy je potrebné čo najskôr odstrániť všetky príčiny, ktoré by to mohli spôsobovať. Sú nimi hlavne nadváha, nadmerná záťaž v podobe ťažkých tašiek, zlé držanie tela a dlhodobé sedenie na nesprávnej stoličke. So sedením to má však spoločného najviac. V sede si dokážeme totiž zvyknúť na nesprávnu polohu, priberať a aj zaťažovať nesprávne svaly.

Sedeniu sa nevyhnete – dbajte na výber stoličky

Kľúčová vec spočíva vo vzpriamenej polohe. Avšak, nielen deti, ale dospelí majú tendenciu sedieť „zhrbení“ a po chvíli si na stoličku takmer ľahnúť. Ak by dieťa dokázalo sedieť rovno a nenakláňať sa, problémy by sa po čase znížili, možno úplne stratili. To by však muselo sedieť na stoličke, ktorá ho „podrží“ v správnej polohe. Riešenie je oveľa ľahšie, ako by sa zdalo – výkyvový, pohyblivý sedák na pružine, ktorý imituje sedenie na terapeutickej lopte. Tú lekári a fyzioterapeuti pre tento typ pacientov odporúčajú už niekoľko rokov. Na rozdiel od nej má však taká stolička aj opierku chrbta a podrúčky. „Takáto stolička nielen narovná okrúhly chrbát, ale tiež aktivuje ochabnuté chrbtové a brušné svaly, ale spevní hlboké stabilizačné svaly a odstráni bolesti v bedrách“, hovorí Kateřina Zaydlarová z Centra zdravého sedenia.

Bolesti chrbta sú u detí častým príznakom. Hoci najčastejšie ide o nešpecifickú bolesť, závažnejšie príčiny (ako napr. nádorové procesy alebo spondylodiscitídy) musia byť vylúčené. V diagnostickom procese sú kľúčové zobrazovacie vyšetrenia ako RTG chrbtice a tomografické vyšetrenie (CT). Liečba však vždy závisí od etiológie stavu, pričom v prípade nešpecifických bolestí chrbta je dôležité odstránenie rizikových faktorov (Solen, 2018).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.