Ako zvládnuť prvé dni s novorodencom II.

Prvé dni doma s čerstvo narodeným dieťaťom sú krásne i náročné zároveň. Návštevy si u vás podávajú kľučku, pretože chce každý privítať nového člena vašej rodiny. Avšak to, čo v prvé dni či týždne potrebuje mamička po pôrode najviac, je čas na zotavenie, oddych a vzájomné zoznamovanie sa so svojím dieťaťom.

baby_mumm_1117

Ako toto obdobie zvládnuť čo najľahšie? O ďalšiu sériu rád a tipov sa rada podelí skúsená pôrodná asistentka Elena Drapáčová.

Naučte sa rozoznávať detský plač

Asi sa zhodneme, že detský plač nie je nič príjemné a „trhá nám srdce“. Je to však emócia, ktorou nám dieťa niečo vyjadruje. Každá mamina sa postupne naučí rozoznávať plač svojho dieťaťa, rozumieť mu a zároveň ho naučiť, že k získaniu vašej pozornosti nepotrebuje plač. „Všímajte si a počúvajte rôzne prejavy a zvuky dieťaťa. Napríklad mľaskanie počas spánku vám napovie, že sa o chvíľu prebudí a bude hladné. Vezmite ho do náručia skôr, ako pocíti potrebu vyjadriť svoje potreby plačom,“ radí Elena Drapáčová. Netreba vždy a za každú cenu tíšiť plač, ale treba byť nablízku a dotýkať sa dieťaťa, aby necítilo strach.

Dojčením darujete lásku, bezpečie a zdravie

Dojčenie - chvíľa intimity a spojenia dvoch bytostí, ktorá patrí len matke a jej dieťaťu. Či budete dojčiť týždne alebo mesiace, je to prvá príležitosť darovať dieťaťu niečo, čo bude mať prínos pre jeho celý život. „Materské mlieko je svojim zložením jedinečné. Obsahuje cukry, tuky, bielkoviny, rastové hormóny, látky, ktoré zlepšujú vývoj mozgu, zraku a preventívne pôsobí proti infekciám. V prvých dňoch môže byť dojčenie v niečom náročné, ale s pozitívnym prístupom to pôjde,“ vysvetľuje Elena Drapáčová. Zdravý sedliacky rozum vám určite napovie a sama si nájdete polohu, miesto a spôsob, ktorý bude čo najviac vyhovovať vám a vášmu dieťatku. Ak vám to nejde, nebojte sa požiadať o pomoc pôrodnú asistentku alebo laktačnú poradkyňu.

Nepodceňujte správnu a častú hygienu

Plienky ovplyvňujú pohybový vývoj, preto každý novorodenec prejde ortopedickým vyšetrením a rodička dostane odporúčanie, ako správne baliť svoje dieťa. „Hygiena, časté prebaľovanie a starostlivosť o zadoček dieťaťa by mala byť vašou prioritou. Častejším prebaľovaním totiž predchádzate napríklad zapareninám,“ radí pôrodná asistentka Elena DrapáčováNa kúpanie a starostlivosť o kožu dieťaťa používajte vhodné prípravky vyvinuté pre pokožku dieťaťa. Ideálne je používať vždy čistú a primerane teplú vodu, prípadne hypoalergénne utierky. „Mamičkám odporúčam, aby z času na čas dopriali dieťatku aj trošku voľnosti od plienok a nechávali ho na chvíľu polonahé, oblečené len v košieľke,“ dodáva Drapáčová.

Užívajte si prvé spoločné chvíle

Nechcite za každú cenu všetko stíhať sama. Nechajte partnera alebo niekoho z rodiny, nech vás vystrieda pri prebaľovaní, kúpaní či na prechádzkach a naučte sa nájsť si čas aj pre seba. Upratovanie počká. Teraz si potrebujete oddýchnuť a relaxovať tak často, ako sa dá hoci aj len na krátku chvíľku.  Užívajte si prvé spoločné chvíle, pretože prejdú veľmi rýchlo. Dotýkajte sa dieťaťa, hladkajte ho a hrajte sa s ním. Hranie má pre dieťa unikátnu hodnotu a je nevyhnutná pre jeho vývoj. Poskytuje mu radosť, zábavu, motiváciu. Stimulujte hračkou jeho zrak, dotýkajte sa jeho úst i tela, hlaďte ho, smejte sa. Hrou nielen deti objavujú svet, ale aj vy svoje dieťa,“ hovorí skúsená pôrodná asistentka, ktorá pomáha mamičkám zvládnuť tehotenstvo a pripraviť sa na pôrod aj príchod nového člena rodiny.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.