Vytlačiť túto stránku

Riziká sociálnych sietí pre deti

Napísal femme 05. august 2019

Mnoho ľudí si nevie predstaviť začiatok dňa bez toho, aby si zapli internet a skontrolovali, čo je nové na sociálnych sieťach. Aj keď si poviete, že sa idete len na minútku pozrieť správy, alebo nové fotky, tak sa určite neraz pristihnete pri tom, že len posúvate obrazovku hore a vlastne ani neviete, čo hľadáte.

creasy boy

Predstavte si, že keď toto robíte vy, tak čo asi robia vaše deti, alebo deti vo vašom okolí, ak sú zaregistrované na sociálnych sieťach. Okrem toho, že je to žrút času, tak má mnoho iných nástrah hlavne pre deti. 

Deti a mladistvý nemajú ešte taký pojem o tom, čo je iba zo srandy, alebo čo už je naozaj realita.

Žrút času

Pri sociálnych sieťach vedia deti stratiť mnoho času, ktorý môžu využiť na niečo užitočnejšie, ako je napríklad učenie sa, spontánna hra s inými deťmi, alebo rozhovor. Keď sú deti neustále zahľadené do telefónu, alebo počítača, tak od nich ťažko dostanete rozumného slova. 

Najlepšie je sa s deťmi dohodnúť na vymedzenom čase, kedy budú môcť používať internet. 

Nevhodné fotky

Niektoré sociálne siete sú až od 15 rokov a nie je to určite len tak. V skoršom veku nevedia deti presne odhadnúť, čo je vhodné a čo nie. Veková hranica sa dá žiaľ ľahko oklamať, a preto sú často na sociálnych sieťach vidieť fotky, ktoré by sa určite nepáčili nejednému rodičovi. 

Cudzí ľudia

Na sociálnej sieti je veľmi časté, že si deti pridajú ku svojím priateľom niekoho, koho ani nepoznajú. Môže to byť preto, že buď majú nejakých spoločných známych, alebo im dotyčná osoba príde atraktívna. 

Z takéhoto internetového priateľstva sa môže ľahko stať niečo nepríjemné. Za cudzou osobou sa môže skrývať niekto nebezpečný, kto môže vaše dieťa nalákať na stretnutie, alebo môže po ňom chcieť nevhodné fotky, alebo videá.

Ohrozenie zdravia

Z častého vysedávania pri internete, sa deťom kazia oči, majú zlé držanie tela, nevhodné stravovacie návyky a celkový životný štýl. 

Pokúste sa čo najviac rozprávať so svojimi deťmi. Skúste im vysvetliť, čo všetko sa môže na internete a sociálnych sieťach udiať a aký to má zlý vplyv na rôzne oblasti ich života. A hlavne nezabúdajte na to, že vy ste pre deti najväčším vzorom. Ak máte neustále v ruke telefón, alebo vysedávate stále za počítačom, tak z vás deti budú brať takýto príklad.

1 Komentár

  • Komentár norik %AM, %07 %524 %2022 %11:%feb napísal norik

    nepaci sa mi taketo nezaonne spravane, prosim toto zakazat treba ň!!