Črevná mikroflóra detí

Novorodenec nemá v tráviacom trakte žiadne mikroorganizmy a postupne dochádza k jeho osídľovaniu, rozdiel je aj pri dojčených a nedojčených deťoch. Tráviaci trakt novonarodených detí je prakticky sterilný, bez prítomnosti baktérií. 

baby mumm 1117

V priebehu niekoľkých dní po narodení dochádza v dôsledku dojčenia a okolitého prostredia postupne k jeho kolonizácii. Tráviace ústrojenstvo je veľmi rýchlo úplne osídlené a po 48 hodinách od narodenia dosahuje koncentrácia baktérií 109až 1011  v 1 grame stolice. 

Zloženie črevnej mikroflóry sa s vekom mení, k väčšej zmene dochádza najmä po odstavení dieťaťa od dojčenia a po prechode na umelú výživu alebo pri začlenení nemliečnych pokrmov do jedálnička dieťaťa. K výrazným zmenám v prospech škodlivých baktérií dochádza taktiež pri ochoreniach a užívaní antibiotík. 

Črevná mikroflóra vyskytujúca sa u dospelého človeka je u zdravého dieťaťa dosiahnutá medzi 1.  a 4. rokom života a zostáva u zdravých ľudí prakticky nemenná, s výnimkou bifidobaktérií, ktorých počet a druhy sa s vekom menia. Bifidobacterium infantissa v črevnej mikroflóre dospelých nevyskytuje. Za prínosných členov mikroflóry sú považované bifidobaktériemliečne baktérie(laktobacily a enterokoky) a enterobaktérie. Podstatnú úlohu pre rozvoj zdravej mikroflóry majú prebiotiká – fruktooligosacharidy. 

Bifidobatériesú primárnym osídlením tráviaceho ústrojenstva

-       blokujú rast nežiaducich baktérií

-       odbúravajú toxíny

-       podporujú črevnú peristaltiku a jej frekvenciu

-       riziko výskytu hnačkových ochorení u dojčených detí je výrazne nižšie ako u detí nedojčených. 

Laktobacily tvoria kyselinu mliečnu a ďalšie organické kyseliny. Pozitívne účinky laktobacilov boli potvrdené pri infekciách močových ciest a pri hnačkových ochoreniach.

Dôležitá úloha Lactobacillus acidophilus:

-       zastúpenie Lb. acidophilus v probiotickom komplexe zabezpečuje mikrobiologickú rovnováhu v koncovej časti tenkého čreva a v celom hrubom čreve

-       je schopný zabrzďovať rast niekoľkých črevných patogénov (Salmonella, Shigella) 

Probiotiká pre deti - BIOPRON JUNIOR  

Probiotický komplex špeciálne vytvorený pre potreby dieťaťa od ukončeného 4. mesiaca veku. Bol zostavený s využitím dlhodobo šľachtených kmeňov mikroorganizmov s garantovanými vlastnosťami a overeným spôsobom prežitia a kolonizácie tráviaceho traktu dieťaťa.

Probiotické baktérie komplexu Biopron junior ochraňujú tráviaci trakt detí pred patogénmi a prirodzeným spôsobom pomáhajú pri:

- odstraňovaní tráviacich ťažkostí

- rekonvalescencii po liečbe antibiotikami a chemoterapeutikami

- atopických ochoreniach, alergiách a potravinovej intolerancii 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.