Vši

Prázdniny sa skončili a začal sa školský rok a s tým aj možnosť priniesť si zo školy nevítanú návštevu v podobe vší. Ako sa ich zbaviť čo najrýchlejšie...

... a najlepšie nájdete v našom návode, pretože niektoré príznaky môžu tomu nasvedčovať, ale nemusia to byť vždy vši.

Medzi prvé príznaky patria...
... neustále škrabanie vo vlasoch
... z ďalších príznakov je aj nezvyklý nepokoj, nepozornosť a ospalosť
... dôsledne si prezrite hlavu a vlasy vášho dieťaťa
... na pokožke hlavy sa môžu objaviť bolestivé a rozškrabané miesta
... objavujú sa šteklivé oblasti, ktoré sú spôsobené preliezaním vší medzi vlasmi, hlavne vo večerných hodinách
... dospelé vši môžete spozorovať aj voľným okom alebo lupou

Voš vlasová
Má svoje štádia svojho vývoja voš - jej vajíčka - hnidy - larvy. Tento dlhý parazit dorastá až do 2- 4 mm, samičky svoje hnidy - hnedé vajíčka kladú blízko k pokožke hlavy ku korienkom vlasov. Denne nakladie 3 – 4 vajíčka a počas troch týždňov svojho života dokáže naklásť 100 až 140 vajíčok. Vajíčka a larvy sa živia ľudskou krvou a dospieva asi na 20. deň. Na rozdiel od bĺch vši nedokážu skákať a šíria sa blízkym kontaktom a ich vypadnutím z hlavy. Najúčinnejším spôsobom ich zlikvidovania je vyčesanie špeciálnym hrebeňom z mokrých vlasov, pretože aj vši si vybudovali určitý ochranný mechanizmus pred niektorými chemickými prostriedkami. Vyčesaním dospelých vší sa zabráni ďalšiemu kladeniu vajíčok. Odborne sa zavšivenie nazýva pedikulóza a popri mechanickom odstránení sa pristupuje aj k šampónom, ktoré ich likvidujú.

Ako na to...
- Podrobne si prečítajte návod na prípravku na odvšivenie, ktorý si kúpite v lekárni. Predídete tak nežiaducim alergickým reakciám.
- Prípravok na odvšivenie je nutné opakovať, pokiaľ sa na prvý raz nepodarilo všetky parazity odstrániť, obvykle to býva za sedem alebo dvanásť dní, ale druhé odvšivenie sa odporúča urobiť aj pre istotu. Na druhej strane sa nesmie opakovať skôr ako po uplynutí jedného týždňa, pretože sa tým zvyšuje rezistentnosť na daný prípravok.
- Dôkladne odstráňte všetky mŕtve hnidy, pretože sa medzi nimi môže nachádzať aj živá, ktorá by vás za pár dní dostala tam, kde ste boli pred odvšivením. Vlhké vlasy poriadne vyčešte špeciálnym hrebeňom, môžete ich opláchnuť aj teplou octovou vodou a vyčesávajte ich nad bielym papierom, aby ste ich zachytili a dobre videli.
- Hrebeň nie vždy všetky vajíčka a hnidy zachytí , tak ešte po vyčesaním hlavu a vlasy dôkladne skontrolujte, hlavne za ušami a podobne.
- Po zlikvidovaní vší sterilizujte hrebene a vyvarte posteľnú bielizeň, uteráky a šaty.
- Pravidelne kontrolujte hlavu a vlasy.
- Ako prevencia poslúži aj keď do šampónu nalejete z čajovníkoveho oleja (tea tree oil), ktorý odpudzuje vši a nechajte ho pôsobiť aspoň 10 minút počas troch dní.

2 komentárov

  • Komentár ema %AM, %26 %331 %2020 %06:%mar napísal ema

    Účinkuje na vši aj hnidy. Testované u dcérky po návrate z tábora a asi do desiatich minút od nanesenia nyda oboje udusila a bolo po probléme. Výhodou je, že ho netreba opakovane aplikovať len nedá sa objednať online. Musíš si preň do lekárne ale tak to sa dá prežiť a hlavne hneď je po potvorkách vo vlasoch

  • Komentár Eva %PM, %23 %796 %2020 %18:%mar napísal Eva

    Dobrý večer, všimla som si v lekárni nyda prípravok s hrebienkovým aplikátorom na zbavenie vší aj hníd - neskúšali ste ho niekto ? Neviete prosím ako funguje a či funguje naozaj na oboje ?

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.