Vytlačiť túto stránku

Život s pubertiakom

Napísal femme 21. február 2019

Čas dospievania je vždy zaťažkávajúcim obdobím pre rodičov aj deti.  Obdobie puberty našich potomkov povzbudzuje k samostatnosti a prejavom vlastných názorov na život, ktoré sú mnohokrát zdrojom nedorozumení v rodine.

puberta 1000x675

Každý z nás si prešiel týmto obdobím, ale v dospelosti zabúdame aké to bolo. Prinášame niekoľko názorov a podnetov, ako zvládnuť pubertu vlastných detí „bez následkov“ na oboch stranách...

ZMENY NA KAŽDEJ ÚROVNI a BUDOVANIE HODNOTOVÉHO REBRÍČKA

Dospievanie mladého človeka je sprevádzané fyziologickými zmenami v organizme, ktoré začína hormonálnym pôsobením – rýchlym vývojom sekundárnych pohlavných znakov, naštartovaním plodnosti u dievčat a zmenou hlasu (mutovaním) u chlapcov. Postupne sa formuje postava, telo dorastá do veľkosti dospelého jedinca a dozrieva nervová sústava. 

Nežiadúcim sprievodným javom sú aj kožné prejavy na pleti tzv. akné. Vyskytuje sa na tvári, krku, ramenách a chrbte. Akné je jedno z najčastejších chronických ochorení kože a najčastejšie kožné ochorenie  v adolescencii. Postihuje asi 85% ľudí vo veku 11 – 30 rokov. V prípade ak akné prekonali obaja rodičia, je tu viac ako 50% pravdepodobnosť,  že aj dieťa bude mať akné, ktoré v dospelosti väčšinou spontánne vymizne, ale môže ďalej pretrvávať aj niekoľko rokov. Pokiaľ sú prejavy závažnejšie dokážu znepríjemniť život dievčatám aj chlapcom. Neváhajte navštíviť lekársku kozmetiku alebo kožného lekára, aby nevznikali zbytočné jazvy po neodbornom čistení. 

K zmene správania musia pristúpiť aj rodičia, už to nie je ich „malé dieťa“, ale stáva sa z neho pomaly rovnocenný partner, ktorý si zaslúži viac SÚKROMIA a DÔVERY. Dobre zaužívaným zvykom v poslednom období býva klopanie na dvere, ak sú zatvorené. Treba to učiť už aj malé deti, ktorým to vhodnou formou vysvetlíme. Neskôr, v období puberty to ocenia ak bude aj rodič rešpektovať tento zvyk. 

Nebolo to tak dávno, keď nás deti stále potrebovali a vyhľadávali našu prítomnosť. V období dospievania sa to zmení. Adolescenti začínajú doma vyhľadávať samotu, niektorí menej komunikujú a bývajú náladovejší. V tomto období, sa rodič musí obrniť väčšou trpezlivosťou a vnímavosťou. Je dobré im prejavovať nevtieravou formou pozornosť aj vo chvíľach, keď o ňu nežiadajú. Prejavy vzdoru, odmietania sú typickým prejavom pubertiakov, nenechajte sa odradiť a komunikujte s nimi. Pomôže ak budete poznať ich záujmy a aktivity, ktoré podporíte.

Je to záťaž na psychiku dospelého, ale skúste sa vžiť do ich pozície a správajte sa k nim rovnocenne. Najlepšia výchova je vlastný príklad správania. Ak budete hašteriví, budú také aj vaše deti. Ak spravíte chybu a dieťa to vidí, treba si ju priznať a ospravedlniť sa. Ak je adolescent prístupný k väčšej otvorenosti pri svojich problémoch, skúste hľadať spoločné riešenie. Dodržiavajte pravidlá a sľuby, ktoré ste si dali a buďte zásadoví aj voči sebe, nielen voči vášmu dospievajúcemu dieťaťu.