Vytlačiť túto stránku

Dieťa a bolesť

Napísal femme 10. október 2018

Každý človek má iný prah bolesti, deti sú práve tie, ktoré veľmi citlivo reagujú na tento nepríjemný jav, preto nesmieme podceňovať toto ich vnímanie.

dievca chore atb

Už v prenatálnom období je dieťa schopné vnímať bolesť, nevie ho síce ešte vyjadriť plačom ani krikom, ale to že ho vníma, tak aj trpí. V inkubátore predčasne narodení novorodenci to prejavia zrýchleným tepom, dýchaním alebo zvýšenou potivosťou. Nepríjemné bolestivé skúsenosti v detskom veku mávajú negatívny vplyv na zvládanie bolesti v neskoršom období.

Čo je bolesť? Bolesť je subjektívny príznak, ktorý sa nedá dokázať vyšetrením. Úlohou pediatra je overiť si príznaky bolesti vďaka svojej odbornej skúsenosti v prípade najmenších pacientov ako sú novorodenci a dojčatá. U niečo starších detí si lekár vhodným vyšetrením musí potvrdiť ich tvrdenia.

Akútna bolesť nastupuje náhle a jej prejavom je nápadná zmena v správaní dieťaťa. Objavuje sa najčastejšie po úraze, ale môže byť sa aj bez viditeľnej príčiny. Charakteristickým prejavom tejto bolesti býva, že sa deti bolestivému miestu vyhýbajú alebo ho šetria od námahy. Pri zvyšujúcej sa intenzite bolesti sa aj sprievodné javy nespokojnosti stupňujú. Ako prvá pomoc poslúži opatrné prešetrenie hmatom od bezpečného miesta pomaly k miestu bolesti.

Pri chronickej bolesti (pretrvávajúcej viac ako 3 mesiace), sú viditeľné zmeny na správaní dieťaťa, sprevádzané poruchami spánku, úbytku na hmotnosti a celkovej podráždenosti a vyčerpanosti.

Najťažšia je diagnostika u najmenších detí, preto je dobre vedieť, akou bolesťou môžu trpieť. Pri horúčkach, prerezávaní zúbkov a zápaloch stredného ucha sa objavuje bolesť hlavy. Angína, zväčšené krčné uzliny a vírusové zápaly hrdla sú príčinou bolesti krkuBolesť brucha sprevádzajú infekčné hnačky a nevhodná strava.

Každá matka si pozná svoje dieťa najlepšie a preto vie odlíšiť či ide o závažnejší problém. Návšteva lekára je nevyhnutná v prípade ak sa vyskytnú ťažšie formy zvracania, hnačky, horúčka, zapálenie kože a pod. V prípade, že sa rozhodnete stlmiť bolesti doma použite lieky s paracetamolom v sirupe alebo v tabletách, tlmia bolesti a horúčky.