Vytlačiť túto stránku

Pani pre dieťa

Napísal femme 03. október 2018

Využívanie tohto typu služieb vždy nesie určité riziká, ktoré je dobré eliminovať dobrou informačnou predprípravou a prísnym výberom. Skúsenosti s „auperkami“ sú rôzne. Platí to aj opačne, spolupráca s rodičmi nie je vždy ideálna.

child little 1017

Úprimne povedané, som rada, že sa ma to netýka, pretože vložiť vlastné dieťa a dôveru do rúk cudzej osoby, nie je ľahké.  Ak už z akýchkoľvek dôvodov musíte pristúpiť k tejto voľbe, poriadne si preverte a porovnajte viaceré kandidátky s rôznymi agentúrami. Na Slovensku sa venujú týmto službám viaceré firmy, ktoré si nájdete na internete. Forma inzerátu je stále aktuálna a praktická. Veľmi dobre fungujú tzv. osobné doporučenia kandidátok, je však ťažké sa k nemu dostať. Jednou z možností je, že vám ju doporučí známa, kolegyňa ktorá ju už nepotrebuje. Inou alternatívou je možnosť informovať sa v materských centrách či nevedia o niekom spoľahlivom.

Ako správne postupovať pri výbere? Skúste sa riadiť našimi radami...

Stanovte si v prvom rade čo od nej očakávate – povahové vlastnosti a profesionálne schopnosti. Ak idete cez agentúru, napíšte presne svoje požiadavky na opatrovateľku a nezľavujte zo svojich predstáv! Žiadajte viac kandidátok na porovnanie, alebo si ponuku dajte do viacerých agentúr. Prvé stretnutie absolvujte bez vášho dieťaťa, aby ste si v pokoji mohli s kandidátkou povedať čo očakávate od spolupráce. Pri individuálnom hľadaní cez inzerát je dobré vlastniť od kandidátky doporučenie, alebo kontakt na predchádzajúcu rodinu. Vždy si preverte informácie, ktoré vám kandidátka poskytla!

Prvé stretnutie
Predpokladá sa, že agentúra vám v skratke podá informácie, na ktoré ste zvedavá, to nech vás neodradí a pýtajte sa ďalej.
V prvom rade sa informujte na vzdelanie, vek, kde býva a čo robí. K týmto osobným otázkam môžete pripojiť, či má vlastnú rodinu a akú má skúsenosť s výchovou detí. Aké má pracovné doporučenia na tento typ práce a prečo ju vykonáva.

Ak sa vám po týchto odpovediach pozdáva, pokračujte v otázkach týkajúcich sa vašej možnej spolupráce. Ako si predstavuje pracovnú dobu, či je flexibilná časovým požiadavkám a či je ochotná prísť aj počas noci.
Ak máte stále záujem o dotyčnú kandidátku, preverte si ju, akým spôsobom chce dosiahnuť, aby ju dieťa poslúchalo, aby ho zaujala a jej predstavu dňa. Tieto informácie smerujú skôr k mladším deťom. Pri väčších deťoch, či je schopná a ochotná sa s nimi učiť, nosiť ich na doučovanie alebo záujmové krúžky.

Finančné podmienky
Ak vám vašu opatrovateľku sprostredkovala agentúra, tak tá ma stanovené ceny. Ceny sa rozlišujú podľa toho či ide o pravidelný babysitting; nepravidelné či jednorázové opatrovanie detí. Vo forme príplatku sa finančne zohladňuje počet opatrovaných detí ako aj opatrovanie počas víkendu a sviatkov. Agentúry mávajú individuálne stanovený aj minimálny počet hodín a rôzne iné aktivity (komunikácia v cudzom jazyku, príprava narodenín...). V priemere sa hodinová sadzba v agentúrach pohybuje od 6 EUR, pri individuálnej dohode s kandidátkou si stanovujete hodinovú sadzbu podľa dohody.

Výhodou agentúr je, že ich kandidátky majú potvrdenie o zdravotnom stave, odpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace a prednostne sa orientujú na osoby s pedagogickým a zdravotníckym vzdelaním. Napriek všetkým týmto kladom, skúste si dať skúšobnú dobu s nastávajúcou opatrovateľkou a pobudnite s ňou aj vašim dieťaťom určitú dobu, hlavne ak ide o veľmi malé deti. Od piateho mesiaca si dieťa uvedomuje ľudí okolo seba a náhle striedanie a opúšťanie by ho mohlo dostať do citovej frustrácie, preto ak ste nútená v tomto veku využívať tieto služby, vyberajte s rozumom, citom a hlavne DOBRE!