Vytlačiť túto stránku

Sladké nápoje a deti

Napísal femme, AB 05. október 2017

V dnešnej dobe je samozrejmé, že sa staráme o svoje zdravie, aj zdravie svojich detí a snažíme sa pre ne robiť maximum. Lenže aj napriek tomu, mnohé mamičky stále podávajú deťom rôzne džúsiky a sladené nápoje a pritom si neuvedomujú, ako tým škodia malému telíčku svojich ratolestí.

child little 1017

Cukor a jeho účinky

Cukor sa v rôznych množstvách prirodzene vyskytuje skoro v každej potrave. Či už je to vo forme škrobu, fruktózy a iných. Najviac cukru sa vyskytuje prirodzene v ovocí a to hlavne v jablkách a banánoch.

Cukor je vo všeobecnosti veľmi prospešný pre naše zdravie, pretože priaznivo ovplyvňuje činnosť mozgu a dodáva nám energiu. Netreba ho ale umelo dopĺňať do stravy a pitného režimu, nakoľko vtedy môže spôsobiť viac škody, ako prospechu.

Účinky cukru na orgány

V malom množstve a hlavne v prirodzenej forme, nie je cukor škodlivý. V prípade, že dieťa konzumuje viacej cukru, a to hlavne bieleho- rafinovaného cukru, tak môžu nastať rôzne problémy.

• Vplyv na zuby: Cukor nepriaznivo ovplyvňuje zubnú sklovinu, ktorú pomaly, ale isto ničí. Taktiež spôsobuje zubné kazy, ktoré pri neliečení môžu vyústiť až do rôznych zápalov v tele.
• Vplyv na pečeň: Pri zvýšenej konzumácii cukru sa začne v pečeni vytvárať inzulín a pečeň začne do tukov ukladať glykogén, nakoľko už nemá viac miesta pre premenu cukru na jednoduchšie cukry. Takto sa pečeň ničí a vzniká obezita.
• Vplyv na srdce: Rovnako ako nepriaznivo pôsobí priveľa soli, tak pôsobí aj priveľa cukru na srdce. Cukor srdce zaťažuje a tým zvyšuje riziko vzniku ochorenia srdca.
• Vplyv na obličky: Pridaný cukor zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov. Už jeden pohár denne sladeného nápoja zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov, nakoľko obličky filtrujú všetky tekutiny, ktoré do tela prijímame.
• Vplyv na kosti: Zvyšuje sa riziko artritídy a zápalových ochorení kĺbov.
• Vplyv na kožu: Pleť ľudí, ktorí vo zvýšenej forme konzumujú cukor je viac suchá a nevýrazná.
• Zvyšuje riziko rakoviny
• Spôsobuje depresie
• Spôsobuje vznik obezity

Sladené nápoje

Mnohí ľudia si myslia, že najhoršie sú rôzne sladené nápoje, ktoré obsahujú bublinky a sú zafarbené. Je to síce pravda, ale cukor sa nachádza taktiež v bezfarebných nápojoch a najviac sa vyskytuje v džúsoch. Práve džúsy sú deťom najviac podávané hlavne v kaviarňach a na rôznych detských podujatiach. Aj keď je džús vyrobený z ovocia, čo môže pôsobiť zdravo, tak obsahuje veľa aditív- pridaných látok, ktoré škodia organizmu.

Najvhodnejšie je nahradiť tieto nápoje čistou vodou, alebo nesladenými čajmi. Ak dieťa nech piť nesladené nápoje, tak treba začať zľahka. Najprv začať menej sladiť čajík a džúsik začať riediť vodou. Potom takto pomaly prejsť na úplne nesladené nápoje. Aj keď sú deti zvyknuté na sladké nápoje, tak je vhodné ich od toho pomaly odnaučiť, keďže v budúcnosti môžu mať nemalé zdravotné problémy.

Filtrovaná voda

Novým hitom v stravovaní sú aj filtračné kanvice, ktoré z vody z vodovodu odstraňujú chlór a iné nežiaduce látky. Aj keď tieto kanvice odstraňujú z vody chlór, tak tiež odstraňujú aj minerály, ktoré sú prospešné pre organizmus. Vo filtri kanvice sa tiež tvoria rôzne baktérie a plesne, ktoré sú škodlivejšie ako chlór.
Podľa môjho názoru je stále najzdravšia čistá voda z vodovodu. V prípade, že bývate v oblasti, kde nie je vhodná voda na pitie, tak j najlepším riešením kupovať balenú neperlivú vodu, ktorá je určená špeciálne pre deti.

Sladkosti a materská škola

Ďalším problém pri dodržiavaní zdravého pitného režimu môže byť materská škola. Z vlastnej skúsenosti viem, že v materským školách deťom podávajú hlavne sladené čaje a vody so sirupom.
Čistú vodu v jedálňach podávajú deťom iba veľmi málo, alebo vôbec. Aj keď jedálne musia dodržiavať svoje normy, tak cukor sa vyskytuje v nápojoch viac ako dosť.
Väčšinou sa s tým nedá nič urobiť, nakoľko jedálne takto naháňajú tabuľkový kalorický príjem a nie sú ochotné nič so sladenými nápojmi v jedálničku detí nič urobiť. V tomto prípade je dôležité, aby aspoň počas dňa deti pili čistú vodu, čo sa skoro vždy dá dohodnúť s ochotnou pani učiteľkou.
Priveľa cukru vedie k nemalým zdravotným problémom, ktoré sa nemusia objaviť hneď, ale až časom. Všeobecne pre ľudí je najzdravšia čistá voda, ktorá dostatočne zaženie smäd a hydratuje organizmus.