Za oddychom do maďarského mesta Ráckeve

Napísal Michaela Conzarová 24. október 2016

Ráckeve sa nachádza asi 70 km od Budapešti a ponúka veľa možností na trávenie voľného času v prírode, či v meste. My vám priblížime hotel, ktorí sa zameriava na oddych pre dospelých.

rackeve 2016

Duna Relax&Event Hotel – priateľsky k dospelým

Hotel bol otvorený v roku 2003 ako jeden z prvých wellness hotelov v Maďarsku, aj v regióne strednej a východnej Európy. Majitelia nechceli stagnovať, preto vycestovali do Rakúska za ďalšími nápadmi. Začali organizovať hosťom pocitové zážitky a venovali sa individuálnemu turizmu a kongresovej turistike. Prišla kríza a problémy. Začali uvažovať ako vyvolať väčší záujem klientov. Okrem rozšírenia wellnessu – rímske kúpele, sauny, bazény, aj vonkajší, whirpool sa rozhodli na jednu veľkú špecializáciu, za ktorú ich spočiatku kritizovali v maďarskej tlači. Vytvoriť hotel iba pre dospelých, aby klientom zabezpečili pokoj, ktorý často narúšajú v hoteloch hrajúce sa a vykrikujúce deti. Bývala klientela to veľmi ocenila a začínali prichádzať aj mladé páry. Všetci tu nachádzajú pokoj, pohodu, nádherné prostredie, relax.

Hotel je štýlovo zariadený, gastronómia je na vysokej úrovni, nechýba prekrásna panoráma s výhľadom na Dunaj. Je možné si vybrať z rôznych akciových balíčkov. V roku 2015 spustili hotel iba pre dospelých a detí od 12 rokov vyššie. Dokonca si môžete vziať aj svojho štvornohého miláčika. Dokážu zabezpečiť rôzne služby napríklad, ak si niekto poškodil alebo zabudol doma okuliare, vedia poskytnúť náhradne.

Podobných hotelov rovnakého zamerania je v Nemecku okolo päťdesiatky, v Rakúsku okolo desať, dokonca v niektorých majú prístup deti až od 16 rokov. Od majiteľa hotela sme sa dozvedeli, že premenu hotela len pre dospelých hlasovalo vyše 50 tisíc ľudí na internete a všetci podporili tento projekt, nápad považujú za originálny a dobrý. Hotel ponúka aj bohatý program – tanečný, kde sa dvojice majú možnosť učiť tancovať tance ako tango, salsa a iné, hudobné večery s gitarou, ochutnávky vín, program aj vo wellnesse, filmové večery, kde sa podáva aj pop corn , filmy pre pamätníkov, módne prehliadky... Na konferencie je pripravených sedem sál, v reštaurácií s kapacitou od 100 do 150 miest. To je len program v hoteli. Mesto Rackéve však ponúka množstvo ďalších atraktívnych miest. Môžete sa previezť člnom z jedného brehu Dunaja na druhý. Každú stredu a sobotu sa koná na brehu Dunaja trh, kde vám ponúknu od zeleniny, ovocia, cez šatstvo až po starožitnosti, všetko od výmyslu sveta.

Za pamätihodnosťami

Veľkou atrakciou je starý mlyn na lodi. Neďaleko sa nachádza nádherná pamiatka - kostol po Srboch.
V 15. storočí tu našli útočisko vojvodinskí Srbi pred postupujúcimi Turkami. Svedčí o tom aj názov. Maďari označovali Srbov ako Rac (podľa provincie Rascia v Slavonii). Kevey znamená v starom cintoríne, no Srbi pomenovali na Srbski Kovin (Kováčov). Srbštinu už v Ráckeve nepočuť, no zanechali tu architektonicky skvost z roku 1487- najstaršiu zachovanú pravoslávnu cirkev v Maďarsku v gotickom štýle, veža je postavená v barokovom štýle. Steny a strop kostola pokrývajú nádherné fresky. Maľby zobrazujú výjavy zo Starého a Nového Zákona, postavy svätcov a kráľov.

Ďalšou pastvou pre oči je reformovaný Kalvínsky chrám v gotickom slohu. Po vyhnaní Osmanov s pomocou rakúskych a poľských armád celý ostrov Csepel dostal do rúk v roku 1698 princ Eugen Savojský. Objednal si výstavbu reprezentačného sídla v Ráckeve u slávneho viedenského architekta Johanna Lucasa von Hildenbrandt. Bola o prvá barokova budova v Maďarsku s priečelím pripomínajúcim talianske zámky. Prízemný palác s dvoma krídlami predĺžili so stavaním o 48 rokov a arcivojvoda sa ho nedočkal. Dnes je z neho súkromný hotel, kde s a konajú konferencie, semináre a svadby.

No nielen pamätihodnosti a romantický relax priťahujú turistov, ale aj známy maliar Béla Fegyo. V jeho galérii neďaleko hotela Duna Relax&Event Hotel si môžete kúpiť z jeho širokej palety obrazov. Maliar si rád s vami pohovorí a dokonca je aj sprievodcom po nádhernom meste Ráckeve, ktorého dejiny má v malíčku. No a nezostáva vám nič iné, len nasadnúť na vášho štvorkolesového tátošíka a vybrať sa na romantický víkend do Rackéve, ktorý obohatí všetky vaše zmysly.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.