Vytlačiť túto stránku

Debrecín ponúka širokú náruč

Napísal Michaela Conzarová 18. august 2016

Možno ste nevedeli, že Debrecín bol v minulosti často prezývaný ako „kalvínsky Rím“ a dvakrát sa stal počas svojej histórie hlavným mestom krajiny. V súčasnosti je druhé najväčšie mesto Maďarska.

Debrecín

Pri návšteve Maďarska je vynechanie Debrecínu niečo podobné, ako keby sme v Ríme nenavštívili Vatikán. Toto prirovnanie nie je náhodné, vzhľadom k historickej úlohe, ktoré mesto zohralo v rámci kalvínskeho náboženstva, často prezývané ako ,,kalvínsky Rím“. Debrecín bol v minulosti dvakrát ( v roku 1849 a na prelome 1944-45) hlavným mestom krajiny. Vtedy sa Veľký kalvínsky chrám a Reformované kolégium stali dejiskom prevratných zmien historických udalostí. V kalvínskom chráme, ktorý pojme až 5 tisíc veriacich, v roku 1849 vyhlásil Ľudovít Košút nezávislosť Uhorska. Dodnes je v kostole stolička, na ktorej sedával. V Debrecíne sa nachádza nádherná Univerzita, kde v súčasnosti študuje 35 000 študentov, z toho 5 000 zahraničných, ktorí dodávajú mestu kozmopolitný ráz, ktorý je umocňovaný poriadaním medzinárodných športových udalostí a kultúrnych akcií na obrovskom štadióne vo Veľkom lese, ktorý patrí medzi najmodernejšie arény Maďarska.www.nagyerdeiviztorony.hu

Bol postavený špeciálnymi architektonickými riešeniami . Multifunkčný objekt s 20 000 miestami je vhodný okrem športových podujatí aj na kultúrne akcie. Najatraktívnejším prvkom je 1100 m dlhý nadzemný chodník, ktorý obkolesuje štadión v priemernej výške sedem metrov. Okrem debrecínskeho Kvetinového karnevalu, usporiadaného každý rok 20. augusta, sú to nespočetné bujaré kultúrne a kulinárske festivaly (Debrecínske klobásy, č i Gourmet a ďalšie) konajúce sa v priebehu celého roka. V roku 1912 postavili v Debrecíne vodnú vežu. V súčasnosti je otvorená verejnosti, pribudlo k nej návštevnícke centrum, kaviareň, lezecká stena s inštruktorom. V lete sa tu konajú rôzne kultúrne akcie, koncerty a vyhliadka z nej stojí naozaj zato. V roku 2015 k mestu pribudlo aj interaktívne zážitkové centrum Agora. Hlavným cieľom je prinútiť deti , aby sa zaujímali o vedu, botaniku, chémiu, biológiu, fyziku, robotiku, astronómiu. Nachádza sa tam aj mobilné planetárium, premietajú sa filmy, konajú prednášky.www.agoradebrecen.hu


Navštívte rozprávkový park

Zážitkový park Kerekerdö je rozprávkový park, kde sa môžu deti zabaviť,
zahrať sa s rozprávkovými bytosťami, pozrieť si skutočný medovníkový
domček, nazrieť, kde býva Snehulienka a sedem trpaslíkov
a mnoho iných rozprávkových postavičiek. Na jazere, ktoré je súčasťou
areálu, sa môžu plaviť na „flinstonovských plavidlách“, vyskúšať si
zlaňovanie (aj nad vodou), jazdenie na poníkoch a veľa ďalších aktivít,
súťaží či predstavení, určených iba pre radosť detských návštevníkov.www.kerekerdoelmenypark.hu

Debrecínske termálne vody uzdravujú

Zvláštnosťou debrecínskej liečivej vody je vysoký obsah minerálnych látok a teplota okolo 65°C. Tieto jej hodnoty boli stanovené v roku 1826 a od tej doby sú terapeuticky využívané. Liečebný a kúpaliskový areál Aquaticum, zriadený v úchvatnom prostredí lesoparku, očakáva svojich návštevníkov, túžiacich po regenerácií, liečení a relaxácii. Pripravených je 40 procedúr s využitím termálnych vôd. Okrem toho sú po celý rok otvorené kryté Mediteránne zážitkové kúpele, toboganový park, kde si prídu na svoje deti, ale aj dospelí, wellness centrum so saunou, prístupné priamym prechodom z hotela. Liečivá voda s blahodárnymi účinkami je určená najmä na liečenie reumatologických porúch a chorôb pohybového ústrojenstva. Vodné zážitky spestrujú každoročne organizované akcie ako celoštátne majstrovstvá v jazde na tobogane alebo saunové seansy poriadané pod vedením svetových majstrov saunových rituálov.

Tuba Tanya – kúzlo pusty

Tuba Tanya je miestom, kde sa spojilo kúzlo pusty s ochranou tradícií a chuťou prírody. Od roku 1994 sem prichádzajú turisti vychutnať si oddych, relax, pokochať sa pohľadom na rozličných zvieratách, zažiť nádherný západ slnka, pochutnať si na maďarských špecialitách a drinkoch, zabaviť sa s pravými Maďarmi, zatancovať si čardáš a dať si pálenku. K vyše storočnému sedliackemu domu pribudol ďalší komplex budov, ktorý návštevníkom poskytuje pohľad a spomienky na niekdajší život našich predkov. Možno tu vidieť tradície a hodnoty rodiny Tuba. V múzeu sa nachádzajú dôležité rekvizity rodiny a poskytujú pohľad na náradia a náčinia, nábytok, ktorý pred sto rokmi používali. A dokonca aj ponuka jedál je v starom duchu. V otvorenej peci na dvore pripravujú návštevníkom chlieb, ale aj kačice, a vo veľkých hrncoch varia šťavnatý teľací guláš, či kapustnicu. V hlavnej reštaurácii sa stretávajú skupinky turistov, ktorým popri pochutnávaní si na maďarských špecialitách ponúkajú domáci organizátori štvorhodinový program. Oboznamujú ich s ľudovými zvykmi, ukazujú im kroje, učia spievať a tancovať. Nechýba ani súťaž v pití pálenky. A domáca kapela to vie poriadne roztočiť. Na päťhektárovom parku je čas cez deň relaxovať. Zvierací park priťahuje nielen deti, ale aj dospelých. Jedinečné maďarske zvieratá, „šedý hovädzí dobytok“, chlpaté mangalice, ovce, hydina. A kto chce utiecť pred každodenným stresom má možnosť prenajať si eko-apartmán pre dve tri osoby s typickým sedliackym nábytkom. K dispozícii sú aj domáce bicykle. Dovolenka ako vyšitá spred sto rokov, avšak v modernom ponímaní.

www.tubatanya.hu

Dovolenka na divej rieke i na koňoch

Ďaleko od mestského ruchu, neďaleko Debrecínu, v prekrásnom malebnom prírodnom prostredí sa nachádza miesto na agroturistiku vo vysokom štýle. Erdospuszta Club Hotel očakáva hostí, ktorí sa chcú nabiť energiou. Štvorhviezdičkové služby môžu využiť aj rodiny s deťmi, pre ktorých je pripravený úžasný program. A vziať si môžu so sebou aj domácich štvornohých miláčikov (po dohode s personálom hotela). Deti i dospelí si môžu zajazdiť v bazéne na divokej vode, alebo si zajazdiť na koni, či vyskúšať gokart, alebo navštíviť 9D kino, ktoré vás vtiahne do deja a zapojí všetky vaše zmysly.
Debrecín so svojimi špecifikami ponúka turistom a návštevníkom široké možnosti zábavy, športovania, relaxu a oddychu v nádhernom prostredí našich susedov.

www.erdospusztaclubhotel.hu