Maďarsko láka Slovákov na atraktívne miesta

Napísal Michaela Conzarová 25. máj 2016

Náš sused Maďarsko turistom a rodinám ponúka množstvo bohatej nádielky. Jednou z nich je aj región Severná veľká nížina , ktorá sa nachádza blízko Popradu, Košíc.

Za neuveriteľnými zážitkami sa tam môžu vybrať i Bratislavčania a určite to neoľutujú. Množstvo termálnych a liečebných kúpeľov, najkrajšia ZOO v Európe v roku 2015, skanzen, ľanové dráhy a ďalšie atrakcie vám ponúkame v dnešnej reportáži.

Nyiregyháza je siedmym najväčším mestom krajiny, obyvatelia sú mimoriadne pohostinní, priateľskí, ctia si tradície. V roku 1837 im bolo pridelené privilégium mesta a o štyridsať rokov neskôr sa mohli pýšiť aj titulom župné mesto.

Liečivá voda, ale aj bazén s umelými vlnami a tobogany
Keď vás trápia bolesti chrbta, kolien, ramien, pásu alebo končatín, alebo ste po úraze, zlomenine kostí, či máte záujem urobiť pre svoje zdravie trocha viac, ideálne sú zdravotnícke služby novej liečebnej časti Zážitkových kúpeľov Aquarius. Liečivá voda v tejto oblasti má vysoký obsah hydrokarbonátov chloridu sodného, jódu a brómu. Pozitívne pôsobí aj po ortopedických operáciách, tiež na gynekologické a kožné choroby. Okrem toho sa tu nachádza Termálny svet – bazény, vírivky, Kneip bazén. Pre mládež bol postavený Svet zážitkov, kde je pre najodvážnejších pripravená obrovská kĺzačka, bazén s umelými vlnami, raftingová chodba s jaskyňou, tobogany. Najmenších čaká Detský svet s bazénom, kĺzačkami, rozprávkovým hradom a odpočinkovou miestnosťou. Ubytovať sa môžete v hoteli Fürdőház, ktorý ma zaujímavo netradične riešené izby. V cenách izby sú rôzne zľavy, či už vstupy do kúpeľov, vstupenka do ZOO, skanzenu, Botanickej záhrady a ďalšie.

Info: www.sostort.hu kupele aquarius

ZOO poskytne návštevníkom zážitky sťaby z Indonézie
Najlepšia ZOO Európy v roku 2015 sa stala ZOO v Nyíregyháze. Najkrajšia, lebo pri jej vsádzaní do okolitého prostredia skoro vôbec nepoškodila dary tunajšej prírody. Najzverskejšia, lebo tunajšie zvieratá žijú v podobnom prostredí, ako je ich skutočný svet. Najbohatšia, lebo sa tu nachádza najviac druhov – štyritisíc jedincov štyristo druhov zvierat. Najunikátnejšia, lebo je tu možné vidieť bieleho tigra a bieleho leva, ázijského nosorožca, antilopu adax, papagáje ara, mangustu žíhanú, žraloka. Senzáciou ZOO je prednedávnom otvorená Zelená pyramída a Oceanárium, ktoré hodnoverne predstavujú faunu a flóru indonézskej džungle a vodného sveta oceánu. Voda Oceanária bola pripravená zo 17 ton morskej soli a poskytuje priestor 6 druhom žralokov a takmer 500 menším a väčším rybám a morským živočíchom. Najprehľadnejšia, lebo zvieratá sú zoskupené podľa kontinentov. Sóstó ZOO je majiteľom hotela, ktorý je jediným hotelom svojho druhu v Maďarsku a ako samotné ZOO aj tento je otvorený po celý rok. Zárukou ničím nerušenej zábavy sú aj show programy, kŕmenie a hladkanie zvierat. Ak majú rodičia jedno alebo viac deti, môžu si v ZOO požičať vozíky, v ktorých môžu deti voziť, pretože záhrada je obrovská a nôžky detvákov niekedy nevládzu. V areáli je aj množstvo stánkov s jedlom, pitím a suvenírmi. Neďaleko ZOO sa nachádza aj obrovský ľanový park – Park dobrodružstiev Koaland, kde je sto rôznych stanovíšť. Na svoje si prídu ako deti, tak i rodičia.

Info: www.sostozoo.hu, www.koaland.hu

Skanzen v dedinke Sóstói
Je to jediné národopisné múzeum vo voľnom priestranstve v regióne. Ľudia ho navštevujú od roku 1979. Môžu sa tu zoznámiť s rôznofarebnosťou ľudového staviteľstva zhrnutého do jednotného celku a kultúrou bývania tohto okolia. Na rozlohe 7,5 ha sa vybudovalo dedinské centrum s remeselníckymi dielňami, školou, požiarnou zbrojnicou, zvonicou, kostolom, suchým mlynom, fungujúcim domovým obchodom s rozličným tovarom a krčmou. Na fare a v obilnici sa organizujú rôzne podujatia, v zemianskom dome sa konajú výstavy a v kostole z Malej Dobrone sa usporadúvajú sobáše a malé koncerty. Obľúbené sú remeselnícke a gastronomické podujatia, dožinky a iné akcie.


Info: www.muzeumfalu.hu

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.