Vytlačiť túto stránku

Tip na netradičný výlet

Napísal Michaela Conzarová 18. február 2016

Nezabudnuteľný zážitkový deň môžete prežiť v industriálnej pamiatke VITKOVICKE  ŽELEZIARNE, ktorá sa zmenila na centrum kultúry a vzdelávania.


Dolné Vítkovice tvoria bývalý priemyslový areál Bane Hlubina, koksovne a vysokých pecí  Vítkovíckých železiarní. Areál je unikátna industriálna pamiatka a nezameniteľný symbol Ostravy a celého  Moravskosliezského kraja. Svetovo unikátny areál v centre Ostravy, kde sa medzi 1828-1998 ťažilo uhlie a vyrábalo surové železo,  sa teraz  zmenil na jedinečné vzdelávacie, spoločenské a kultúrne centrum s nadregionálnym dosahom. Denne slúži malým i veľkým, domácim i zahraničným návštevníkom z celého sveta.

Skipovým výťahom sa jazdí na vrchol vysokej pece č.1, v aule Gong v niekdajšom plynojeme  sa konajú konferencie, medzinárodné kongresy a v Malom svete techniky U6 sa hrajú deti a rodičia. V areáli Svet techniky ukazujú vedu a techniku ako zábavnú hru a kultúrna časť Hlubina láka nielen hudobníkov a kapely, ale aj sochárov, grafikov, vizuálnych umelcov, milovníkov hudobných koncertov a iných kultúrnych akcií.
 

Bolt Tower

Je pomenovaná veža po slávnom svetovom šprintérovi Boltovi, ktorý sa stal jej krstným otcom. Jedinečná, viac ako dvadsaťmetrová nadstavba vysokej pece. Natiahla prehliadkovú trasu VP1 až do 80 metrovej výšky. Okrem úžasného výhľadu na Beskydy a okolie ponúka nadstavba kaviareň a klub, do ktorého budú smerovať študenti za technickou výukou. Náučná prehliadka predstavuje krok po kroku, ako v tajomných a žhavých útrobách vysokých pecí vznikalo za čias prevádzky surové železo. Podobne ako predtým suroviny sa dnes do skipového výťahu ,,nakladajú“ návštevníci, ktorí sa potom prechádzajú po technologickom toku výroby. Treba prezradiť, že tí návštevníci, ktorí nemajú strach a nekrúti sa im hlava z výšok, môžu sa prechádzať po plošine zvonku, tí bojazliví sa dostavia na vrch výťahom.
 

U6

Na návštevníkov v U6 čaká zhruba stovka interaktívnych exponátov predstavujúcich  všetko, čo bolo vymyslené za posledných dvesto rokov vo vede a technike.  Spolu so sprievodcom Julesom Vernem sa tu malí i veľkí na vlastnej koži zoznámia  s dejinami techniky od parného stroja, cez strojárenstvo a výroby ocele až po lietanie do kozmu alebo potápanie hlboko pod hladinou oceánu. Malý svet techniky nie je len múzeum, ale skôr poučnou herňou, kde sa návštevníci vzdelávajú nenásilnou  a zábavnou formou. Detváky si môžu vyskúšať ako sa riadi lokomotíva, lietadlo, ale aj raketa.

Foto: Michaela Conzarová

Svet techniky

Veľký svet techniky je sprístupnený nielen školám, ale aj širokej verejnosti. Malí i veľkí sa tu môžu zahrať, objavovať i odpočívať. .Môžu prísť na kĺb  fungovania mesta alebo ľudského tela, strojom času i preletieť trebárs do praveku k mamutom, pochopiť, čo je to vlastne dúha alebo búrka.

Landek Park

Návštevníci tu zažijú opravdivú banícku šichtu. Prejdú sa pôvodným baníckym vláčikom zo 60-tych rokov minulého storočia, za vieryhodne znejúceho lomozu sfárajú do podzemia a nakoniec v reštaurácii môžu ochutnať banícke špeciality.

Cineport

Je filmové a audiovizuálne centrum kreatívnej štvrti Hlubina.jeho ideoví tvorcovia sa inšpirovali v Taliansku, kde Cineporto funguje ako komplexná platforma nielen pre šírenie kvalitnej kinematografie a osvety filmovej teórie a histórie, ale tiež pre audiovizuálnu tvorbu.

Foto: Michaela Conzarová

DOV- Dolná oblasť Vítkovice, je nápadom, ako by sa mali využívať unikátne stavby minulého storočia. Nenechať chátrať, ale prispôsobiť súčasnosti a vytvoriť múzeá, interaktívne priestory pre deti i skoršie narodených, využiť megalomanské priestory na kultúru, koncerty, výstavy. Keď sa chce, sú nápady, ale i peniaze, všetko sa dá. Príkladom toho je aj DOV v Ostrave, ktorý otvorenou náručou privíta i návštevníkov zo Slovenska.