Zažite prázdniny na vode

Napísal Michaela Conzarová 13. júl 2015

Čaká na vás Baťov kanál, ktorý priťahuje návštevníkov bez rozdielu veku. Niet sa  čo diviť, pretože historická vodná cesta...


... je lemovaná desiatkami kilometrov dlhou cyklistickou  trasou. Stačí si len vybrať miesto vášho pobytu a pohodlne si užívať pri vode a spoznávať krásy tohto regiónu. Plavebná cesta je bez prerušenia splavná v dĺžke 60 km. Všade sa núkajú moderné aquaparky, bazény, alebo prírodné kúpaliská. Po celej trase Baťovho kanála sa nachádza veľa múzeí,  hradov, zámkov, fariem, rozhľadní. Stačí na chvíľu zastaviť a ponoriť sa do tajov minulých storočí. Historická vodná cesta bola vybudovaná v 30. rokoch 20. storočia, pôvodne slúžila k preprave lignitu z baní v Ratiškovciach do fabrík v Otrokoviciach. Dnes je obľúbeným cieľom turistov, niektoré úseky vedú po rieke Morave, iné umelo vyhĺbeným kanálom. Baťov kanál sa oddeľuje od koryta rieky Moravy u prvej plavebnej komory v Spytihneve, kde sa nachádza aj prístav  s požičovňou lodí, hausbótov, kanoe a novým informačným centrom.


Ako si užívať kanál?

Vyhliadkové plavby sú ideálne pre cyklistov , rodiny s deťmi  i seniorov. Lode majú pevný plavebný program a dané trasy. Také výlety si môžete dopriať z prístavov v Spytihneve, Veselí nad Moravou, StrážniciHodoníne. Kto sa chce zahrať na kapitána, má tu obrovskú možnosť.

Môžete si požičať hausbót a do sýtosti brázdiť pokojné vody Baťovho kanála podľa vlastných predstáv s celou svojou rodinou.  Hausbóty sú určené k viacdenným pobytom, sú plne vybavené a prispôsobené k pobytu priamo na vode. Ide o obytné lode, nachádza sa tam kuchynka  ako aj priestory na prespanie, stojany na bicykle. K riadeniu týchto lodí netreba žiadne oprávnenie. Školenie k riadeniu sa koná priamo v požičovni pred vyplávaním. Hausbóty ponúkajú v niekoľkých typoch, sú pre štyroch, ale aj pre ôsmich. Takže buď dve rodiny s deťmi, alebo aj partia mladých ľudí. Určite niekoľkodenný zážitok na lodi je čarovný a nezabudnuteľný. Pretože sa nielen plavíte, ale môžete vystúpiť opäť na tvrdú zem, zabicyklovať si, či navštíviť rôzne pamätihodnosti, hrady a zámky.

Foto: Michaela Conzarová

Kto sa chce len jednorázovo plaviť má možnosť na motorovom člne pre osem a dvanásť osôb a dokonca sa sami môžete riadiť, jedného z posádky preškolia.. Trasu si určite sami. Určite aj objavíte zákutia, ktoré sú pred ostatnými utajené. A kto má rád adrenalín si môže požičať kajak, kanoe alebo raft a vyplávať s ním na 14 km úsek Moravy, kde rieka preteká pôvodným neregulovaným korytom /meandre Moravy/. Zážitkom je aj preplávanie plavebnou komorou.
Kto sa chce dozvedieť o Baťovom kanále viac môže si kliknúť  na  e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.


Do kúpeľov za zdravím a oddychom

Lázne Luhačovice patria medzi najväčšie kúpeľné zariadenia v Českej republike. V oblasti liečenia dýchacích ciest sú profilovým a hlavným liečebným zariadením u našich susedov. Systematické využívanie minerálnych prameňov pre liečebné účely má viac ako tristoročnú tradíciu. V súčasnosti sa tam nachádza 14 prameňov. Najznámejšie z nich sú Vincentka, Ottovka, Aloiska, pramen Dr. Šťastný. Mená pochádzajú od členov šľachtického rodu Serenyi, niekdajších majiteľov panstva, na ktorých pozemkoch sa pramene nachádzali.

Foto: Michaela Conzarová  

V Luhačoviciach sa dospelí liečia z chorôb dýchacieho ústrojenstva, porúch pohybového aparátu, nervových a tráviacich potiaží, cukrovky, chorôb obehového ústrojenstva a onkologických ochorení. U detí sa lieči choroba dýchacieho ústrojenstva, obezita, ako aj tráviaceho traktu a tiež kožné a onkologické ochorenia. Kúpeľná liečba poskytovaná deťom je poskytovaná od 1,5 roka s doprovodom.  K dispozícii je až 60 procedúr. Kúpele Luhačovice ponúkajú svojim hosťom nielen liečbu, ale aj možnosť aktívneho odpočinku, kultúrne a spoločenské vyžitie. Ku kúpeľnému životu každý rok patrí Slávnosť Otvorenia prameňov, hudobný festival Janáček a Luhačovice, vystúpenie popredných českých umelcov vo vlastnom Kúpeľnom divadle, kolonádne koncerty a zábavné programy priamo v kúpeľných hoteloch.  Najmä tanečné večery sú veľmi obľúbené. V hoteli Alexandria to na parkete praskalo vo švíkoch. Tí skoršie narodení šantili na parkete ostošesť. Rôzne kreácie hodné majstrov tanečného umenia ste mohli obdivovať u mnohých pacientov. Samozrejme i to prospieva k lepšej liečbe. Hotel ponúka Spa&wellness v starogréckom štýle, kde si nájdu oddych a víkendoví turisti. A kto má rád dobrú kuchyňu, určite si pochutí na rôznych špecialitách vo vynikajúcej francúzskej reštaurácii.


Architektonický skvost

Zámok Buchlovice patrí medzi najväčšie skvosty Českej republiky. Bol postavený v štýle  talianskeho baroka, interiéry má bohato zdobené  freskami a salóny sú vybavené nábytkom v štýle Ľudovíta XV. a XVI. V zámockých skleníkoch  sa pestuje 1200 druhov odrôd fuksií , ktoré patria k najvýznamnejším v strednej Európe.

Foto: Michaela Conzarová

Stavbu zámku zahájili pred rokom 1700 bohatým a urodzeným šľachticom Janom Detrichom Petrvaldským, ktorý zamýšľal ho venovať ako galantný dar svojej manželke Anežke Eleonóre z talianskeho rodu Collona. Okolo zámku vybudovali už vtedy nádhernú barokovú záhradu so schodiskami, terasami, obeliskom, bazénmi a kamennými vázami. Jeho veľkou ozdobou je množstvo vzácnych exotických stromov a krov, ktoré dodnes obdivujú návštevníci zámku. Význam zámku značne stúpol okolo roku 1900 za vlády Leopolda Berchtolda. Elegantný a šarmantný majiteľ pôsobil v rakúsko-uhorských službách ako diplomat na veľvyslanectvách v Londýne, Paríži a Petrohrade. Vďaka svojim schopnostiam v roku 1912 ho menovali predposledným rakúskym ministrom zahraničných vecí. Zo zámku bolo vytvorené reprezentačné sídlo, kde poprední politici tej doby rozhodovali o osudoch Európy. Neďaleko zámku Buchlovice sa nachádza aj hrad Buchlov, ktorý stojí za návštevu. Hrad v minulosti strážil obchodnú cestu cez pohorie Hriby, dnes je skvelou ukážkou stredovekého opevnenia s rozsiahlymi zbierkami.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.