Doplňte si cestovnú lekárničku

Napísal Hartmann-Rico 14. máj 2015

Ako si zbaliť dovolenkovú lekárničku a pritom na nič dôležité nezabudnúť? Zbaľte si na cesty CRP test. Pomôže zistiť, či potrebujete antibiotiká.


Jej základné zloženie možno získať aj nákupom hotovej zostavy v lekárni, v praktickej taške. Zoznam ďalších súčastí netreba nechávať na poslednú chvíľu. Ak pravidelne užívate lieky na lekársky predpis, zabezpečte si ich včas v dostatočnom množstve. Nezabudnite tiež na alergie. Ďalšie zloženie závisí od cieľa vašej cesty a zdravotného stavu. V každom prípade odporúčame pribaliť CRP tester.

V prípade ochorení v zahraničí zvyčajne stavíme najprv na samoliečbu. Pomôcť zorientovať sa a rozhodnúť dilemu či navštívit lekára, môže aj CRP test pre domáce použitie. Je malý, prenosný a obsahuje dva testy. Rozhodnutie, že vaše ochorenie je pravdepodobne bakteriálneho pôvodu a budú zrejme potrebné antiobiotká, získate do 5 minút. Stačí k tomu kvapka krvi z bruška prsta na ruke. CRP testy pre domáce použitie možno kúpiť bez lekárskeho predpisu.

Ako CRP test funguje?

S CRP diagnostikou sa stretávame predovšetkým v ordináciách praktických lekárov. Oceňujú ju najmä pre rýchlosť a vysokú úspešnosť správneho odhalenia pôvodu choroby, ktorý je rozhodujúci pre zvolenie adekvátneho liečebného postupu. Podľa hladiny tzv. C-reaktívneho proteínu v krvi je možné pomerne presne rozlíšiť medzi bakteriálnym alebo iným, najčastejšie vírusovým, pôvodom ochorenia. Kým prvý prípad spĺňa podmienky pre nasadenie antibiotík, v druhom väčšinou stačí sa z choroby vyležať a vyliečiť bežne dostupnými prostriedkami,

CRP test pre domáce použitie zisťuje koncentráciu C-reaktívneho proteínu v krvi v troch množstevných úrovniach. Ak je koncentrácia CRP v krvi vysoká (tretí stupeň), je veľmi pravdepodobné, že v organizme prebieha ťažší bakteriálny zápal. V takom prípade je nutné nechať posúdiť zdravotný stav lekárom, ktorý pravdepodobne nasadí k liečbe antibiotiká. Pri bežných ochoreniach spôsobených vírusmi sa zvyčajne hladina CRP nezvyšuje a liečba antibiotikami nie je vhodná.

Proces vyhodnotenia vzorky trvá presne päť minút. Testovanie je teda veľmi rýchle a jednoduché. Jeho presný priebeh ukazuje aj video na stránke.
 


CRP test pre domáce využitie sa oplatí nielen na cestách ale napríklad i ľuďom s časovo náročným zamestnaním, ktorí si vďaka nemu môžu v priebehu niekoľkých minút urobiť orientačne predstavu o závažnosti svojho zdravotného stavu. Ocenia ho aj mamičky s malými deťmi, ktorým pomôže zistiť, či je skutočne nutné cestovať do preplnenej čakárne.

Ale rovnako ako u liekov na prechladnutie aj v prípade CRP testov pre domáce použitie je potrebné venovať pozornosť priebehu choroby. "Ak v prípade výsledku upozornenia na vírusové ochorenie v prvých dňoch príznaky zdravotných ťažkostí nevymiznú, je nutné lekára navštíviť," odporúča všeobecný lekár MUDr. Peter Lipták.

Výhradným distribútorom CRP testov pre domáce použitie do lekární v Slovenskej republike je popredný výrobca zdravotníckych pomôcok HARTMANN-RICO. Odporúčaná maloobchodná cena za jedno balenie, ktoré obsahuje dva testy, je 10,90 eur.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.