Jeseň v znamení kláštorov

Slnko už menej hreje, dovolenky pomaly končia, nemusíte byť však smutní. Predĺžený víkend u našich západných susedov v Čechách je dobrou voľbou!


Česi mali vždy bližšie k svojmu kultúrnemu dedičstvu, odzrkadľuje sa to na kvalite rekonštruovaných hradov a zámkov, a širokej ponuke zaujímavých kultúrnych programoch na týchto miestach.

Ďalšou typickou, českou destináciou pre rodinné ako aj individuálne návštevy sú cirkevné pamiatky, ktoré okrem kostolov, chrámov  a katedrál zahŕňajú množstvo kláštorných objektov.  V Českej republike ich je viac než sto a na mnohých miestach rekonštrukcie stále prebiehajú, aby boli pripravené aj na budúcu sezónu.

Nie je výnimkou, že sa v niektorých kláštoroch môžete ubytovať, navštíviť kláštornú krčmičku, ochutnať miestne špeciality a kláštorné pivo. Väčšina z nich vo svojich priestoroch ukrýva zaujímavé exponáty. Napríklad Broumovský kláštor vlastní unikátnu kópiu Turínského plátna.

Břevnovský klášter je v rukách rádu benediktínov, ktorým sa podarilo za pomoci štátu a zahraničných kláštorov schátrané budovy opraviť a dôstojne tak osláviť 1000 rokov trvania kláštora v roku 1993. Pri tejto príležitosti, pápež obdaril Břevnovské opátstvo čestným titulom <<arciopátstvo>>. Opátstvo navštívil v roku 1997 aj pápež Jan Pavel II..

Naše tipy: V kláštore si nenechajte újsť románsku kryptu z 11. storočia, prehliadku barokovej baziliky sv. Markéty a barokovú prelatúru s Tereziánskou sálou. Od jari do jesene, je k dispozícii na prechádzky  krásna kláštorná záhrada.

Bývalý cisterciánsky klášter Plasy sa nachádza v romantickom údolí rieky Střely. Počas svojho trvania prekonal niekoľko rekonštrukcií, v ktorej najvýznamnejšia je prestavba konventu podľa plánov Santiniho a Dienzenhofera s dokonalým vyriešením základov stavby v bažinatej pôde.

Foto: Klašter Plasy.cz

Náš tip: V konvente nevynechajte barokovú expozíciu  s knižnicou.

Strahovský kláštor rádu premonštrátov bol založený roku 1140. Dnešná baroková podoba je z 18. storočia.

Foto: Strahovský klašter Plasy.cz

Naše tipy: V priestoroch areálu se nachádza kostol Nanebovzatia Panny Marie, Strahovská obrazáreň, Strahovská knižnica a Teologická sála.

K najpozoruhodnejším pamiatkam Juhomoravského kraja patrí zaručene areál kláštora Rajhrad. Počas svojho trvania bol kláštor mnohokrát postihnutý vojnovými konfliktmi. Jeho nové dejiny sa začali písať po veľkolepej rekonštrukcii v prvej polovici 18. storočia a neskôr, bol kláštor povýšený na samostatné opáctvo.

Naše tipy: Kláštorný kostol sv. Petra a Pavla je vrcholnou barokovou stavbou Santiniho a v budove konventu se nachádza Pamätník písomníctva na Morave.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.