Na lyže, sane, kone i do sauny

Napísal Michaela Conzarová 06. január 2013

Naši susedia, Rakúšania, nám ponúkajú širokú paletu oblastí s prekrásnymi zjazdovkami i miernymi svahmi pre nenáročných, začínajúcich lyžiarov i deti.


Snehu je tam vždy nadostač, treba len nakopnúť svojich štvorkolesových tátošíkov a môže sa začať zimné dobrodružstvo. Ponúkame vám pohľad do strediska Rauris, neďaleko Salzburgu.

Údolie Raurisertal je zahniezdené v prekrásnej, impozantnej horskej krajine. Kto prejde malým priesmykom z údolia Salzachtal, ocitne sa v tichom, idylickom vysokohorskom údolí. V minulosti sa v tejto oblasti, ktorá je charakteristická fantastickou prírodou, ťažilo zlato, dnes je sprístupnené turistom. So svojimi pôvodne zachovanými malými osadami a mestečkami ponúka toto "zlaté údolie" malú ale zato veľmi milú lyžiarsku oblasť. Takže neváhajte a vyberte sa do prekrásneho údolia Raurisertal Rauris - zlaté stredisko Álp!

Stredisko Rauris, jedna z najstarších alpských osád leží v údolí Raurisertal v nadmorskej výške 950 m. V minulosti lákala návštevníkov do idylickej dedinky v Salzbursku ťažba zlata, pretože do konca dvadsiatych rokov minulého storočia predstavovala táto činnosť hlavný zdroj príjmov tamojších obyvateľov. Dnes je toto pokojné miesto ovplyvňované počas celého roka turizmom, ale zo svojej originality nič nestratilo.

Foto:Rauris Tourismus

Lanovky Hochalmbahn a Kreuzbodenbahn umožňujú jednoduchý výstup do lyžiarskej oblasti Rauris, ktorá je vhodná predovšetkým pre rodiny s deťmi a tých, ktorí si chcú oddýchnuť. Po dni strávenom na zjazdovke máte možnosť zúčastniť sa na početných športových aktivitách alebo stráviť spoločenský večer na horskej chate. Obzvlášť hodná odporúčania je túra na snežniciach cez „prales Raurisu“.

Do hotela i so štvornohými miláčikmi

Ubytovať sa môžete v hoteloch, penziónoch,  horských chatách a na súkromí. Dokonca sa v dedinke Rauris nachádza aj hotel Grimming, kde sa môžete ubytovať aj so svojimi štvornohými miláčikmi, ktorých nemusíte nechávať doma u susedov, či v hoteloch pre psov a mačky. Budete spokojní   vy i vaše zvieratká. Príjemné prostredie poskytuje aj hotel Sonnhof, ktorému šéfuje mladý sympatický Maďar Gábor. Ponúka víkendové akcie, maďarskú kuchyňu a v hoteli si môžete zaplávať a po náročnej lyžovačke absolvovať saunu.

Foto:Hotel Grimming, Hotel Sonnhof, mc

Dve lyžiarske škôlky pre deti

Popri grandióznom výhľade čaká na športovcov 30 km zjazdoviek od červenej cez modré až po čiernu až z výšky vyše 2 000 m/n m. Na svoje si prídu aj snowbordisti. Perfektne pripravené trate spĺňajú požiadavky najnáročnejších od decembra až do polovice apríla. Dve detské lyžiarske školy ponúkajú deťom veselý program, kde sa určite s ľahkosťou naučia základom tohto krásneho zimného športu. Aj bežkári  a skialpinisti si prídu na svoje. Veľká sánkarská dráha je k dispozícii nielen cez deň, ale aj v noci, ktorú využívajú deti i dospelí. Kto sa nebojí môže si zajazdiť na koňoch a kto je pohodlnejší môže sa nechať povoziť v koči.

Foto:Rauris Tourismus 

Gurmánske špeciality

Rakúšania milujú dobré jedlo. Keď sa vrátite z celodennej lyžovačky, chvíľu si oddýchnete, môžete sa vybrať do malebného mestečka Rauris s množstvom malých krčmičiek, barov a reštaurácií. V každej ponúkajú nejakú svoju špecialitu a rakúske vínka, likéry a obstlery.  Ešte pred večerou môžete navštíviť múzeum, aby ste čo-to pochytili aj z miestnej kultúry. Z lyžovačky v Raurise pookreje nielen vaše telo, ale aj zmysly a duša.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.