Z Istrie na skok do Talianska

Severná časť Istrie je známa svojim premenlivým počasím, ak sa aj vám „pošťastia“ takéto dni, vyberte sa objavovať historické pamiatky...


Za povšimnutie určite stoja dve rybárske prímorské mestečká PiranIzola v Slovinsku, ktoré sú benátskeho typu. Potom neváhajte a pokračujte stále na severozápad smer Aquileia, Cervignano del Friuli - Strassoldo, Aiello del Friuli a Palmanova.

Aquileia sa nachádza v malebnej lagúne severo-východnej časti Jadranu, len pár kilometrov od prímorského letoviska Grado, ktorého historické centrum poteší každého milovníka pôvodných kamenných budov a kostolov.

Aquileia patrí medzi najvýznamnejšie archeologické náleziská na severe Talianska a bola zapísaná do svetové dedičstva UNESCO. Kolonizovaná bola už v roku 181 p.n.l., nájdete tu archeologické vykopávky, ktoré odkryli dôležitý rímsky riečny prístav, Rímske Fórum nachádzajúce sa pri múzeu ranného kresťanstva MUSEO PALEOCRISTIANO a nádherná BAZILIKA so ZVONICOU. Vo vnútri baziliky vás ohúria prekrásne mozaiky s prírodnými a biblickými motívmi, stredoveké fresky či katakomby.

Viac informácii www.aquileia.net


Strassoldo je dnes okrajová časť mesta Cervignano del Friuli neďaleko Palmanovy. Návštevníkom ponúka prekrásny pohľad na krajinu, rozsiahli park, vodné priekopy, stredoveké kostoly... Poďme ale po poriadku, samotný názov je netypický a vôbec nepôsobí taliansky. Jedna z hypotéz tvrdí, že pomenovanie tejto mestskej časti (il Borgo) je odvodené od nemeckého spojenia slov Strasse Holt – kontrola cesty, ale v tejto oblasti už vyše tisíc rokov žije šľachtický rod menom Strassoldo, ktorý sa podieľal na budovaní hradov a zámkov v il Borgo aj v okolí.

Preto pre  milovníkov hradov a zámkov s vodnými priekopami je Strassoldo ideálnym miestom. Spodný hrad z roku 1360 – CASTELLO DI SOTTO môžete obdivovať aj z mosta ponad rieku Taglio. Hrad je obkolesený vodnou priekopou s vodným rastlinami - leknami a impozantným parkom. Do horného hradu – CATELLO DI SOPRA (1322) sa dostanete opäť mostom nad riekou.

Neďaleko v susedstve hradov je situovaný kostol z 13. storočia SANTA MARIA in VINEIS s veľmi dobre zachovanými freskami zo 14. storočia.

V kostole SAN NICOLO (1725/50) prekvapí renesančný oltár „CRISTO RISORTO“, ktorý je prisudzovaný Bernardovi da Bissone, sochy z roku 1491 a významným manželským zväzkom. Práve v tomto kostole si bral v roku 1798  za manželku grófkou Francesku Romanu Strassoldo slávny  poľný maršál Radetzky.

 

Aiello del Friuli leží približne 7 kilometrov od Cervignana del Friuli. V dávnych časoch vďačilo za svoje bohatstvo mlynom, ktoré tam boli už z obdobia Rímskej ríše. Táto tichá a pokojná lokalita je stvorená na krátke zastavenie. K tomu si poprezeráte 60 slnečných hodín z rôzneho obdobia a typov (Babylonu, Rímskej ríše, Islamu až po súčasnosť). Navštíviť môžete kostol s farou SANT ULDERICO zo 17. storočia, hrad s obranným opevnením CASTELLO de BONA-URBANIS ako aj vidiecké múzeum  z tejto oblasti a Gorizie.

Tipy pre shopoholikov...
Friuli Venezia Giulia je známa vínna oblasť, preto ak budete v Aquilei, nakúpte si kvalitné vína za ešte lepšie ceny, nachádza sa tam veľká predajňa od výrobcov, ktorú zaiste neprehliadnete. Región je známy aj veľkými ovocnými sadmi  a pestovaním zeleniny, ktoré kúpite pri ceste. Pre tých náročnejších máme tip na oblečenie. Keď skončíte s prehliadkou impozantného hviezdicovitého námestia s Dómom – Il Duomo v Palmanove, utekajte na nákupy do „Outlet village“ Palmanova. Stojí to zato :-)!

 

 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.