Palermo...

... je jedna z turistických destinácií na Sicílii, ktoré je treba navštíviť, pretože ponúka množstvo historických pamätihodností, na ktoré nikdy nezabudnete.


Jednou z nich je kláštor Kapucínov a jeho katakomby. Kapucíni sa usadili v Palerme v roku 1534, postavili v meste kostol a za hradbami pochovávali svojich bratov do hromadného hrobu. Neskôr, začali budovať kláštor aj s katakombami, ktorý bol dokončený v roku 1621. Dnešná podoba a veľkosť katakomb bola ukončená až v roku 1732. Práve v tomto období dochádza k prvým mumifikáciam mŕtvych mníchov. V katakombách dnes môžete vidieť uložené telá asi osem tisíc mŕtvych, ktoré sú čiastočne mumifikované, iné zase nabalzamované. Katakomby tvoria dlhé tunely o dĺžke približne 300 metrov. Zo začiatku katakomby slúžili ako miesto posledného odpočinku pre mníchov a cirkevných hodnostárov, neskôr, aj pre dospelých a deti. Pri prechádzaní dlhými tunelmi pod kláštorom, vidieť tieto mumifikované tela v horizontálnej a vertikálnej polohe ako aj v sede, a podľa dobového ošatenia je možné určiť pohlavie, či ide o svetskú alebo cirkevnú osobu a obdobie smrti. Každopádne, táto návšteva nie je pre každého, vyžaduje pevné nervy a sklon k mysterióznym javom.


Prečo sú aj dnes, po toľkých stáročiach telá také zachované? Svoj podiel na tom má tufové podložie, ktoré vytvára vhodnú klímu na zachovanie ostatkov mŕtvych, a spôsob ktorým mnísi mumifikovali. Celý proces bol veľmi jednoduchý a účinný. Mumifikácia spôsobom sušenia uchováva vo veľmi dobrom stave telo, ktoré je odolnejšie voči vonkajším vplyvom. Táto prax mumifikácie pretrvala až do roku 1885, kedy bola zakázaná. Výnimkou je malé dievčatko Rosalia Lombardo, ktoré sa narodilo v roku 1918 umrelo po necelých dvoch rokoch svojho života v roku 1920. Pri pohľade na jej telo, máte pocit ako keby len spala.



Čo nevynechať v Palerme...
Oblasť dnešného Palerma  a Sicílie bola kolonizovaná niekoľko krát, čo badať na archeologických a historických pamätihodnostiach a vo zvykoch. Palermo vďačí za svoje obdobie prosperity (11. a 12. storočie) Normanom, ktorí šírili svoj vplyv z mesta do celej Sicílie a podporovali umenie, kultúru a vedu. Neskôr to bol Fridrich II., ktorý napriek opozícii šľachticov a pápežského stolca, pritiahol do Palerma najtalentovanejších umelcov a vynálezcov.

- Kráľovský palác/Palazzo dei Normani

- Palazzo Senatorio

- Fontana Pretoria

- Pitrého etnografické múzeum


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.