Zalakaroš

Túžite sa nechať počas dovolenky hýčkať, chutne sa najesť, alebo ju stráviť aktívne, napríklad bicyklovaním?


Práve pre vás je určená turistická oblasť blízko malého Balatonu, ktorá je bohatá na termálne pramene, vynikajúce cyklistické trasy, zaujímavé etnografické pamiatky, a v neposlednom rade chutné vína či jedlo.

Zalakaroš

Toto mestečko sa nachádza 35 km od jazera Balaton, v juhozápadnej časti Maďarská, na okraji vrchoviny Zala. Oblasť je bohatá na zrážky a je charakterizovaná rovnomerným, miernym a vlhkým podnebím.
Prvá usadlosť na území dnešného Zalakarošu, bola založená pred vyše 750 rokmi. Leží v romantickom údolí pod vinohradmi, ktoré je nedotknuté priemyselnou výrobou. História využívania termálnej vody je však podstatne mladšia. Liečivé pramene odkryli v roku 1962 v hĺbke 2000 metrov a ihneď dosiahla medzinárodný ohlas. Prameň pri teplote 96°C je bohatý na minerály, ktoré pozitívne pôsobia na reumatizmus, gynekologické a neurologické ochorenia, choroby kardiologické a pohybového aparátu.

Termálna voda sa využíva aj pre wellness a spa v centre vodných športov a oddychu, ktorý je otvorený počas celého roka. Práve toto centrum uspokojí ako jednotlivcov aj rodiny s deťmi. Ponúka sauny, sedavé a plavecké bazény, ako aj bazény s vlnobitím a tobogany. V meste sú hotelové ubytovania všetkých kategórii, jeden kemp a lacnejšie bývanie na súkromí. Hotely majú väčšinou vybudovaný vlastný bazén, ponúkajú služby spojené s kúpeľným oddychom a požičiavajú horské bicykle.

Príjemné Kneippové kúry vám poskytnú v rodinnom hotely Sport Hotel*** a zároveň uspokoja vaše chuťové poháriky špecialitami maďarskej kuchyne. Rímske kúpele zase nájdete v menšom rodinnom hotely Venus*** , ktorého kuchyňa varí z 80% z vlastnej produkcie, má vybudované pre deti mini ZOO a umožňuje jazdy na koči. Pre náročnejších dovolenkárov s rodinami, je vhodnou voľbou hotel Karos Spa **** , ktorý má vlastný zdroj vody, detský bazénik a ihrisko pre deti.

 
Tip na výlety v blízkom okolí...

... Balatonmagyaród – byvolia rezervácia, národný park na ostrove Kanyavari
... Galambok – vidiecke múzeum, reformovaný a katolícky kostol s Dorffmeistrovými freskami
... Garabonc – krásne staré domy, historicky zachovaná zvonica, dva kostoly, pamätníky I. a II. svetovej vojny
... Kisrécse – agroturistická oblasť, nájdete tu staré hospodárske stroje, sady ovocných stromov, ponúkajú túry na koňoch a výlet na konskej lokomotíve







Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.