Tip na výlet

Spolková krajina Dolné Rakúsko obklopuje svojím územím rakúske hlavné mesto Viedeň a ponúka veľa dôvodov na jeho návštevu. 
 
Slovenská republika s ním susedí na severovýchode, s Bratislavským a Trnavským krajom. Hlavným mestom tohto regiónu je Sankt Pölten.

Cez Dolné Rakúsko vedie vinná cesta, ktorá meria 494 km. Tradícia pestovania vína siahala až do rímskych čias. V rámci Rakúska je táto spolková krajina najväčším producentom vína, preto ju nazývajú Weinviertel. Každoročne koncom augusta do polovice novembra sa tu konajú vinne slávnosti. 

Na severe Dolného Rakúska sa nachádza Národný park Thaytal, v ktorom sa nachádzajú okrem prírodných krás, vzácnych panónskych rastlín, hrady a historické ruiny.   

Oblasť Semmeringu je turistickým rajom v zimnom aj letnom období. Nachádzajú sa tu horské železnice, alpské chalupy a penzióny. V roku 1854 bola vybudovaná semmeringská železnica, ktorá sa považovala v tej dobe za najvyššie položenú železnicu sveta (895 m.n.m). Dnes je zapísaná medzi chránené pamiatky UNESCO.

V mestách dolného Rakúska nájdete vyše tridsať hradov a zámkov, ktoré sú sprístupnené verejnosti. Vo Wiener Neustadt sa nachádza významný Stadtburg, stredoveká obranná stavba z 13. storočia, kde v kaplnke z roku 1460 je umiestnený hrob cisára Maximiliána I. 
Verejné prehliadky práce s dravými vtákmi a veľmi dobre zachovaný renesančný zámok s expozíciami navštívte v Rosenburgu. Hlavné dielo romantickej zámockej stavby s anglickým parkom v Garfenegg, a zámocké múzeum poskytuje ďalší renesančný zámok v Greillenstein.













Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.