Škótsko

Tvorí Spojené kráľovstvo Veľkej Británie spolu s Anglickom, Walesom a Severným Írskom, a zároveň je jednou z periel Keltského kráľovstva.

 
Cestovatelia, ktorí vyhľadávajú pokoj vo voľnej prírode za každého počasia, by nemali vynechať návštevu Škótska. Krajina ponúka zelené hory, vresoviská, kryštálovo čisté rieky a jazerá. Medzi najväčšie a najznámejšie patrí Loch Lomond a Loch Ness.  Na severnom pobreží Alby žijú rozličné kolónie morských vtákov a uvidíte tu aj orla skalného a morského. 
Škótske kráľovstvo bolo nezávislým štátom až do 1. mája 1707. Má samostatný právny systém, nezávislý od Anglicka, Walesu a Severného Írska. Na východe hraničí so Severným morom, na juhozápade so Severným prielivom a Írskym  morom a na severe s Atlantickým oceánom. V Škótsku sa nachádza vyše 5 miliónov obyvateľov  a v krajine sa hovorí tromi úradnými jazykmi angličtinou, škótskou gaelčinou a škótskym jazykom. Štyridsať percent škótskeho obyvateľstva žije v najväčšom škótskom meste Glasgow. Pulzuje moderným životom a ponúka množstvo galérii, múzeí a obchodov. Hlavné mesto Edinburgh je druhým najväčším mestom Škótska, môže sa pochváliť množstvom historických pamätihodností a súčasne je jedným z najvýznamnejších európskych finančných centier.
 
 

Na východe Škótska sa nachádza bývalé kráľovstvo Fife,  centrum starodávneho kráľovstva Piktov. Pobrežie East Neuk je považované za klenot grófstva Fife. Tí, ktorí uprednostnia pohodu a uvoľnenú atmosféru, by nemali vynechať malú rybársku osadu s prístavom Crail. Všetko tam je akoby postavené v menšej mierke a v prístave kotví pár starých lodí. Najkrajšie pobrežie, popretkávané so skalnými útesmi, piesočnými plážami a malými rybárskymi osadami, sa rozprestiera od Lower Larga v zálive Firth of Forth až po St. Andrews
Vedeli ste, že v Lower Largo sa v roku 1676 narodil škótsky námorník Alexander Selkirk, ktorý sa stal neskôr predlohou pre knihu Daniela Defoe  - Robison Crusoe?  Na východnom pobreží Neuk leží starodávne mesto St. Andrews. V centre historického mesta sa nachádzajú zbytky katedrály sv. Ondreja - patróna zeme i mesta a obrovský cintorín. Katedrála je významná tým, že v dávnych časoch bola hlavným svätostánkom celého Škótska. 
 
 

Pobrežie Arbroath je taktiež spojené s históriou Škótska, nakoľko tam bola v roku 1320 podpísaná Deklarácia škótskych šľachticov, za ustanovenie kráľa nezávislého Škótska. Opátstvo Arbroath leží na brehu Severného mora a jeho krásne piesočné pláže zasahujú do samotného centra. Na južnej strane mesta sa týči štíhla veža regentského majáka (Signal house). V súčasnosti sa v ňom nachádza jedno z najlepších škótskych múzeí a vstup je zadarmo. Po prehliadke prírodných krás a historických pamätihodností, určite dobre padne kuchárska špecialita „arbroath smokie“.  Ide o údenú tresku, povarenú v mlieku a podávanú s maslom
 
 

Pôvodné škótske tradície ešte zažijete na vidieku a priľahlých ostrovoch na severe. V miestnych puboch môžete stretnúť  hráčov na gajdy  v typickom škótskom odeve „kilte“, uvidíte storočné pálenice whisky, ktoré dodržiavajú pôvodné receptúry a postupy. 
Ak sa orientujete na historické mesta, nechajte si časový priestor na Edinburgh, Glasgow, Aberdeen, St. Andrews a Stirling. Stúpencov historických hradov a zámkov poteší napríklad Eilean Donan, Balmoral, Dunvegan či Dunrobin.  Medzi najznámejšie prírodné zaujímavosti dozaista patrí Highlands – kaňon Glen Coe, najvyšší vrchol Ben Nevis, na severnom pobreží John O’Groats, Stacks of Duncansby, jaskyňa Smoo a ostrovy Skye, Orkneys, Shetlands, Hebrides.
 
 

Tipy na cestu
Prehliadka pobrežia Fife, pokiaľ ste odkázaný na miestnu dopravu, je najvhodnejšia autobusom. Jednodňovú permanentku si možno kúpiť na autobusovej stanici v St Andrews. Pri nákupe žiadajte tzv. Five Rover, ktorý platí na linky spoločnosti Stagecoach Five.
Ak sa rozhodnete pre prenájom auta, skúste si ho zabezpečiť v predstihu, ušetríte tak náklady. Pri podpise zmluvy, vodič musí mať medzinárodný vodičský preukaz. A nezabúdajte, že v Škótsku sa jazdí vľavo!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.