Dovolenka na severe Anglicka

Ak patríte medzi anglofilov, určite nevynechajte severnú časť Anglicka, ktorá vám ponúka históriu, prírodné parky a kultúru.

 
Northumberland National Park

Hadriánov val sa nachádza sa v národnom parku Northumberland a dodnes sa vinie uprostred krajiny východne od Carlise a západne od Newcastle upon Tyne.  Stavať ho začal v roku 122 cisár Hadrián medzi Anglickom a Škótskom, ako obranný rímsky val. Meral 118 km a jeho výška siahala do 6 metrov. Vybudovaný bol sčasti z kamenných kvádrov, zabezpečený zemnými valmi a  ochrannými priekopami, medzi ktorými stála široká cesta.  Celkovo mal 17 pevností, ktoré chránili val a medzi nimi stály ešte strážne veže na upevnenie ochrany severnej hranice Rímskej ríše pred Barbarmi. Oblasť ponúka rôzne archeologické vykopávky pevností, ktoré odrážajú život v danej dobe. Za návštevu stojí múzeum v Segedune pri Wallsende so zrekonštruovanými rímskymi kúpelmi, ktoré bolo otvorené na prelome rokov 1999/2000.
V tejto oblasti vám údolia riek North Tyne a Redesdale poskytnú zaujímavý pohľad na množstvo červených veveričiek. Severná časť parku ponúka fascinujúce vresoviská a pastviny majestátnych kopcov Cheviot Hills so starovekými pevnosťami a čistými riekami.
 
 
 
Lake Distric
Najväčší národný park v Anglicku,  Lake District  svojou polohou a prírodnými krásami je najvhodnejším miestom na oddych. Nádherné hory a 16 jazier ponúka možnosti pešej turistiky, cyklistiky, jazdy na koňoch a horolezectva. Nachádza sa tu najväčšie prírodné jazero v Anglicku Windermere, ktoré ponúka vodné športy so športovým centrom v mestečku Bowness-on-Windermere.
 
 
 
Yorkshire Dales má jedinečnú prírodnú scenériu na svete, nachádzajú sa tu očarujúce útesy, údolia, vresoviská a jaskyne, ktoré je možno navštívIť. Táto oblasť je predurčená na aktívnu dovolenku. 
Tí, ktorí z vás skôr vyhľadávajú kus histórie, určite uspokojí oblasť Yorkshiru, s čarokrásnymi domami a zrúcaninami opáctva  a hradov. Nesmiete vynechať ani mestá so statusom národnej kultúrnej pamiatky, ide o  slávne mestá York a Chester. Pozdĺž pobrežia Heritage Coastline na vás čakajú rybárske usadlosti, tak podobné filmu zo seriálu Dr.Martin, ktoré vás pozdvihnú na duši a tí, ktorí uprednostňujú skôr aktívny odpočinok zaiste navštívte Manchester, Liverpool a Newcastle.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.