Afganistan, Pakistan

Oblasť Stredného východu stojí v centre pozornosti celého sveta... 24 hodín denne sa skloňujú pojmy Afganistan a Pakistan...

Afganský islamský štát

Hlavné mesto: Kábul. Rozloha: 652.225 km štvorcových. Počet obyvateľov: 22.130.000. Mena: afgáni (1 USD = cca 4.870 afgáni). Úradný jazyk: paštčina, daríjčina (afganská perzština) a rad ďalších miestnych jazykov. Forma štátu: islamská republika. Náboženstvo: moslimské.

Afganistan patrí medzi najchudobnejšie štáty sveta; gramotnosťou tu disponuje asi 30 percent obyvateľstva; priemerný vek predstavuje u žien 45 rokov, u mužov 46 rokov. Afganský islamský štát je hornatá krajina (najvyššie vrchy majú až 6.000 metrov) s oblasťami večného snehu. Juh a západ krajiny zasa tvoria púšte; púšť severnej oblasti zavlažuje rieka Amurdarja. Na dávnej obchodnej ceste z Perzie do Indie leží afganské mesto Herát, v ktorom sa nachádza vzácna mešita z 12. storočia.
Hranice súčasného Afganistanu vznikli v 18. storočí, keď sa zjednotilo viacero miestnych kmeňov. Strategická poloha tejto krajiny viedla k mnohým pokusom o jej kolonizáciu. Naposledy sa o to snažil Sovietký zväz, ktorý v roku 1978 podporil v Afganistane povstanie ľavicovo orientovaných dôstojníkov a uzavrel s Afganistanom zmluvu o priateľstve na 20 rokov. Keď o rok na to vypukli nepokoje medzi moslimským obyvateľstvom a prívržencami novej vlády, Sovietský zväz obsadil Afganistan a začala sa dlhá vojna. V roku 1989 sovietske vedenie stiahlo z Afganistanu všetky svoje vojenské jednotky; boj medzi znepriatelenými domácimi stranami však pokračoval ďalej (vyžiadajúc si tisícky životov civilistov). V roku 1998 väčšinu afganského územia ovládlo hnutie Taliban.


Pakistanská islamská republika

Hlavné mesto: Islamabád. Rozloha: 796.095 km štvorcových. Počet obyvateľov: 138.150.000. Mena: rupija (1 USD = cca 44 rupijí). Úradný jazyk: urdčina, pandžábčina, paštčina, sindhčina, balúčtina, angličtina. Forma štátu: federatívna republika. Náboženstvo: moslimské (97 %), hinduistické (1,5 %).

Pakistan vznikol v roku 1947, keď sa Veľká Británia vzdala vlády nad indickým subkontinentom. Vo vnútri krajiny však zostali napäté vzťahy medzi jej východnou a západnou časťou. V roku 1971 sa východná časť Pakistanu odtrhla a vznikol samostatný Bangladéš.
I keď sa pakistanská vláda snažila vyhnať z krajiny biedu ambicióznou industrializáciou, jej ekonomika naďalej zostáva závislá na poľnohospodárstve. Pakistan má značné zásoby nerastného bohatstva, disponuje zbrojným priemyslom a vlastní i jadrové zbrane. Celkovú situáciu Pakistanu rad rokov komplikuje príliv utečencov z konfliktami zmietaného Afganistanu. Politický vplyv v krajine sa prelieva medzi Pakistanskou ľudovou stranou a Pakistanskou moslimskou ligou. Gramotnosť obyvateľstva je asi 37-percentná; ženy sa v priemere dožívajú 65 rokov a muži 62 rokov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.