Vytlačiť túto stránku

Hrady, zámky....

Napísal femme 19. máj 2008

Okolie Brna je bohaté na historické pamiatky, jedným z nich je gotický hrad Veveří, jeden z najmalebnejších a najrozsiahlejších hradov.









Veveří
Nachádza sa na Brniansku v juhomoravskom kraji. Na juhovýchodnej strane je nádvorie s hranolovou vežou, najstaršou časťou hradu. Nádvoria oddeľuje poschodová budova. Návštevníci môžu vidieť časť pôvodného mobiliáru a niekoľko obnovených miestností. Pre návštevníkov je pripravený kultúrny program.
Veveří bolo hradisko založené asi už v polovici 11. storočia. Výstavba hradu bola zahájená v 13. storočí, postupne bola postavená mohutná hranolová obytná veža, veľká okrúhla veža a palác. Hradný areál bol ešte rozšírený o kaplnku, veľký palác, parkán aj. V 2. polovici 15. storočia bolo založené opevnenie. Stavebné práce pokračovali i v 16. a 17. storočí. V roku 1645 odolal hrad útoku Švédom, poškodené objekty boli upravené v barokovom štýle. Poslednými majiteľmi hradu byli v rokoch 1881 – 1925 Hirsch-Gereuthové.








Slavkov u Brna
Barokový zámok stojí na pravom brehu rieky Litavy. Slavkovský zámok je z najnavštevovanejších pamiatok juhomoravskom kraji. Otvorený je od mája do novembra denne okrem pondelka. Zámok má pôsobivú architektúru a zaujímavé interiéry s krásnou štukovou a maliarskou výzdobou, najvýznamnejšou je Sál predkov. Na zámku je expozícia s napoleonskou témou a kounicovská obrazáreň. Zámocky park, pôvodne francúzska záhrada, bola čiastočne obnovená v rokoch 1972 – 1977 podľa plánov z roku 1774. V areály sú 4 veľké bazény, fontány, 47 plastik, rastú tam aj vzácne stromy. Časť záhrady bola prerobená na anglický park.










Bučovice sú jedným z najpozoruhodnejších renesančných zámkov a nachádza sa na Vyškovsku v juhomoravskom kraji. Zámocké arkády, klenby, lunety a dokonca i dvere a okná sú zdobené reliéfy. Interiéry zámku zdobia neobyčajne bohatá štukatúrou a freskami. Najkrajšia výzdobu má cisárska miestnosť s bustami rímskych panovníkov a nástennými freskami. K zámku patrí záhrada zrekonštruovaná do renesančnej podoby v 60. rokoch minulého storočia.








Nové Zámky
Renesanční sa nachádza na návrší nad neďalekou obcou Nesovice v juhomoravskom kraji. Zámok je jedinou prístupnou pamiatkou na Vyškovsku, ktorá je v súkromných rukách. Otvorený je od júna do septembra denne okrem pondelka. Má jedinečnú architektúru, v ktorej sa spájajú prvky kastelu – talianskeho mestského hrádku a štýlu talianskej vily „barco“. Najzaujímavejšie sú strešné atiky s volutovými štítkami. Návštevníci si na zámku môžu pozrieť atraktívnu expozíciu.