Vytlačiť túto stránku

Moravská metropola

Napísal femme 19. máj 2008

Ponúkame vám príjemne strávené dni počas dovolenky u našich susedov na Morave so širokými možnosťami turizmu, kultúry a histórie.

 brno 1000x674

Cesta je ľahko dostupná, jazyk nám nerobí problém a spoločná história, ktorá nás spájala je nám len na úžitok. Turistický región okolo moravskej metropoly je bohatý rozmanitosťou a bohatou ponukou možností. Do územia zo severu vniká región Moravského krasu, južná a juhovýchodná časť je hranicou preslávených juhomoravských vinárskych lokalít a na zo západu je lesnatá oblasť, kde začínajú rozsiahle lesy Vysočiny.

Brno a jeho okolie má bohatú históriu, bolo vždy významným kultúrnym a priemyselným centrom. Počas Rakúsko – Uhorskej monarchie a prvej republiky, bolo úzko späté s Viedňou v umeleckej a architektonickej oblasti. Pár tipov z architektúry na prehliadku ponúkajú budovy Mahenovo divadlo, Vilu Tugendhat, katedrálu sv. Petra a Pavla, Kleinov palác....Pre rodiny s deťmi bude zaujímavé navštíviť ZOO - park v Brne na Vyškove, alebo prírodnú rezerváciu s teplomilnými rastlinami u Tišnova (Kvetnica). Za návštevu stojí aj brnenská priehrada s 34,5m vysokou a 150m dlhou hrádzou a v letnom období výlet s loďou do Veverské Bítýšky.Priamo v centre Brna je možnosť kultúrneho vyžitia aj počas letných mesiacov bohatá. Múzea ponúkajú zaujímavé výstavy, niekoľko z nich sme pre vás vybrali. Umelecko-priemyslové múzeum (Husova 14, Brno), vystavuje expozíciu pod názvom Viedenské striebro, mapuje remeselnú výrobu striebra v Habsburskej monarchii v rokoch 1780 – 1920. V Múzeu mesta Brna (Špilberk 1) je expozícia týkajúca sa obdobia pobytu Napoleona v Brne a Brnenské kultúrne leto ponúka otvorený festival programov určených pre obyvateľov a návštevníkov mesta (viac informácii na www.kultura-brno.cz).

Z okolia je dobré si pozrieť Ivančice, rodisko secesného maliara Alfonsa Muchu a herca Vladimíra Menšíka, ktoré má množstvo historických a technických pamiatok (ivančický viadukt). Kto má v obľube staré zámky, moravské okolie ponúka hneď niekoľko vzácnych tipov.

Ale to až nabudúce....Hrady, zámky