Bez prekvapení

Práve začínate baliť kufre? Nezabudnite na lekárničku, lebo ani na dovolenke sa nemusíte vyhnúť drobným či väčším zdravotným ťažkostiam.

Balenie patrí k náročným, ale šťastným chvíľam. Je to predzvesť nových zážitkov, vzrušenia. Kto z nás by nepoznal to vnútorné chvenie, ktoré sa mieša s pocitom neistoty, či sme niečo nezabudli! Oblečenie, potraviny, rôzne životabudiče už máme, čo ešte, čo ešte... Príručná lekárnička nám na dovolenke ušetrí veľa starostí, ale aj financií. Môžeme si ju kúpiť alebo skompletizovať sami. Na ktoré lieky či ochranné prostriedky by sme nemali zabudnúť?

PRE MOTORISTOV A CYKLISTOV
Pokiaľ cestujeme na dovolenku autom, nezabudnime na kontrolu autolekárničky, ktorá býva často v žalostnom stave. Dbajme teda nielen o to, aby lieky a obväzy neboli staré, ale aby vyhovovali našim potrebám. Okrem predpísaných komponentov ju môžeme doplniť o tablety proti bolesti hlavy, ktoré neznižujú šoférovu bdelosť, proti žalúdočnej nevoľnosti, hnačke a iné. Lekárne majú v ponuke aj predpísanú lekárničku pre motocykle, ktorú môžeme využiť aj pri obľúbenej cykloturistike. Pre vysokohorskú turistiku majú lekárne v ponuke prepotrebnú izotermickú fóliu. Je to tenká fólia alebo alobal a váži iba toľko ako balíček cukríkov. Veľmi dobre ochráni, ak nás v prírode prekvapí zlé počasie alebo musíme núdzovo prenocovať.

DOVOLENKOVÁ LEKÁRNIČKA
Ak cestujeme na rodinnú dovolenku, zabezpečme si v lekárni dovolenkovú lekárničku, ktorú môžu mať v základnej výbave už hotovú alebo nám ju prispôsobia na mieru. Pribaliť by sme si mali v prvom rade lieky, ktoré bežne užívame. Či už máme vysoký krvný tlak, cukrovku alebo iný zdravotný problém, pred cestou by sme mali navštíviť lekára a dať si predpísať dostatok liekov na celý čas pobytu. Ak tieto lieky podliehajú colným predpisom alebo si so sebou berieme ihly a striekačky, požiadajme lekára o vysvetľujúci list. Vyhneme sa problémom na colnici.

PRECHLADNUTIE A CHRÍPKA
Pri dlhšom pobyte mimo domova musíme rátať aj s liekmi proti chrípke, kašľu či proti bolesti. Pribaľme si aspirín, paracetamol či paralen. Vezmime si so sebou aj vitamíny, ktoré pomôžu najmä pri prechladnutí. Užime ich hneď, ako pocítime prvé príznaky, vhodný je napríklad C-komplex alebo šumivé tablety kalcia s C vitamínom. Pre prípad horúčky nezabudnime ani na teplomer. Problém, ako ho zabaliť, aby sa nerozbil, je už minulosťou. Pribaľme si nerozbitný digitálny teplomer.

DROBNÉ PORANENIA
Hlavne na dovolenke s malými deťmi by v batožine nemali chýbať náplasti na odreniny, rýchloobväzy, ale ani sterilné a elastické obväzy. Pre prípad drobných odrenín či rozbitých kolien nezabudnime na dezinfekčný prostriedok septonex alebo ajatín v spreji. Na ošetrenie modrín či pomliaždenín je vhodná masť s obsahom liečivých minerálnych látok z Mŕtveho mora.

ALERGIE
Každý alergik vie, že si lieky musí nosiť všade so sebou, najmä v letných mesiacoch. Pre prípad náhlej kožnej alergie z vody, slnka alebo z jedla si u praktického lekára dajme predpísať antihistaminikum s predĺženým účinkom. Nemali by sme zabudnúť ani na prípravky proti uštipnutiu hmyzom alebo kliešťom. Vhodné sú cenovo prístupné slovenské výrobky z radu repelentov vo forme spreja či gélu, ktoré chránia pred komármi a kliešťami súčasne. Alergikom by v batožine nemal chýbať chladivý sprej po uštipnutí. Pre prípad alergických zápalov spojiviek si vezmime so sebou očné kvapky s antihistaminikom.

HERPES
Pobyt na prudkom slnku môže niekedy vyvolať opar. Vírus HSV-1 tvorí malé pľuzgieriky okolo úst. Infekcii predchádza strata citlivosti alebo mravčenie na postihnutom mieste. Množenie vírusu spomaľujú tablety s obsahom zinku. Zvýšme tiež príjem „céčka“ a „éčka“. Ak herpes vystúpi, nanášajme naň minimálne štyrikrát denne extrakt z medovky lekárskej vo forme liehového roztoku alebo gélu.

TRÁVIACE ŤAŽKOSTI
Na dovolenke s radosťou ochutnávame všetko, čo doma nepoznáme. Často s následkami, ako sú bolesti brucha, vracanie a hnačka. Lieky proti nim by preto v lekárničke nemali chýbať. Prvou pomocou je klasické čierne uhlie a o ďalších prípravkoch sa poraďte s lekárnikom.

DERMATOMYKÓZA
K letu patria aj kúpaliská a, žiaľ, s nimi spojené mykotické kožné ochorenia. Príznakom je svrbiaca červená vyrážka medzi prstami na nohách, zriedkavejšie na chodidlách, ktorá praská a olupuje sa. Zvyčajne sa nakazíme z čiastočiek kože na podlahe spŕch, okolia bazénov, z požičanej obuvi. Pomerne rýchlo zaberú protiplesňové púdre alebo krémy či spreje účinné nielen proti plesni, ale aj na dezinfekciu.

KINETÓZA
Je najčastejším problémom pri cestovaní. Niekoho prepadne v aute, iného v autobuse či v lietadle. Nepríjemnosťou je s ňou spojené nutkanie na vracanie, bledosť, studený pot. Odporúčame mať poruke vhodné tablety a užiť jednu preventívne hodinu pred cestou. Nie sú však vhodné pre deti do dvoch rokov, tehotné a dojčiace ženy a pre vodičov, ktorých činnosť si vyžaduje zvýšenú koncentráciu. V týchto prípadoch je vhodné zabezpečiť sa pred kinetózou homeopatickými prípravkami.

KÝM ZVOLÁTE AHOJ!
Hoci vodáci majú pre prípad zimy či zlého trávenia vždy niečo poruke, v niektorých situáciách sú účinky „všelieku“ neplatné. A pri brázdení veľkých vôd alebo pri splave riek nebýva na každom kilometri zdravotné stredisko. Práve vtedy treba siahnuť po prípravku či po zdravotníckom materiáli z lekárničky. Skôr ako sa odrazíte od brehu, pripravte si lekárničku podľa špecifických potrieb. Zabezpečte sa rezervnými dioptrickými i slnečnými okuliarmi a ak nosíte umelé šošovky, nezabudnite na potreby na ich ošetrenie. V žiadnom prípade sa neodrazte od brehu bez opaľovacieho krému s vyšším ochranným faktorom a bez pleťového mlieka po opaľovaní. Zíde sa aj balzam na pery s ochranným faktorom. Rozhodne si vezmite so sebou lieky proti kinetóze, pre prípad väčších vĺn na vode. Oceníte aj lieky proti bolestiam chrbta a masti na unavené svaly a na zranenia pri športovej činnosti. Mimoriadnu pozornosť si zaslúžia repelenty. Lekárničku prispôsobte podmienkam a cieľom cesty a zabezpečte ju vodotesným obalom!

PharmDr. Marcela FABIÁNOVÁ, CSc.

Zdroj:
www.casopiszdravie.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.