Viedeň iným pohľadom

Ponúkame vám pohľad na hlavné mesto Rakúska očami kulinára, prejdeme sa viedenským trhom a typickými lahôdkami.

>> Móda >> Aktuálne >> Viedeň iným pohľadom

Z histórie...
Trhy boli výsadným právom miest od stredoveku. Vo Viedni tomu nebolo inak a umiestnené boli na dôležitých miestach. Dnes luxusná obchodná oblasť Graben bola v minulosti miestom, kde sa obchodovalo s mliekom, múkou a mäsom a neskôr so zeleninou.
Neskôr sa bola potreba väčšieho trhu a preto sa preniesol na predmestia. Tam vznikol aj dnes známy Naschmarkt. Rok 1793 je pre tento ľudový trh prelomový, pretože sa stal hlavným trhom zeleniny a ovocia, ktoré sa dovážalo vozmi. Ďalším medzníkom bol prelom 19. a 20. storočia, vybudovaním preklenutia viedenského toku. Vtedy vzniknutá štruktúra Naschmarktu pretrváva do dnešných dní.

Súčasnosť...
V roku 1972 veľký trh presťahovali do Inzersdorfu a drobný trh zostal na pôvodnom mieste. Obľúbenosť u Viedenčanov si tento trh podržal a stal sa ešte zaujímavejší pre svoje špecifiká. Došlo tu vzájomnému splynutiu a obohateniu medzinárodných vplyvov a chutí, nakoľko tu pracuje veľa cudzincov.
Napriek zemitému rázu Naschmarktu sa zmodernizoval a popri kioskov na "zahryznutie" tu nájdete elegantné výkrmne s kvalitnou ponukou. Vedľa tradičnej najlepšej viedenskej kuchyne sa objavujú kiosky s kebabom, dráždivá korenistá indická a čínska kuchyňa. Popri uspokojení tela môžete uspokojiť aj dušu v kaplnke , ktorá sa nachádza na Naschmarkte.

Niečo o kultúre viedenského stolovania...
Počas biedermeierovských čias sa zakorenil životný štýl domáckeho a spoločenského pôžitku. Udomácnil sa stravovací chod dňa, ktorému zodpovedala aj široká ponuka stravovacích zariadení. Chod začal raňajkami, desiatou cez trojchodový obed, s krátkym oddychom na olovrant a ukončenie dňa s výdatnou večerou. Niečo drobné na zahryznutie ponúkali a ponúkajú Viedenské kaviarne, cukrárne alebo pohostinstvá rýchleho občerstvenia. Tzv. beisln (svojrázne domáce občerstvenia) a útulne reštaurácie ponúkajú tradičný jedálny lístok a na slávnostnejšiu večeru sú vhodné špičkové reštaurácie ponúkajúce tzv. nouvelle cuisine viennoise.

Tip:
Na slávnostnú večeru doporučujeme reštauráciu La Scala v hoteli Vienne Plaza a mešťiansku viedenskú kuchyňu Eckel (XIX. obvod, Sieveringer strase 46)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.