Zelený Skopelos II.

Kto by si nezamiloval Grécko? Malebná krajina, čisté more, príjemní ľudia, dobré jedlo... No nielen vychytené turistické centrá stoja v Grécku za pozornosť!

Doprava: Skopelos je z tých ostrovov, ktoré možno prejsť krížom-krážom po vlastných, na bicykli, na skútri, autom, autobusom alebo taxíkom. Ľudia znalí pomerov však obľúbený skúter odporúčajú používať iba v prípade značných "skútrových skúseností", schopnosti povzniesť sa nad nejaký ten škrabanec na tele a dostatku peňazí na zaplatenie "skútrových kolízií". Napriek gréckej ústretovosti voči turistom, pri "skútrovom konflikte" má totiž pravdu vždy domáci šofér! Pravdepodobne je to podmienené faktom, že aj keď Skopelosčania jazdia krkolomne, ignorujú smerovky a prudké výpady od chodníka do jazdnej dráhy iného vozidla považujú za dopravný štandard, sú obratnými šoférmi s mimoriadne rýchlymi reakciami. Ale aj jazda autom, najmä v ostrých zátačkách popri okrajoch nezabezpečených, hlbokých zrázov vyžaduje primerané šoférske skúsenosti a odolnú nervovú sústavu.


Hlavné mesto: Prístavné mestečko Skopelos ponúka celý rad malebných zákutí, labyrint pôvabných uličiek (v ktorých možno pokojne blúdiť od večera do rána bez obáv o svoj život, zdravie či peňaženku), množstvo drobných obchodíkov (supermarket začína pri troch metroch štvorcových) a príjemné reštaurácie s pohodlnými ratanovými kreslami a výhľadom na promenádu, v ktorých možno stráviť pri jednej gréckej káve hoci aj celý večer. Skopeloská pohostinnosť je veľkorysá a domáci nehľadia na turistov krivým okom, ak nenakupujú vo veľkom alebo neobjednávajú rozsiahle menu.
Ostrovný naturel Skopelosčanov sa tiež prejavuje takmer nulovou kriminalitou a pokiaľ si vašu zabudnutú kameru na obrubníku promenády nevšimne nejaký chtivý zahraničný turista, zvyčajne ju na pôvodnom mieste nájdete aj o niekoľko hodín. Rovnaký morálny kredit očakávajú Skopelosčania akosi automaticky aj od návštevníkov svojho ostrova a podľa toho tiež fungujú ich obchodíky. Treba však povedať, že slušné prostredie robí svoje a rôznorodí európski turisti sa na Skopelose správajú veľmi kultivovane.


Výlety po okolí: Skupinové aj individuálne výlety loďou si možno kedykoľvek dohodnúť priamo v prístave na promenáde. Môžu to byť kratšie výlety pozdĺž pobrežia Skopelosu alebo dlhšie výlety na okolité ostrovy. Tradičným cieľom skupinových výletov býva "neďaleký" ostrov Alonissos, so zastávkami na niekoľkých menších ostrovoch. Individuálne sa možno vybrať aj na "susediaci" Skiathos.

Tip:
- Pokiaľ sa vyberiete na Skopelos koncom sezóny, rátajte s tým, že napriek teplým dňom budú niektoré večery už pomerne chladné a teplejší sveter sa bude hodiť.
- V prípade, že vás zlákajú skopeloské zákusky, vedzte, že rôznorodé tvary a farby nič neznamenajú, ich chuť je takmer totožná a nadmerne, "turecky" sladká. Za pozornosť (za chuť) však rozhodne stojí zaváraná pomarančová kôra!
- A jedno upozornenie pre neskúsené mladé dámy: Spravidla príjemní a neobťažujúci grécki muži (vrátane tých skopeloských) si svojim vystupovaním a úsmevom už získali srdce nejednej Slovenky. Mnohé z týchto žien však zabudli na reálie a pod vplyvom podmanivej južnej romantiky prehliadli, že v tejto časti Európy je zavedený silne patriarchálny a značne egoistický spôsob života, čo ich napokon priviedlo ku komplikovaným útekom z krajiny, bolestným rozvodom a srdcervúcim bojom o potomkov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.