Exotika a očkovanie

Chystáte sa do exotických krajín? Nezabudnite na zdravotnú prevenciu. Pobyt v luxusných viachviezdičkových hoteloch vás neochráni.

>> Móda >> Aktuálne >> Exotika a očkovanie

Infikovať sa salmonelou alebo žltačkou typu A je možné tak v bratislavskom bufete, ako na kalkatskom trhovisku; i keď miera pravdepodobnosti je, samozrejme, rôzna. Pokiaľ ide o výhradne cudzokrajné infekčné ochorenia, vzniká u "našinca" často mylný dojem, že sa stredoeurópana (napriek pobytu v exotickej krajine) vlastne netýkajú; hotelové ubytovanie a stravovanie, minimálny kontakt s domorodcami a kufor plný repelentov vyvolávajú ilúziu, že sa nič nemôže stať: okolo "kráčajúca" žltá zimnica sa slušne predstaví, opýta sa na trvalé bydlisko, cieľ pobytu a pochopiac, že nejde o správneho hostiteľa, s poďakovaním zasa odíde...
Niekedy sa však predstavy s realitou rozchádzajú, príkladom čoho je niekoľko úmrtí stredoeurópskych turistov (v priebehu posledných rokov) na maláriu.

Pred vycestovaním do exotických krajín...

- Zistite si presné informácie o možnostiach zdravotnej prevencie (v spojení s konkrétnou krajinou) na krajskej hygienickej stanici. Nespoliehajte sa, že o odporúčanom očkovaní vás bude informovať cestovná kancelária, ktorej služby ste sa rozhodli využiť.
- Na potrebné očkovanie myslite včas, najlepšie 2-3 mesiace pred vycestovaním: z dôvodu potreby celkového vyšetrenia, a tiež účinnosti vakcíny.
- Treba vedieť, že očkovanie nie je povinné (nevyžadujú ho ani poisťovne). Výnimku tvorí niekoľkých afrických a latinskoamerických štátov, ktoré vyžadujú očkovanie proti žltej zimnici.
- Pri vycestovaní do Ruska a jeho bývalých "satelitov" sa odporúča očkovanie proti záškrtu a konzultácia na tému tuberkulóza (ktorá sa opäť šíri svetom).
- K najrizikovejším oblastiam sveta z hľadiska infekčných ochorení patrí: africký kontinent, južná a juhovýchodná Ázia, stredná Amerika a veľká časť juhoamerického kontinentu.
- Najčastejšie ochorenia, s ktorými môže prísť turista v exotických krajinách do kontaktu, sú: malária, brušný týfus, meningokoková meningitída, žltačka typu A a B, japonská encefalitída, žltá zimnica a rôzne hemoragické (krvácavé) horúčky. Niektoré ochorenia sa prejavia veľmi rýchlo, iné potrebujú niekoľko dní, ale žltačka typu B aj päť mesiacov. Sú tiež ochorenia, ktoré sa prejavia s takým časovým odstupom, že laik ich s vycestovaním ani nespája - napr. amébová dyzentéria (hnačkové ochorenie spôsobené amébami, vytvárajúcimi v neskoršom štádiu cysty v pečeni a iných orgánoch).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.