V arabských krajinách (II.)

Orient, to je fascinujúci svet - a (pre nás) tiež svet poruhodných spoločenských zvyklostí. Býva osožné - na mieste činu - ich neignorovať.

Poznatky o správaní a zvyklostiach ľudí v hostiteľskej krajine môžu návštevníkovi nielen významne uľahčiť spoločenský kontakt s domácim obyvateľstvom, ale dávajú mu aj šancu vyhnúť sa rôznym nepríjemnostiam. Pri návšteve islamských krajín to platí dvojnásobne.

Stredobodom spoločenského diania vo svete moslimov je minaret s muezínom zvolávajúcim veriach v určitých intervaloch dňa k modlitbe. Život väčšiny Arabov je totiž dôsledne spätý s náboženstvom - viera sprevádza moslima na každom kroku, vrátane jeho osobného života. Islam znamená "úplné obrátenie k bohu" a pojem moslim označuje človeka, ktorý sa podrobil prikázaniu boha. Moslimovia de facto spolunažívajú s koránom - nielen s jeho výkladom, ale i samotnou knihou - a to podmieňuje detailné opatrenia: korán sa napr. nesmie otvoriť ľavou rukou, nemožno naň položiť inú knihu a pod.

Pri stretnutiach sa v arabskom svete ako prví zdravia najstarší muži, potom nasledujú ostatní muži a nakoniec ženy. Absolútne nečinná musí zostať pri pozdrave ľavá ruka. Pozvanie na návštevu rodiny sa chápe iba ako zdvorilostná fráza, na ktorú sa reaguje poďakovaním a zmenou témy alebo rozlúčením. Ak je pozvanie myslené naozaj vážne, pozývajúci ho viacnásobne zopakuje.

Pri fotografovaní sa v arabských krajinách odporúča dodržiavať určité pravidlá. Striktný zákaz fotografovať platí len v moslimských krajinách s takmer vojenským režimom. V tých ostatných sú neprijateľné spoločné snímky mužov a žien. Fotografovanie v každom prípade vyžaduje rešpektovať platné pravidlá spoločenského správania (najmä vo vzťahu k ženám), pričom treba mať na pamäti, že každý potenciálny "model" je nutné osloviť osobitne a požiadať o ho povolenie. Odmietnutie sa musí bez diskusie akceptovať. Niekedy sa stáva, že "model" požiada o honorár na prilepšenie.

Pohybovať sa v arabskom svete nie je jednoduché; východiskom z núdze môže byť niekedy znalosť dvoch-troch úctivých frázi v arabčine - snaha hovoriť miestnym jazykom totiž všade na svete spoľahlivo podnecuje sympatie domáceho obyvateľstva. Insh` alla: tak chce boh.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.