Odvaha alebo bláznovstvo? Takto vyzerá kočovníctvo v 21. storočí.

Napísal Kristína Chudá 16. august 2021

Viete si predstaviť, že by ste s rodinou opustili všetky doterajšie istoty, každodenné pohodlie a vrhli sa do neznáma? Mia a Benjamin to spravili a stali sa aj so svojimi deťmi novodobými kočovníkmi. Domovom, zatiaľ štvorčlennej rodiny, je starý školský autobus, ktorý si v lete kúpili za 20 000 dolárov.

cestovanie_821

Prestavali ho na bývanie a v ňom im podľa ich slov nič nechýba. Majú dokonca aj krb. K synovi Sílasovi a dcére Nore by mal čoskoro pribudnúť ďalší potomok.

„Sme na cestách už šesť mesiacov," hovoria Mia a Benjamin Bishelovi, tridsiatnici zo spojených štátov, ktorí vyrazili hneď, ako si autobus upravili podľa svojich predstáv.

Momentálne bývajú v Severnej Karolíne a ako hovoria, cestovanie vždy milovali. Už prešli veľkú časť severnej Európy v legendárnom starom karavane Mercedes 1974. Potom žili niekoľko rokov vo Švédsku, odkiaľ pochádza Mia. Keď sa im narodili deti a trochu sa ako rodičia otrkali, rozhodli sa v podobnom štýle žiť a cestovať ďalej. V Novom Mexiku si zaobstarali starý školský autobus, s ktorým chceli cestovať po celých štátoch. Dali zaň 12 tisíc dolárov, ďalších 20 tisíc stála prestavba na vhodný domov pre rozširujúce sa rodinu. Stavili na útulnosť, a tak nechýba ani krb.

Nevydržia dlho na jednom mieste

Manželia sú spolu štyri roky. „Od mladosti som mala nomádske sklony a nikdy som nebola spokojná, keď som zostala dlho na jednom mieste," priznáva Mia. Keď sa jej narodilo druhé dieťa, vrátili sa do USA, pretože žena získala americké občianstvo.

Autobus si vyhliadli v Novom Mexiku a dva týždne ho prepravovali do štátu Washington na severozápade USA. Mia priznáva, že zatiaľ, čo jej rodina nebola nápadom z cestovania nijako prekvapená, Benova predsa len áno.

S pomocou rodiny a priateľov dokázali autobus zrenovovať a za dva mesiace. Našťastie nemuseli začínať úplne od nuly, pretože si autobus zaobstarali od páru, ktorý ho pôvodne chcel tiež prestavať, a tak už zaobstarali izoláciu a drevené obloženie.

„Väčšinu práce odviedol Ben, ja som navrhla vnútorné rozvrhnutie vrátane farebného riešenia a dekorácií," opisuje Mia s tým, že zatiaľ, čo jej muž je rodený staviteľ, ona má cit pre detaily. Každopádne sa zhodli na tom, že musia nechať dosť priestoru pre detské hry na podlahe.

Na to, že ide o autobus, sú vnútorné dispozície pomerne veľkorysé, aj keď sa samozrejme nešlo vyhnúť kompromisom. Vzadu je rodičovská spálňa, nasledujú detské poschodové postele, priestranná sprcha a kompostovacie toalety. Rodina môže využívať pohodlnú kuchyňu spojenú s obytným izbou, kde dominujú kachle na drevo.

Obaja pracujú z autobusu. Ona ako spisovateľka, on je majiteľ architektonickej firmy. Tvrdí, že míňajú najviac päťsto dolárov mesačne, čo je tretina toho, čo je mesačne stál život v dome.

„Je to tak lacné! Za elektrinu platíme len málokedy, neplatíme žiadny nájom, nič. Momentálne ani toľko nejazdíme, takže neutrácame ani za benzín, len za jedlo a drevo do kachlí," vypočítava Mia.

Do budúcnosti počítajú, že sa niekde usadia natrvalo, v nejakom dome, ale do tej doby chcú ešte cestovať.

Čokoľvek iné bude tak priestranné!

Keď má Mia popísať štýl ich momentálneho bývania, hovorí o zmesi štýlov - od inšpirácie Francúzskom cez art deco až po škandinávsky minimalizmus. Rodina sa do nového bývania presťahovala v septembri 2020 a hneď začal cestovať.

Vyrazili z oregonského Portlandu na západnom pobreží do Asheville v Severnej Karolíne na východe. Vydali sa do Nového Anglicka kvôli neuveriteľným jesennom farbám tamojších lesov. Zvažujú cestu na Floridu, kde by si deti mohli užiť kúpanie.

Mia sa netají tým, že sa im občas zacnie po normálnom dome, kde by veľa vecí bolo jednoduchších a pohodlnejších, ale rozhodne neľutujú. O sebe s manželom aj o deťoch tvrdia, že sú vďaka cestovaniu v autobuse prispôsobivejšie a flexibilnejšie.


https://www.dailymail.co.uk/femail/article-9210231/Couple-two-young-kids-old-SCHOO-BUS-despite-not-having-running-water.html

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.