Cestovná nevoľnosť...

...alebo kinetóza patrí k nepríjemným záležitostiam, na ktoré treba myslieť s predstihom - užitý liek potom dokáže nevoľnosť spoľahlivo potlačiť.

kinetoza_010721

Kinetóza, označovaná tiež ako cestovná nevoľnosť alebo morská choroba (pretože voľakedy sa nevoľnosť z pohybu objavovala iba pri plavbe po mori; autá a lietadlá "dostali šancu" vyvolávať nevoľnosti podstatne neskôr) je výsledkom "konfliktnej situácie" medzi rovnovážnym, pohybovým a zrakovým centrom; pričom k danej situácii dochádza pri zrýchlenom pohybe, keď rovnovážny systém dostáva netradičné signály (tento problém majú nielen ľudia, ale aj zvieratá, vrátane vtákov a rybyčiek).

Sklony k nevoľnosti z pohybu sú individuálne, podmienené viacerými skutočnosťami: intenzitou a dĺžkou prijímaných impulzov, citlivosťou rovnovážnych aparátov, návykom na daný druh pohybu... Približne štyridsať percent ľudí reaguje pri "nezvyčajnom" pohybe v duchu "klasickej kinetózy": zblednutím pokožky, výrazným potením, bolesťou hlavy, nadmerným vylučovaním slín (alebo naopak, nepríjemným suchom v ústach), dvíhajúcim sa žalúdkom a napokon zvracaním. Menej vnímaví či na konkrétny pohyb navyknutí jedinci mávajú takéto príznaky len ojedinele alebo vôbec.
Napríklad ostrieľaní námorníci dostávajú kinetózu len za veľkej búrky, teda v situácii, keď morské vlny prekročia štandardnú veľkosť. Po dlhodobom pobyte na mori však môže dôjsť k opačnému javu - námorník preorientovaný na "húpavý" pohyb dostane kinetózu po vystúpení na pevnú zem. Pre bežného turistu plaviaceho sa loďou bývajú mimoriadne kritické prvé tri (návykové) dni, kým sa spomínané centrá (rovnovážne, pohybové a zrakové) primerane zladia, akceptujúc novú pohybovú situáciu.

Veľkú úlohu pri vzniku nevoľnosti zohráva aj psychika - sú známe prípady vzniku morskej choroby na lodi kotviacej v prístave... Zaujímavá je aj skúsenosť mnohých šoférov: kým riadia auto, príznaky kinetózy sa u nich neobjavia, no keď sa zmenia na pasažierov, je zle. Spôsobuje to skutočnosť, že človek riadiaci auto je sústredený na cestu a prichádzajúci pohyb predvída, čo vedie k automatickému vyrovnávaniu gravitácie (nakláňaním tela zo strany na stranu, dopredu a dozadu).

V dnešnej dobe už existujú na potlačenie kinetóznych ťažkostí účinné lieky. Lekárne ponúkajú vo voľnom predaji tablety pod názvom Kinedryl alebo Medrin a homeopatiká Vertigohell alebo Cocculine. Tablety treba užiť jednu až dve hodiny pred cestou, homeopatiká s dvoj- až trojdňovým predstihom. Treba však rátať aj s tým, že pri extrémnom zaťažení sa kinetóza vyvinie napriek správne užívaným liekom.

Tip: Pokiaľ patríte k ľuďom trpiacim kinetózou a neviete sa rozhodnúť, či pred cestou jesť alebo nie, urobte, ako vám diktuje hlad: Zistilo sa, že medzi prítomnosťou jedla v žalúdku a vnímavosťou na pohyb neexistuje žiadny vzťah.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.