Šesť literárnych inšpirácií o Česku

Napísal Czech Tourism 19. január 2021

Miesta popisované v nasledujúcich knižkách sú rôzne, spoločné však majú jedno: ich autorov očarili mestá, krajina a dychberúca história krajiny v srdci Európy. Nadprirodzené, filozofické i satirické romány môžu poslúžiť ako neobvyklí sprievodcovia na vašich cestách po Česku.

1_praha

Knihy ako neobvyklí sprievodcovia po krajine

Angelo Maria Ripellino: Magická Praha

Taliansky profesor slavistiky a propagátor českej kultúry Angelo Maria Ripellino (1923-1978) vytvoril pôsobivý portrét Prahy od doby po Bielej hore až po august 1968.
V knihe prirovnávanej k arcimboldovskej koláži sa povesti prelínajú so skutočnosťou a na jej stránkach sa stretnete s alchymistami, maliarmi aj básnikmi, s Golemom, Švejkom aj Rudolfom II. Prahu spoznáte ako mystické, romantickými mýtmi opradené miesto, mesto čudákov, alchymistov a umelcov, ovládané tajomnou magickou atmosférou, na ktorú nie je ľahké zabudnúť. 

Milan Kundera: Nesnesitelná lehkost bytí

Prozaik, básnik, esejista, prekladateľ a dramatik Milan Kundera (* 1929) je svetovo najúspešnejším autorom českého pôvodu. V románe sa na pozadí Pražskej jari 1968 odohrávajú príbehy lekára Tomáša, jeho ženy Terezy a maliarky Sabiny, popisujúci bezútešný život v znormalizovanom Československu. Kniha prvýkrát vyšla vo francúzštine v roku 1984 v Paríži, o rok neskôr po česky v Kanade v nakladateľstve Sixty-Eight Publishers.
Zatiaľ poslednou Kunderovou knihou je Slavnost bezvýznamnosti, ktorá vyšla tento rok v septembri. 

Phillip Roth: Pražské orgie

Útla knižka sa odohráva v Sovietmi okupovanej Prahe, kam americký románopisec Nathan Zuckerman prichádza hľadať dielo zabudnutého židovského autora a pri tej príležitosti sa zapletie do viacerých dramatických aj groteskných situácií. Na päty sa mu lepí tajná polícia a nakoniec je vyhostený.
Autor Phillip Roth (* 1933), sám slávny americký spisovateľ, vychádza z vlastných zážitkov z návštev socialistického Československa v sedemdesiatych rokoch a opisuje životy pražských intelektuálov a disidentov v období normalizácie. 

Michael Chabon: Úžasné dobrodružstvá Kavaliera a Claye

Za miesto deja jednej zo svojich kníh si bývalé Československo vybral aj americký autor Michael Chabon (* 1963). Príbeh, v ktorom využil obľúbený literárny žáner alternatívnej histórie, získal v roku 2001 Pulitzerovu cenu.
Príbeh začína v New Yorku na jeseň 1939 a hlavnú úlohu v ňom hrajú Clay alias Samuel Klayman, židovský chlapec z Brooklynu, a Josef Kavalier, ktorý utiekol z Prahy pred Hitlerom. Vzniká medzi nimi silné puto priateľstva a snívajú svoj veľký sen: vydávať komiksový časopis a byť bohatí. Napriek zložitosti doby sa im podarí svoje sny uskutočniť. 

Gustav Meyrink: Golem

Nemeckého spisovateľa Gustava Meyrinka (1868-1932) silne ovplyvnila atmosféra starej Prahy, kde žil medzi rokmi 1884 a 1904. Dej románu sa točí okolo najznámejšieho symbolu pražského Židovského mesta.
 Bol Golem skutočný? Môže sa objaviť ešte dnes? Ako vyzeral? Čo to vlastne je? Takéto otázky si kladie aj hlavný hrdina príbehu Athanasius Pernath. Jeho život napĺňajú podivné sny, a tak začne hľadať pravdu nielen o svojej minulosti a ocitá sa vo víre okultizmu a kabaly. 

3_zidovske_mesto

Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojaka Švejka

Autorom najprekladanejšej knihy českej literatúry bol český spisovateľ, publicista a novinár Jaroslav Hašek (1883-1923). Niekoľkokrát sfilmovaný aj zdramatizovaný príbeh líči na pozadí viacerých historiek a príbehov a s pomocou všemožných karikatúr, podivných figúrok a neobvyklých situácií žalostné pomery panujúce v rozkladajúcom sa Rakúsku-Uhorsku v čase prvej svetovej vojny. V Lipnici nad Sázavou, kde spisovateľ zomrel, objavíte nielen Haškov hrob alebo múzeum, ale aj jeden neobvyklý pomník.

4_pomník_jhasek

Zdroj foto: (c) Czech Tourism - Praha, (c) Kudy z Nudy - Židovské mesto Praha, (c) Kudy z Nudy - Pomník Jaroslav Hašek Hlava XXII.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.