Čarovné zámky – to sú Východné Čechy

Napísal Czech Tourism 16. september 2020

Tak ako na dovolenku netreba jazdiť do sveta, ani za hradozámockými klenotmi nemusíte cestovať až tak ďaleko. Trebárs Pardubický kraj je ich plný. Máme pre vás tipy na 12 z nich, ktoré by ste na svojich jesenných  potulkách nemali minúť. Prinášame vám 6 zámkov, ktoré treba navštíviť!

 Prinášame vám 6 zámkov, ktoré treba navštíviť:

1.  Zámok Choltice: Prepych v kaplnke

Predstavte si, že si staviate zámok. Bývanie si vybudujete pomerne skromné, avšak kaplnku postavíte prepychovú. Kde sa to stalo? Na zámku v Cholticiach. V južnom krídle tu nájdete kaplnku svätého Romedia. Osembokú stavbu vnútri delenú desiatimi pilastrami, s bohatou štukovou výzdobou. Jej veľkolepý vchod z nádvoria tvoria toskánske stĺpy s balustrádou. Ďalšou zaujímavosťou zámku je Salla terrena, teda sála situovaná na prízemí s priestorom otvoreným do záhrady. V novo vystavanom zámku založili v roku 1672 grófski manželia lekáreň pre chudobných, ktorá je teraz súčasťou prvého prehliadkového okruhu. Na mieste hradieb starého zámku vznikol anglický park, prechádzajúci do 70-hektárovej obory s kaskádou rybníkov, s prastarými dubmi, platanmi a hrabmi, ktoré sú dôkazom viac než 400-ročného veku obory, dnešnej prírodnej rezervácie. 

choltice_kudyznudy

2.  Zámok Slatiňany: Kúpeľňa z 19. storočia

Plný netradičných miest je zámocký areál v Slatiňanoch. Tunajšia gotická tvrdza zo 14. storočia sa počas 600 rokov premenila na moderné sídlo šľachtickej rodiny Auersperg, ktorá zámok vlastnila po dve stáročia až do svojho vymretia v roku 1942. Zámok ukrýva štyri prehliadkové okruhy – panské poschodie, ktoré kniežacia rodina obývala na prelome 19. a 20. storočia, ďalej okruh ponúkajúci netradičné miesta ako zámockú ľadovňu, kotolňu z 20. rokov 20. storočia či veľkú kúpeľňu z prelomu 19. a 20. storočia, ktorá poskytuje pohľad na úroveň vtedajšej zámockej hygieny. Zámok a jeho areál prechádzajú v posledných rokoch postupnou rekonštrukciou, ktorá k novému životu prebúdza aj viacero zaujímavých stavieb. Predovšetkým je to komplex detského hospodárstva, ktoré bolo určené na nenásilnú výchovu detí z rodu Auersperg. Čo sa tu učili? Spravovať majetok... 

slatinany_kudyznudy

3.  Zámok Kladruby nad Labem: Krajinou koňa

Kladruby nad Labemjeden z najstarších žrebčínov na svete a domov starokladrubského koňa, sú s koňmi späté od svojho počiatku. Na konci 15. storočia tu Pernštejnovci vybudovali oboru a Habsburgovci v roku 1563 založili žrebčín, ktorý sa neskôr stal žrebčínom dvorným. Srdcom Kladrubského areálu sú hlavné stajne, kostol a cisársky zámok, v ktorom môžete obdivovať štýlovo vybavené komnaty významných príslušníkov habsburského rodu. Celý areál predstavuje tiež unikátnu kultúrnu krajinu zloženú z lúk, pastvín, starobylých alejí, lesov, slepých ramien Labe, zavodňovacích jarkov a historických budov mnohých rôznych účelov. Rekonštrukcia z roku 2015 vrátila komplexu Kladrubského žrebčína jeho klasicistický vzhľad z počiatku 19. storočia. Všimlo si to aj UNESCO, ktoré areál na svoj Zoznam svetového dedičstva zapísalo v minulom roku. 

foto_magdalena_strakova_kladruby

4. Zámok Nové Hrady: Malý Schönbrunn

Rokokový zámok v Nových Hradoch vybudoval v rokoch 1774-77 gróf Jean-Antoine Harbuval de Chamaré a jeho dielo je dnes často nazývané „Malým Schönbrunnom“ alebo „Českým Versailles“. Zámok vyrástol v štýle francúzskych letných sídiel, jeho hlavnú poschodovú budovu kryje manzardová strecha a prednú fasádu bohaté zdobenie. Pri rekonštrukcii na prelome 20. a 21. storočia bola obnovená reliéfna štuková a kamenná sochárska výzdoba. Súčasťou areálu je francúzska záhrada. V nej sa nachádzajú správne budovy a anglický park s pieskovcovou Krížovou cestou z roku 1767, vedúcou k pozostatkom pôvodného gotického hradu. V budove bývalej sýpky je Prvé české múzeum bicyklov s pohonným systémom a v zámku nájdete stálu expozíciu historického nábytku. Za návštevu stoja tiež zámocké stajne, farma jelenej a danielej zveri alebo Galéria klobúkov

nove_hrady_kudyznudy

5. Zámok Moravská Třebová: Zažite renesanciu

Zámok v Moravskej Třebovej vďaka svojmu jedinečnému manieristickému arkádovému nádvoriu zo začiatku 17. storočia patrí k najvýznamnejším pamiatkam renesancie v celej strednej Európe. Zámok bol za Ladislava Velena zo Žerotína jedným z kultúrnych centier Moravy a snúbi sa v ňom najranejšie a zároveň neskoré obdobie renesancie. Vďaka tomu dokumentuje vývoj renesančnej architektúry v českých krajinách od konca 15. do začiatku 17. storočia a nechýba v žiadnej českej učebnici dejín umenia. K najvýznamnejším pamiatkam patrí renesančná flámska tapiséria „Ifigénia v Tauride“ zo začiatku 16. storočia. Na nádvorí si vašu pozornosť zaslúži súbor šiestich slnečných hodín. Prehliadkové okruhy vás zavedú do stredovekej mučiarne či alchymistického laboratória, priblížia život na vidieku a deti doslova vtiahnu do stroja času v interaktívnej herni „Zaži renesanciu". 

moravska_trebova_kudyznudy

6.  Zámok Litomyšl: Dar z lásky

Litomyšlský zámok preslávil tunajší rodák Bedřich Smetana aj zápis na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Zámok je vzácnou ukážkou úpravy talianskeho renesančného paláca pre podmienky zaalpských krajín. Podľa talianskeho vzoru obiehajú vnútorné nádvorie z troch strán arkády a fasády so štítmi pokrýva sgrafitová výzdoba. Bol postavený v 16. storočí Vratislavom Nádherným z Pernštejna ako dar pre jeho milovanú ženu. Pernštejnské sídlo doplnili v 17. a 18. storočí barokové úpravy vykonané Trauttmansdorffmi a Waldstein-Wartenbergmi, za účasti popredných barokových umelcov. Interiérová výzdoba je potom výsledkom barokových a klasicistických úprav. Unikátom je dochované zámocké rodinné divadlo so súborom kulís z roku 1797. Zámok je rozdelený na časť štátnu, do ktorej spadá napríklad zámok a kočiareň, a na časť mestskú s pivovarom či koniarňou. 

litomysl_kudyznudy

Zdroj foto: Kudy z nudy

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.