Vytlačiť túto stránku

Múzeá v Prahe

Napísal femme 30. jún 2008

Praha má mnoho prívlastkov ako Zlatá Praha, Stovežatá Praha to všetko odzrkadľuje, že práve tu zažijete storočné kultúrne tradície ruka v ruke s modernou dobou.

>> Móda >> Aktuálne >> Múzeá v Prahe

Šternberský palác – Národní galerie
Ako prvý palác začal slúžiť verejným účelom už v roku 1811. Dnes v ňom sídli stála expozícia Národnej galérie – obrazáreň s dielami európskych majstrov od antiky do konca obdobia baroka (Albrecht Durer, Tintiretto, El Greco, Rubens, van Dyck, Rembrandt...). (Hradčanské náměstí 15, Hradčany, Praha 1, www.ngprague.cz)

Bertramka – Múzeum W.A. Mozarta a manželov Duškových
Bertrámku kúpil v roku 1784 pedagóg a skladateľ František Xaverius Dušek a jeho žena Josefína, ktorá bola známou opernou speváčkou. Jedným z najznámejších hostí bol aj W.A. Mozart, ktorý práve tu dokončil operu Don Giovanni a napísal pre Josefínu Duškovú slávnu áriu Bella mia fiamma, addio. V expozícii nájdete doklad, tlače, rytiny, rukopisy, listy, obrazy, notové záznamy a hudobné nástroje a ďalšie pamiatky na Mozarta. K unikátom patrí zväzok Mozartových vlasov a cembalo, na ktorom hrával. (Mozartova 2, Smíchov, Praha 5, www.bertramka.com)

Múzeum Alfonsa Muchu...
...sa nachádza v barokovom paláci Kaunických v Novom Meste. Stála expozícia obsahuje približne 100 olejomalieb, a veľká pozornosť je zameraná na pražské obdobie (1887-1904), medzi ďalšie exponáty sú zaradené slávne plagáty, ktoré vytvoril pre Sarah Bernhardt. Súčasťou expozície aj polhodinový dokument o umelcovej tvorbe a živote. (Kaunický palác, Panská 7, Praha 1, www.mucha.cz)

Franz Kafka Museum – Hergetová cihelna
Ide o ojedinelú výstavu venovanú Franzovi Kafkovi, ktorá vznikla zásluhou katalánskeho Centra súčasného umenia. Expozícia ponúka pohľad do sveta spisovateľa a predstavuje prostredie, v ktorom Kafka v Prahe žil. Výstava je koncipovaná veľmi moderne v spojení audio a video technikou a podáva jedinečný pôsobivý celok. (Hergetová cihelna, Cihelná 2b, Malá Strana, Praha 1, www.kafkamuseum.cz)

Múzeum komunizmu
Mapuje vývoj komunizmu v bývalom Československu. Múzeum je rozdelené do troch expozícií. Exponáty pochádzajú z osobných a verejných zbierok a súčasťou je aj kinosála, kde sa premietajú dobové filmové dokumenty a magazíny. Určite potešia aj dobové suveníry. (Palác Savarin, Na Příkope 10, Staré Mesto, Praha 1, www.muzeumkomunismu.cz)

Galéria Josefa Sudka
Milovníci dobrej fotografie určite radi navštívia výstavný priestor v hradčanskom dome U Luny, kde od roku 1959 a až do svojej smrti (1976) žil známy český fotograf Josef Sudek.
Popri jeho tvorbe sa predstavujú počas krátkodobých výstav aj ďalšie osobnosti českej fotografie. (Úvoz 24, Malá Strana, Praha 1, www.upm.cz)