Balíme sa na dovolenku

Pre niekoho radosť pre iného stres... Pobaliť kufor do lietadla čo najekonomickejšie, je v súčasnosti malá veda, vzhľadom na bezpečnostné predpisy. Jednoduché to nie je ani pri ceste autom či autobusom.

kufor ny 2017

Už neplatí zažitý názor, že ženy potrebujú viac batožiny... Silnejšie polovičky nás dokážu niekedy prekonať. Prinášame malý manuál, aby ste sa vyhli zbytočným nepríjemnostiam pri bezpečnostnej kontrole. Každá letecká spoločnosť má vlastné prepravné podmienky batožiny. Od nej sa odvíja koľko kusov batožiny, akej hmotnosti a rozmerov  môžete mať na palube lietadla a súčasne určuje, či to bude bezplatne alebo za poplatok.

Na cestovanie si môžete zobrať príručnú a podanú batožinu. Príručná batožina sa umiestňuje v lietadle pod sedadlo alebo do priestoru nad hlavami cestujúcich (kabelka, notebook, batoh, igelitová taška, nákup z duty free). Podaná batožina  je umiestnená je v batožinovom priestore lietadla a odovzdáva sa  pri check-in pulte.

KOZMETIKA

Pri cestovaní,  práve kozmetické výrobky dokážu najviac „urobiť vrásky“ ženám na tvári.  V príručnej batožine v lietadle sú povolené samostatné nádoby s objemom maximálne 100 ml (alebo 100 gramov). Máte niekoľko možností, kúpite si nové v mieste pobytu, zadovážite si plastové balenia (100 ml), do ktorých si tie svoje nadávkujete. Obchodná sieť ponúka plastové balenia práve pre tento účel. Alebo si kúpite pleťovú, telovú a vlasovú kozmetiku v špeciálnych objemoch do 100 ml, niektoré kozmetické značky ju predávajú.  

Z príručnej batožiny musia byť vybrané nižšie uvedené predmety a deklarované samostatne pred detekčnou kontrolou umiestením v prepravke mimo batožiny. Šampóny, sprchové gély, parfumy, kozmetika (maskara, tekutý make up, balzamy), zubné pasty, gély na vlasy, spreje na vlasy, podpažné spreje a iné.

-       Pred kontrolou musia byť kozmetické predmety umiestnené do priesvitného uzatvárateľného vrecka s objemom do 1l a uložené na bezpečnostný kontrolný pás mimo príručnej batožiny.

-       Nákup kozmetiky (parfumy, make-up...) v bezcolnej zóne na letisku, si môžete so sebou zobrať na palubu lietadla bez obmedzenia. V prípade prestupovania, tekutiny musíte mať v rámci predpisov EÚ uzatvorené v tzv. STEB balení, ktoré dostanete v obchodíkoch pri nákupe. Počas letu a prestupu balenie musí zostať neporušené. V prípade, že prestupujete mimo EÚ, tovar vám môže byť zabavený.

-       Obmedzenia platia aj pre tekutiny a aerosoly v sprejoch. Nesmie v nich byť žieravina a iné zakázané horľavé a chemické látky. Do lietadla preto neprenesiete prípravky proti komárom a iné.

LIEKY

Bez obmedzenia sú predpísané lieky, tekutiny pre potreby diabetikov, inzulínové perá, tekuté lieky - kvapky, sirup proti kašľu, roztok na kontaktné šošovky a môžu byť prepravené v príručnej batožine aj vo väčšom množstve ako 100 ml. Pred kontrolou ich treba mať mimo batožiny. Problémom sa môžete vyhnúť, ak budete mať potvrdenie od lekára a lieky v pôvodnom balení s farmaceutickým letákom o užívaní.

INÉ PREDMETY

Mobil, tablet a počítač sú ďalšia kategória predmetov, bez ktorých si už nevieme predstaviť cestovanie. Musia mať nabitú batériu, aby boli k dispozícii pri kontrole colným úradníkom. Môže sa vám stať, že pri vybitej batérií vám mobil, tablet alebo počítač nepustia na palubu lietadla.

Povolené sú manikúrne nožničky s kratšou čepieľkou do 6 cm, ale ani to vám nemusia povoliť pri kontrole ako aj dáždnik s ostrým hrotom. Aj pri týchto predmetoch platí, že ich máme mimo príručnú batožinu na kontrolnom páse.

AKTUÁLNE ZMENY PODMIENOK PREPRAVY LETECKÝCH SPOLOČNOSTÍ na Letisku BTS

Ryanair (15 pravidelných destinácií v rámci Európy a Eilat v Izraeli)

ZMENA OD 15. 1. 2018 - len cestujúci, ktorí si zakúpili prioritný nástup do lietadla si môžu vziať so sebou na palubu aj väčšiu príručnú batožinu. Hmotnosť podanej batožiny sa zároveň zvýši na 20 kg.

Wizz Air (lety do Skopje, Kyjeva, Tuzly, Varšavy)

ZMENA OD 29. 10. 2017 - bez poplatku 1 väčšia príručnú batožina  s hmotnosťou do 10 kg s rozmermi max. 55 cm x 40 cm x 23 cm. Cestujúci prioritným nástupom, si môžu vziať navyše 1 ks menšej batožiny - kabelka, batoh, taška.

Viac informácií u preprave batožiny nájdete na webovej stránke Letiska BTS.

1 Komentár

  • Komentár Lea %PM, %29 %903 %2019 %20:%nov napísal Lea

    zaklad uspesneho balenia - kvalitny skrupinovy kufor (odporucam z najkufre odtial mam ja uz tri roky a je furt v plnej sile) aby v pripade skaredeho pocasia nezmokol a je to dost flexibilny natolko aby sa zavrel aj ked tam natrepeme miliony veci

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.