Zákaz predaja stočených áut

Od 1. marca 2016 vstúpila do platnosti novela zákona týkajúca zákazu predaja stočených vozidiel. Prečítajte si komentár k novele, ktorá prináša pozitíva, ale nájdu sa aj niektoré nedostatky.


Komentár poskytol Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ AAA AUTO.

 

  • V SR platí od 1. 3. 2016 novela zákona č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách. Novela zakazuje stáčanie kilometrov a predaj stočených vozidiel všetkým právnickým osobám a podnikateľom. Fyzické osoby, teda občania do zákazu predaja stočených áut neboli zahrnutí. Zodpovednosť bola prenesená na obchodníkov a to pod hrozbou neprimerane vysokých sankcií (pokuty od 3000 € až po zákaz činnosti).
  • V AAA AUTO nemusíme pravidlá pre obchod s jazdenými vozidlami meniť, pretože sme sa odhaľovaniu stočených vozidiel venovali už niekoľko rokov predtým, než bol návrh zákona na svete. Veríme, že sú dostatočné k tomu, aby sme riziko predaja stočeného vozidla znížili na absolútne minimum.
  • Zákon sleduje správny cieľ – odstránenie stočených vozidiel z trhu – má však niektoré nedostatky, ktoré dopadajú na bežných občanov a tiež na firmy a podnikateľov mimo sektor obchodu s jazdenkami. 
  • Je dôležité zdôrazniť, že novela zákona sa netýka iba autobazárov, ale všetkých právnických osôb a podnikateľov. Tí tak bez výnimky nesmú predávať, ponúkať a ani uvádzať na trh Slovenskej republiky stočené vozidlá. Pozor si teda musia dávať aj všetky spoločnosti a živnostníci, ktorí budú od začiatku účinnosti zákona predávať svoje služobné autá, rovnako ako inzertné servery či tlačené médiá.
  • Novela sťaží predaj jazdených vozidiel hlavne tým firmám a podnikateľom, ktorí nemajú technické prostriedky a skúsenosti na to, aby manipuláciu s tachometrom odhalili.
  • Nečakaným dopadom novely je radikálne zníženie hodnoty jazdených vozidiel radových občanov. Podľa odhadov expertov je v SR asi 1 až 1,2 milióna stočených áut, z toho väčšina v držaní bežných ľudí. Keďže už nie je možné tieto vozidlá inzerovať a ani predávať v autobazároch, očakávame výrazný pokles ich cien.
  • Dôsledkom je presun obchodu so stočenými vozidlami na Slovensku do „šedej zóny“ medzi bežných občanov, tzv. na ulicu, k nákupom a predajom na inzerát. A to bez akejkoľvek kontroly štátnych orgánov. Rizikovosť nákupu vozidla na inzerát mimo „štátom kontrolovaný“ autobazár sa tak na Slovensku radikálne zvýšila.

 

 

 

 

 

 

 




Prehľad trhov strednej a východnej Európy – analýzy AAA AUTO


Sofistikovaný systém monitoringu trhu.

1. Ponuku jazdených vozidiel kontinuálne mapuje 30 analytikov výkupného oddelenia AAA AUTO, ktorí denne aktualizujú priebežnú cenovú mapu jazdeniek v celom regióne strednej Európy. Sledujú inzeráty na autoserveroch, v tlačených médiách a tiež webové ponuky autobazárov.

2. AAA AUTO tiež analyzuje prostredníctvom medzinárodného call centra, emailov a kontaktných formulárov mesačne až 15 tisíc priamych ponúk vozidiel, z ktorých približne 5 tisíc nakoniec aj vykúpil.

3. Mesačne odmietne viac ako 10 tisíc vozidiel, ktoré tak tvoria rozsiahlu databázu „závadových“ automobilov. Medzi najčastejšie problémy patria stočené kilometre, omladené a havarované vozidlá a tiež vozidlá s problematickým pôvodom.


Zaujímavé fakty:

- Nový inzerát na predaj vozidla zaznamenáme do 2 minút

- Sledujeme aj zmeny cien inzerovaných vozidiel

- Sledujeme pozície vlastných predajných inzerátov na inzertných serveroch

- Vyhodnocujeme likviditu každého vozidla v závislosti na značke, modelu, roku výroby, farbe a mnohých ďalších kritériách

- Kontaktujeme predajcov s najzaujímavejšími ponukami

- Následne vyhodnocujeme úspešnosť každého nami predaného vozidla podľa záujmu potenciálnych zákazníkov, hlavne podľa počtu klikov na inzertných serveroch a vlastnom webe

- Na základe úspešnosti predajov upravujeme našu marketingovú stratégiu, cenovú ponuku a stock mix

 


 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.