Reflexné prvky

Napísal Goodyear 02. november 2014

Práve v jesennom a v zimnom období dochádza v dôsledku zníženej viditeľnosti k najčastejším kolíziám automobilov s chodcami.


I z tohto dôvodu prichádza spoločnosť Goodyear s kampaňou, ktorej cieľom je upozorniť na prípady, keď môže použitie akéhokoľvek reflexného prvku zabrániť nehode alebo dokonca zachrániť život.

V Európskej únii zomrie každoročne na cestách okolo 30 000 ľudí. 40 % všetkých obetí sú zraniteľní účastníci cestnej premávky: chodci, cyklisti, jazdci na mopede i na motorkách. Väčšina z tragických nehôd sa stane práve v zimnom období v ranných alebo vo večerných hodinách, teda v čase, keď sú všetci vystavení riziku, že ich vodiči neuvidia. Autá i cyklisti majú povinnosť svietiť, ale chodci napriek tomu, že sú v cestnej premávke najzraniteľnejší, zatiaľ takúto povinnosť nemajú...

Čo sú reflexné a fluorescenčné materiály?
Reflexné alebo retroreflexné materiály sú špeciálne materiály, ktoré dokážu odrážať dopadajúce svetlo až na vzdialenosť 200 metrov. Reflexný materiál je v noci vidieť na 3x väčšiu vzdialenosť ako biele oblečenie a viac ako na 10x väčšiu vzdialenosť ako modré oblečenie.
Fluorescenčné materiály zvyšujú viditeľnosť za denného svetla a za súmraku, ale v tme svoju funkciu strácajú. Najčastejšie farby sú jasne žltá, zelená a oranžová.

Prečo nosiť reflexné materiály?
K najčastejším kolíziám automobilov s chodcami i cyklistami dochádza v dôsledku zníženej viditeľnosti. Vodič, ktorý nevidí včas osobu pohybujúcu sa na ceste, nedokáže dostatočne rýchlo zareagovať, a preto sa nemôže chodcovi či cyklistovi bezpečne vyhnúť. Akýkoľvek reflexný prvok dokáže odrážať dopadajúce svetlo od reflektorov vozidla až na vzdialenosť 200 metrov.

Kto by mal používať reflexné prvky?
Každý, kto sa v noci alebo pri zníženej viditeľnosti pohybuje po ceste či už na krajnici alebo na neprehľadných prechodoch pre chodcov. Používanie reflexných prvkov sa odporúča chodcom, cyklistom, bežcom, ale napríklad aj majiteľom psov, ktorí môžu svojim štvornohým miláčikom pripnúť reflexný prvok na vôdzku alebo na obojok. Chodci nemusia chodiť vo výstražných vestách, ale svoj účel splní napr. i reflexná páska na zápästí alebo na členku. Ponuka reflexných prvkov je široká a osobu prechádzajúcu po ceste zviditeľnia.

Viditeľnosť v rôznych farbách oblečenia
V prípade, že si chodec oblečie veľmi tmavé oblečenie (tmavomodré alebo čierne), vzdialenosť, na ktorú je vodič schopný rozpoznať ho, je 18 metrov. Viditeľnosť chodca sa zlepší, keď zvolí svetlejšie oblečenie. Chodec v červenej farbe je viditeľný na 24, v žltej na 37 a v bielej až na 55 metrov. Chodec s reflexným prvkom zvýši svoju viditeľnosť až na 200 metrov.

Foto: Goodyear

Auto idúce rýchlosťou 50 km/h prejde 14 metrov za 1 sekundu. Pokiaľ sa vodič úplne sústredí, potrebuje ďalšiu sekundu na reakciu, takže to je už 28 metrov. V rýchlosti 80 km/h už je to 44 metrov.

Myslíte, že vás vodič zvládne bezpečne obísť?

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.