Autokompresory minulosťou?

Dni ručného dofukovania podhustených pneumatík by sa mohli stať minulosťou vďaka novej inovácii, ktorá je práve vyvíjaná v laboratóriách  spoločnosti Goodyear.


Neustále udržiavanie správneho tlaku v pneumatikách nezbaví vodičov len nutných pravidelných kontrol a prípadného hľadania čerpacej stanice s funkčným kompresorom. Zároveň to pre nich bude znamenať úspory vo chvíli, kedy prídu k benzínovej stanici načerpať pohonné hmoty.

Na základe priemyselného výskumu vlády USA je preukázané, že podhustené pneumatiky skrátia maximálny dojazd o 2,5 až 3,3 %, nezávisle od toho, či šoférujete osobný alebo nákladný automobil. Pri dnešných cenách to môže predstavovať úsporu až štyroch centov na každom litri.

Správne nafúkané pneumatiky tiež prispievajú k nižším emisiám výfukových plynov, dlhšej životnosti pneumatiky, zvýšenej bezpečnosti pri riadení a zlepšeným jazdným vlastnostiam.

Technológia udržiavania správneho tlaku v pneumatike AMT (Air Maintenance Technology) od spoločnosti Goodyear umožní pneumatikám zostať optimálne nahustené bez potreby akejkoľvek  externej pumpy, či elektroniky. Všetky súčasti systému AMT, vrátane miniaturizovaných púmp, budú umiestnené vo vnútri pneumatiky.

„Zatiaľ čo technológia systému je komplikovaná, nápad ukrývajúci sa za systémom AMT je pomerne jednoduchý, pričom systém poháňa energia vyrobená samotnou rotujúcou pneumatikou,“ uviedol Jean-Claude Kihn, Goodyear senior vice president and chief technical officer.

„Pneumatika, ktorá sa dokáže sama dofukovať podľa potreby je to, na čo vodiči čakajú veľa rokov. Goodyear túto výzvu prijal a pokrok, ktorý sme urobili, je veľmi povzbudivý,“ povedal Kihn. „Stane sa to technickým prelomom, po ktorom sa budú ľudia čudovať, ako bez neho kedy dokázali žiť.“

Zatiaľ sa nedá odhadnúť, kedy bude táto technológia dostupná u predajcov pneumatík, ale časový plán bude urýchlený vďaka nedávnym grantom v Spojených štátoch a Európskej únii.

Viac informácií nájdete na adrese www.goodyear.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.