10 tipov na úsporné šoférovanie

Napísal Goodyear Dunlop Tires 07. november 2010

Naše jazdné návyky majú veľký vplyv na spotrebu paliva, obzvlášť v zime. Spotreba paliva sa v studenom počasí zvyšuje niekedy až o 50 %.

 
Je to nepríjemné nielen pre vašu peňaženku, ale aj pre životné prostredie. Spoločnosť Goodyear odporúča dodržiavať tieto zásady, ktorými nadmernú spotrebu paliva v zime obmedzíte.


➢ UDRŽIAVAJTE VÁŠ AUTOMOBIL
Riadna údržba motora vášho vozidla pomáha efektívnej prevádzke. Ubezpečte sa, že ste si nechali urobiť zimnú prehliadku svojho vozidla.

➢ ODSTRÁŇTE SNEH A ĽAD
Pred jazdou odstráňte všetok sneh a ľad z vášho vozidla. Minimalizujete tým používanie zariadení, ktoré sú náročné na spotrebu paliva, ako sú odmrazovače a vykurovacie telesá, znížite odpor vzduchu a zredukujete hmotnosť.

➢ NENECHAJTE MOTOR BEŽAŤ NAPRÁZDNO
Keď necháte motor, aby bežal naprázdno kvôli zahriatiu, tak plytváte energiou. Odíďte hneď a hladko – netúrujte/ nevytáčajte motor do vysokých otáčok počas prvých pár kilometrov, aby sa zahrial motor a všetky ostatné pohybové časti vozidla.

➢ SKONTROLUJTE TLAK V PNEUMATIKÁCH
Nesprávny tlak v pneumatikách nielen ovplyvňuje celkový jazdný výkon vozidla, priľnavosť pneumatík a ich kilometrový výkon, ale tiež môže zvýšiť valivý odpor a teda spotrebu paliva. Kontrolujte tlak v pneumatikách pravidelne, aspoň každé dva týždne, aby ste sa ubezpečili, že sú správne nahustené.

➢ PRIDÁVAJTE PLYN POMALY
Pridávajte plyn pomaly kvôli optimálnej spotrebe paliva. Pokiaľ agresívne zrýchľujete, plytváte palivom.

 
➢ ODSTRÁŇTE STREŠNÉ NOSIČE, POKIAĽ ICH NEPOUŽÍVATE
Strešné nosiče a boxy na lyže spôsobujú odpor vetra, čo spôsobuje zvýšenú spotrebu paliva. Odporúčame teda odstránenie strešných nosičov, pokiaľ ich nepoužívate.

➢ SLEDUJTE A DÁVAJTE POZOR NA SVOJU RÝCHLOSŤ
Spomalenie nielen zvyšuje bezpečnosť jazdy v náročných zimných podmienkach, ale tiež napomáha k nižšej spotrebe paliva. Udržiavajte teda stálu rýchlosť. Zbytočné zrýchľovanie a brzdenie významne zvyšuje spotrebu paliva. 

Goodyear

Goodyear je jedným z najväčších svetových výrobcov pneumatík. Spoločnosť zamestnáva približne 70 000 pracovníkov a svoje výrobky vyrába vo viac než 60 podnikoch v 26 krajinách sveta.

Novinky spoločnosti Goodyear už viac než sto rokov nastavujú latku pre celý automobilový priemysel. Goodyear je priekopníkom inovačnej bezpečnostnej technológie známej ako RunOnFlat, ktorá vodičovi umožňuje pokračovať v jazde aj po defekte pneumatiky. Goodyear je v tejto oblasti svetovou špičkou: pneumatiky s touto technológiou nájdeme na rôznych vozidlách BMW, cenami ovenčenom Mini, vysoko výkonných vozidlách Mercedes-Benz a pri ďalších značkách. V roku 2007 Goodyear dodal vyše 2,5 milióna pneumatík RunOnFlat.

Viac informácií nájdete na adrese www.goodyear.sk.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.