Kupujeme ojazdené auto

Aby ste sa vyhli sklamaniu a nepríjemnostiach pri kúpe ojazdeného auta, ponúkame vám pár odborných rád od spoločnosti od AAA AUTO.


Stav tachometra, servisné záznamy a mechanický stav – to sú hlavné veci, na ktoré by si mali dať pozor záujemcovia o kúpu ojazdeného auta. Spoločnosť AAA AUTO kontroluje aj pravosť unikátneho tzv. VIN kódu automobilu, správny rok výroby a fakt, či vozidlo nie je majetkom lízingovej spoločnosti. Zároveň v Česku bojuje za zavedenie trestnosti pretáčania tachometrov.

 „Omladzovanie“ vozidiel je v súčasnosti najväčším problémom, ktorý deformuje trh s ojazdenými autami. Údaj o počte najazdených kilometrov pritom nie je dôležitý iba z hľadiska stanovenia ceny, ale tiež zohráva úlohu pri bezpečnosti cestnej premávky. „Najlepší spôsob, ako spoznať, či má auto pretočený tachometer, je interiér. Ak je príliš opotrebovaný, nízky počet kilometrov je nereálny,“ upozorňuje country sales manager AAA AUTO Rudolf Krčmář.
Pretočený tachometer nie je jediná vec na ojazdenom aute, na ktorú by si mal dať potenciálny kupujúci pozor. Zaujímať by sa mal aj o mechanický stav, odtieň laku karosérie a či jednotlivé diely pasujú. Dôležitá je aj tzv. právna čistota – teda či auto nie je majetkom lízingovej spoločnosti, prípadne figuruje ako zástava. Po tohtoročných povodniach však treba byť na pozore aj pred zatopenými autami. Či bolo vozidlo zaplavené, najlepšie odhalí odborník alebo autobazár, ktorý je vybavený dostatočným technickým zázemím. Auto, ktoré utrpelo poškodenie v rámci povodní, sa teoreticky ešte dá používať. Ale podľa Rudolfa Krčmářa u väčšiny zatopených áut bola zasiahnutá elektroinštalácia, čo môže mať vplyv na funkčnosť airbagu. Ďalším nebezpečenstvom môže byť korózia dôležitých častí brzdového systému. „Užívanie takéhoto automobilu je preto vždy rizikové. Aj keby išlo o veľmi výhodnú ponuku, neodporúčame také auto kupovať,“ uzavrel Rudolf Krčmář.

Na čo si dať pozor pri kúpe ojazdeného auta:
 - stav tachometra verzus opotrebovanie interiéru
- odtieň laku karosérie
- či pasujú jednotlivé diely karosérie
- nápadne nové diely na vozidle – napríklad vzadu vyblednuté svetlá, vpredu nové
- opotrebovanie interiéru, najmä sedadlo vodiča a koberec pod ním
- dym z výfuku
- servisné záznamy o vozidle
- počet majiteľov
- predchádzajúci majiteľ vozidla
- pôvod vozidla – je dovezené z cudziny?
- kontrola všetkých elektrických zariadení, príp. diagnostika
- kontrola nosných dielov karosérie
- tzv. právna čistota – lízing, zástava
- zatopené auto

Ako spoznať, či bolo auto zatopené:
- zápach, vlhkosť a plesne v interiéri, zvyšky blata – pod sedačkami, krytom palivového čerpadla, na zväzkoch káblov od elektroinštalácie


Zdroj: Spoločnosť AAA AUTO




Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.