Počas storočnice...

... známu automobilistickú značku Alfa Romeo, sprevádzali mnohé vrcholy, ale aj pády.


Predchodkyňa dnešnej automobilky Alfa Romeo, bola založená v Miláne 24. júna 1910 pod názvom Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (ALFA). Neskôr, v roku 1915 sa jej vedenia ujal podnikateľ z Neapola Nicolo Romeo. Ten, vzhľadom na prebiehajúcu I. svetovú vojnu, fabriku vo výrobe presmeroval na produkciu vojenskej munície a lietadlových motorov. Po skončení vojny, však pôvodná produkcia stratila na lukratívnosti. Táto nová situácia a komponenty áut na sklade, podnietili návrat výroby automobilov v roku 1919. Výroba sa opäť začala v Miláne a o rok neskôr, firma prijala nové meno značky - Alfa Romeo. Vedeli ste, že pôvod loga značky je v erbe? Tvorcovia vychádzali zo známeho erbu talianskeho rodu Viscontiov, v kombinácii s červeným krížom na bielom podklade, ako symbol Milána.

 


Nicolo Romeo opúšťa automobilku v roku 1928 a závodu hrozí krach. Záchrana prichádza v prvej polovici 30. rokov zo strany predvojnového Talianska. Práve počas tohto obdobia vznikol očarujúci model auta Alfa Romeo 8C 2900B Berlinetta Touring.

Ďalším medzníkom pre značku bola účasť na automobilových závodoch v 20. rokoch, kedy sa v týme na krátky čas objavil mladý jazdec Enzo Ferrari, u ktorého sa prejavili veľmi dobré organizačné schopnosti. Avšak, až rok 1950 priniesol stajni Alfa Romeo úspech v prvom ročníku Formule 1, v osobe Giuseppe Farinu na Alfe Romeo 158.

Začiatkom 50. rokov prichádzajú novátori z automobilky s návrhom, na výrobu malého auta s predným pohonom. Žiaľ, návrh sa nerealizoval a prvá alfa na predný pohon (Alfasud) si musela počakať ešte ďalších dvadsať rokov.

 


Úspešné obdobia sa striedali s nemenej úspešnými, ktoré hrozili bankrotom. Taliansky dizajn stále zohráva a zohrával, dôležité miesto vo svete. Tak aj napriek krízam vo firme Alfa Romeo, dizajnéri boli schopní prísť na trh s novými, prekrásnymi modelmi v 50. a 60. rokoch. Ide hlavne o modely Giulietta, Spider, Giulia a kupé Montreal. V roku 1986 štát predáva automobilku Fiatu a v súčasnosti sa spojila s divíziou Maserati a športovým oddelením Abarth. Značka Alfa Romeo, v posledných rokoch skoro vždy zaujala svojim dizajnom (malý MiTo, kupé Brera) i keď kvalita občas poľavovala. Novinkou, v modeloch je v súčasnosti nová Giulietta, ktorá zožala úspech na tohtoročnom autosalóne v Ženeve a konkuruje modelom Golf a BMW1.

 




Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.