Pozor, zlodeji!

Neukradnuteľné auto neexistuje. Môžeme však značne zvýšiť "riziko podnikania" všetkým auto-zlodejom - menej i viac "kvalifikovaným".

Kradnutie áut je zatiaľ všade na svete veľmi príťažlivý, a zároveň výnosný "džob". A tak sa na jednej strane neustále zdokonaľujú zabezpečovacie ochranné systémy a na strane druhej sa neustále zdokonaľujú spôsoby ich prekonávania.

Ako teda môžete chrániť svojich "štvorkolesových miláčikov"? Nasledovne:
1. Mechanickými systémami: Všetky známe spôsoby mechanického zamykania volantu, riadiacej páky či brzdového pedálu a volantu slúžia predovšetkým ako upokojujúci prostriedok pre majiteľov áut. Pre zlodejov sú tieto systémy iba mierne otravnou prekážkou. Ako najúčinnejšie - v tejto kategórii - sa ukázali byť zariadenia na blokovanie manuálnej či automatickej prevodovky, ktoré sú zakomponované do konštrukcie vozidla.
2. Elektronickými systémami: K vyspelejším systémom ochrany vozidla patria imobilizéry a alarmy. Imobilizér je zariadenie, ktoré ruší niektoré z okruhov riadenia chodu motora, a tým blokuje naštartovanie vozidla. Moderný autoalarm plní funkciu imobilizéra, a zároveň informuje okolie a vodiča (prostredníctvom pagera alebo mobilného telefónu), že sa s vozidlom niečo deje. V tejto súvislosti treba povedať, že u moderných alarmov je na ústupe používanie otrasových snímačov (ktoré boli príčinou mnohých falošných poplachov); nahradzujú ich elektronické snímače, ktoré signalizujú všetky polohové odchýlky vozidla.
3. Monitorujúcimi systémami: Systémy určené na sledovanie polohy vozidla sú zatiaľ najvyspelejšou, a tiež najdrahšou možnosťou ochrany vášho "miláčika". Ide o systémy typu prijímač-vysielač, ktoré fungujú buď na analógovej úrovni alebo využívajú satelit a digitálnu sieť GSM; informácie o polohe vozidla sa tak prenášajú priamo na centrálny pult niektorej bezpečnostnej služby.

S výnimkou "ozdobných" mechanických systémov, musí inštaláciu všetkých bezpečnostných systémov zrealizovať autorizovaný predajca alebo značkový servis.
A ak ste šťastlivec a vášho auta sa zatiaľ nepovolané ruky nedotkli, v rámci prevencie by ste mali svoje autíčko vybaviť aspoň bezpečnostným dvojstupňovým centrálnym zamykaním. Vďaka nemu sa dvere vášho auta nielen zamknú, ale aj zablokujú, čo nie je možné prekonať žiadnym mechanickým spôsobom. No a dostať sa do auta, ako vieme, je jeden z dôležitých predpokladov jeho krádeže...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.