Viete reagovať na „krízovky” na cestách? Tu sú rady

Náhle brzdenie v kolónach, jazda v hustej hmle, ranná námraza na cestách,  predbiehanie v troch pruhoch. To je niekoľko situácií, pri ktorých je nevyhnutná nielen stopercentná koncentrácia, ale aj schopnosť správne zareagovať. 

shutterstock_vodicka21

Zhustená premávka na cestách, ale najmä príchod sychravejšieho počasia a  rannej námrazy preverí včasnú reakciu vodičov. Práve poistné nehody spôsobené nedostatočnou schopnosťou vodičov včas zareagovať, najmä zabrzdiť, sú podľa odborníkov najčastejšími. „A to bez ohľadu, či sa tak deje na súkromných alebo služobných vozidlách,“  konštatuje Vladimír Guštafik, Head of Operations Services Business Lease Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility vrátane operatívneho lízingu pre fyzické aj právnické osoby. S firmami rieši aj otázku znižovania škodovosti vozidiel, pretože ako prax ukazuje, na riešenie poistných udalostí vynakladajú firmy počas napríklad štvorročného operatívneho lízingu áut až šestinu nákladov na vozidlo. Bez ohľadu, či ste na služobnej ceste, ale využívate vozidlo na súkromné účely, tu je niekoľko rád, ako zvládať krízové situácie na cestách.

Jazda v dopravnej špičke

Základné pravidlo znie: Plne sa koncentrujte na cestu a udržiavajte si odstup. V rannej či popoludňajšej špičke je na vozovkách nielen veľa áut, ale aj netrpezlivých a často agresívnych vodičov. Ich snaha za každú cenu prejsť na križovatke cez zelenú či už oranžovú, byť v cieli o pár minút skôr a doslova štrikovať pomedzi autá, však zvyšuje riziko poistných udalostí aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky. „Do križovatky vstupujte, len keď je prejazd cez ňu skutočne voľný, aby nedošlo k jej zablokovaniu a prípadným kolíziám,“ podotýka Vladimír Guštafik. Pozor na nastupujúce  ranné hmly a mokré vozovky, brzdná dráha môže byť dlhšia. „Vždy je potrebné predvídať, znížiť rýchlosť, nechávať si väčšie odstupy od vozidiel pred vami, aby ste mali na brzdenie „viac priestoru“,“ konštatuje. Väčší priestor a reakčný čas vám umožní reagovať na zmeny tempa jazdy vozidla pred vami, a to nielen v prípade jeho zastavenia na svetelnej križovatke či pred priechodom pre chodcov. Určite tiež netelefonujte či nepíšte za jazdy správy, a to ani vtedy, ak sa posúvate v kolóne „slimačím“ tempom. Jednak je telefonovanie zakázané a jednak stačí moment nepozornosti a poistná udalosť môže priniesť fatálne následky. V prípade jazdy v kolóne nezabudnite ponechať záchranársku „uličku“.

Šliapnutie na brzdu

Odstup je dôležité dodržiavať aj preto, aby ste vedeli včas zareagovať na nepredvídateľných vodičov, ktorí vám „vletia“ do cesty, či nepochopiteľne zmenia tempo jazdy či smer, prípadne aj na chodcov. V prípade, že potrebujete náhle znížiť rýchlosť, nebrzdite prerušovane, najmä ak je vozidlo vybavené systémom ABS. Ten totiž zabezpečí určitú ovládateľnosť pri náhlom brzdení na vozovke s horšími adhéznymi schopnosťami. „Odporúča sa na týchto vozidlách nebrzdiť prerušovane tak, ako to bolo pri starších vozidlách v minulosti, ale v prípade núdzového brzdenia „šliapnuť“ naplno na brzdový pedál. Prerušované brzdenie za vodiča spraví systém ABS,“ vysvetľuje Vladimír Guštafik. Pri jazde v kolóne pribrzďujte podľa potreby, a tiež tak, aby ste udržali optimálny odstup potrebný na rýchlu reakciu. „Niektoré modernejšie vozidlá sú už vybavené adaptívnym tempomatom, ktorý je dobrým pomocníkom pri jazde v pomaly sa posúvajúcej kolóne, kde sa nastavený odstup od vozidla pred nami dodržiava automaticky. A teda či už s využitím takéhoto tempomatu alebo tiež za pomoci moderných proti-kolíznych systémov vozidla sa chvíľka nepozornosti nemusí, v prípade spomalenia vozidla idúceho pred nami, skončiť nepríjemnosťou,“ hovorí. Nezabudnite tiež, že bezpečnostný pás musíte mať počas jazdy nielen vy, ale aj všetci členovia posádky vrátane detí.

Predbiehanie má pravidlá

Ak na presun využívate diaľnicu, ktorá má dva a viac pruhov, používajte, pokiaľ je to možné, vždy pravý jazdný pruh. Ľavý a stredný jazdný pruh slúžia výlučne na predchádzanie. Kým začnete predchádzať, ubezpečte sa, že sa neblíži zozadu rýchlejšie vozidlo. Pokiaľ áno, spomaľte. Mnoho kolízií vzniká aj v mestách v prípadoch, ak jeden z dvoch jazdných pruhov náhle končí alebo sa pruhy zbiehajú. „Vtedy je vodič, ktorý prechádza z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu, povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza. Povinnosťou je pritom dať znamenie o zmene smeru jazdy,“ spresňuje Guštafik. Práve na takýchto miestach sa ž čoraz častejšie môžu vodiči stretnúť so značkou tzv. „zipsovania“, ktorá jasne určuje spôsob zaraďovania a tým, pri jej dodržiavaní, eliminuje vznik kolíznych situácii.

Pravidlá svietenia

Skracujúce sa dni a rýchlejšie stmievanie sťažujú aj viditeľnosť. Najmä ak sa k tomu pridá hmla a sychravé počasie, či poletujúci sneh. Dôležité preto je, aby ste dobre videli, no boli aj sami viditeľní na ceste. Jazda s nedostatočne osvetleným vozidlom predstavuje nebezpečenstvo tak pre vás, ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Pri jazde v hmle či hustom snežení nezabúdajte, že denné svietenie nestačí a prepnite na stretávacie svetlá, prípadne použite hmlovky. „V jazde v kolónach však hmlovky z ohľaduplnosti k vodičom za vami vypnite,“ upozorňuje Vladimír Guštafik.

Jazda v horšom počasí

Horšie počasie sa vie nepríjemne odzrkadliť aj na stave vozovky Pri prudšej zákrute, na mostoch alebo v miestach s tieňom, kde ranná námraza ešte zostala, sa môže auto stať neovládateľné. „Z času na čas vyskúšajte stav vozovky pribrzdením, ale tak, aby ste neohrozili ostatných účastníkov premávky, hlavne vozidlá za vami,“ hovorí Vladimír Guštafik. Pri jazde z prudšieho kopca využite aj brzdenie motorom, ktoré je často plynulejšie ako bežné brzdenie a vozidlo je menej náchylné dostať sa do šmyku. „Šetrí sa tým aj brzdové obloženie a môžeme predísť prípadnému prehriatiu bŕzd či brzdovej kvapaliny. U vozidla s manuálnou prevodovkou je to zaradením nižšieho prevodového stupňa, u vozidla s automatickou prevodovkou prepnutie na manuálne radenie,“ vysvetľuje. Pri vytrvalejšom daždi si dajte pozor na aquaplanning. „Aquaplaning hrozí už pri rýchlostiach nad 80 km/h. Môže prísť náhle, bez predošlého varovania Predísť prípadnému aquaplaningu môžeme jazdou mimo vyjazdených koľají, v ktorých stojí voda,“ radí odborník. Ideálne je prejsť jednou stranou vozidla po nezaliatej časti vozovky. Ak sa aquaplaningu už nevyhnete, uberte plyn, prípadne stlačte spojku. „Prudkému brzdeniu či manévrom sa podľa možností vyhnite,“ hovorí. Ak totiž stratia kontakt s vozovkou všetky štyri kolesá, vozidlo sa stane neovládateľné, prípadne sa roztočí. V takom prípade to už nie je vo vašich rukách.  

Stret so zverou

Stret s lesnou zverou dokáže spôsobiť nielen vysoké škody na vozidle, ale aj vážnu ujmu na zdraví. V prípade jazdy cez les či územie označené výstražnou značkou upozorňujúcou na lesnú zver preto prispôsobte rýchlosť. Už 80 km/hod. dokáže spôsobiť posádke smrteľný úraz. Obdobne, ak zver zazriete na ceste, znížte rýchlosť, pri nočnej jazde stlmte svetlá a radšej ju odplašiť trúbením. V prípade poistnej udalosti nepanikárte, presvedčte sa, či sa posádke vo vozidle nič nestalo, následne však nehodu nielen zdokumentujte, ale aj privolajte políciu. „Povinnosťou vodiča je vždy privolať aj políciu. A to bez ohľadu na výšku škody a bez ohľadu, či je vozidlo v osobnom vlastníctve alebo na operatívny lízing,” dodáva Vladimír Guštafik.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.