Keitarou Hinoue mladý dizajnér spoločnosti Lexus hovorí o inšpirácii

Jeho úlohou je dávať interiérom vozidiel Lexus formu a funkčnosť, predvídajúc potreby a preferencie zákazníkov v časoch transformácie motorizmu a mobility do novej éry elektrického pohonu a autonómnej jazdy.

keitarou_hinoue

Hlboký záujem o automobilový dizajn sa u neho objavil, keď ešte ako chlapec v televízii prvýkrát videl film Späť do budúcnosti a ohromil ho vzhľad vozidla DeLorean na cestovanie v čase.

Kúpil som si ilustrovanú knihu o diele dizajnéra Giugiara (tvorcu vozidla DeLorean), z ktorej som sa dozvedel niečo o automobilovom dizajne, a povedal som si, že sa stane mojou profesiou,“ povedal Keitarou Hinoue

Netrvalo dlho, kým sa dozvedel aj o dizajne vozidiel Lexus: „Asi v roku 2006, keď som chodil na strednú školu, prečítal som si v časopise článok o dizajnovej filozofii značky Lexus a to vo mne vzbudilo túžbu stať sa dizajnérom vozidiel Lexus.“ Po skončení školy študoval produktový dizajn na Kjótskej univerzite a po jej absolvovaní v roku 2012 si splnil svoju ambíciu z mladosti a zamestnal sa v spoločnosti Toyota Motor Corporation.

Jeho hlavným záujmom bol a stále je dizajn interiéru: „Keďže som chcel navrhovať materiály a veci, ktorých sa možno dotýkať, stal som sa interiérovým dizajnérom. Pracoval som na návrhu komponentov pre sedan LS, od volantu a sedadiel až po vozidlo ako celok, a následne som bol zapojený do pokročilejšieho vývoja.

Keitarou Hinoue ďalej rozširoval svoje vedomosti a v roku 2019 získal na milánskej dizajnérskej škole Domus Academy magisterský titul v odbore branding a produktový dizajn. Znalosti, ktoré tam získal, teraz uplatňuje pri práci na pripravovaných projektoch Lexus.

Pri tvorbe ho silno inšpiruje príroda: „Som presvedčený, že existuje nejaký fundamentálny dôvod, prečo určité formy považujeme za krásne, či už v prírode, vede alebo umení. U mňa je to často niečo vychádzajúce z prírody, vyvinuté z vecí, ktoré som zažil alebo sa naučil ako dieťa,“ povedal Keitarou Hinoue.

Keď som bol malý, rád som pozoroval hmyz a zvieratá a kreslil som ich. Tak som sa naučil niečo o tvaroch tvorených prírodou formách, ktoré majú podľa mňa pre ľudské oko a zmysly prirodzený pôvab.

Ako dodáva, svoju rolu uňho zohrávajú aj filmy a komiksy. Inšpirujú ho pri návrhu usporiadania a rozhraní v interiéroch, ktoré musia odolať zmenám v móde a vkuse.

Predvídanie – schopnosť odhadnúť, ako vyhovieť potrebám zákazníkov – je ústrednou témou precízneho prístupu k návrhu vozidiel Lexus, no Keitarou Hinoue to nevníma ako niečo, čo by ho obmedzovalo. „Ak sa hlboko zamýšľame nad správaním a zámermi používateľov, môžeme definovať, aké potrebujú funkcie. A keď dokážeme zúžiť ciele návrhu, som presvedčený, že to vlastne prinesie zrýchlenie a zefektívnenie vývoja,“ dodal.

Namiesto prístupu chcem, aby sa to používalo taktosa snažím rozmýšľať, ako to budú chcieť používať zákazníci, a tiež sa snažím predstaviť si, akými neočakávanými spôsobmi sa budú veci používať.

Uznáva dôležitosť neustáleho skúmania a vyhodnocovania ľudského správania pre udržanie kroku so spoločenskými trendmi, aby mohli byť nové produkty považované za pokrokové.

Dizajnová filozofia „L-finesse“ je neodmysliteľnou súčasťou práce dizajnérov spoločnosti Lexus: „Vyjadruje túžbu povýšiť dizajn automobilu na umenie spájaním moderných technológií, túžby po kráse a remeselnej zručnosti takumi,” povedal Keitarou Hinoue. „Hoci sú všetky procesy, ktoré uplatňujeme, dôležité, neustálym predvídaním toho, ako sa budú naši zákazníci cítiť, sa snažíme vpliesť do nášho dizajnu veci, pri ktorých ide o viac než len o formu.

Na otázku, ktorý je jeho obľúbený model Lexus z hľadiska dizajnu interiéru, Keitarou Hinoue uviedol model LS roku 2018 – prvé vozidlo, na ktorom pracoval ako nový zamestnanec. „Keďže som bol hneď poverený prácou na vlajkovej lodi LS, bol som odhodlaný dať do toho všetko. Starší kolegovia ma veľa naučili a poradili, ako sa s touto úlohou popasovať. Boli sme schopní využiť tradície značky Lexus, ktoré zveľaďovali, a spojiť ich s nápadmi mladších kolegov, nespútaných zaužívanými postupmi. Vďaka tomu sme vytvorili úplne nové veci.

Pokiaľ ide o vozidlo s najlepším dizajnom exteriéru, vybral sedan IS z roku 2017, „pretože to bol automobil, ktorý ma inšpiroval ako stredoškoláka k túžbe stať sa dizajnérom vozidiel Lexus.

lexus_kh

Pri pohľade do budúcnosti vidí Keitarou Hinoue priestor na nové príležitosti v rozvíjaní partnerstva medzi automobilom a vodičom, ktoré sa v japončine označuje pojmom „ajša“. (V Japonsku ľudia svoje vozidlá často volajú „ajša“, čo znamená „milované auto“).

Automobil aj mobilita sú na pokraji veľkých zmien, ale zameriavaním sa na človeka a uplatňovaním prístupu ajšachce Lexus ponúknuť bohatý životný štýl a umožniť vzájomný rozvoj automobilu a vodiča ako životných partnerov,“ povedal Keitarou Hinoue.

Najmä z hľadiska interiéru automobilu bude vďaka masívnemu rozmachu elektrifikácie vozidiel možné zjednodušiť dizajn a zväčšiť využiteľný priestor vnútri vozidiel. Presne preto si myslíme, že priestor, v ktorom cestujeme, bude čoraz dôležitejší. Snažím sa starostlivo zvažovať, ako sa môžu líšiť potreby jednotlivých používateľov. Len tak môžeme vyvíjať priestory na cestovanie, v ktorých sa budeme cítiť tak dobre, ako sa len dá,“ povedal Keitarou Hinoue.

Keď bude všetko elektrifikované a autonómne, zmení sa usporiadanie automobilu a interiéry budú oveľa jednoduchšie a prehľadnejšie. Myslím si, že sa zvýši miera slobody dizajnu nebolo by možné mať interiéry, ktoré by vyhovovali individuálnym potrebám ľudí? Osobne v to dúfam.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.