Vytlačiť túto stránku

Šesť rád, ako správne brzdiť

Napísal TS 15. august 2019

Správna technika brzdenia aj včasné reakcie pomôžu predísť poistnej udalosti. Poradíme, aké pravidlá dodržať. Jazdy v kolónach, zákrutách či dole kopcom dávajú zabrať nielen brzdám, ale nesprávna technika brzdenia môže ohroziť aj bezpečnosť posádky vo vozidle. 

acquaplanning 1200x772

Najmä ak sa k tomu pridá moment nepozornosti, šmyk či aquaplaning. „Nehody, ktoré sú spôsobené rýchlou jazdou resp. neschopnosťou včas vozidlo zabrzdiť, patria medzi časté poistné a škodové udalosti,“ hovorí Peter Kundlák, technický riaditeľ Business Lease Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility a popredným hráčom na poli operatívneho lízingu. Firmám pomáha sledovať a znižovať aj škodovosť vozidiel. Ako totiž ukazuje prax, na riešenie poistných udalostí vynakladajú firmy počas napríklad štvorročného operatívneho lízingu áut až šestinu všetkých nákladov na vozidlo. Dôvodom je, že nepozorní vodiči generujú aj dodatočné náklady spojené s pneumatikami, ich servisom a údržbou, pričom agresívna jazda sa podpisuje aj pod vyššiu spotrebu pohonných hmôt. 

Tu je šesť pravidiel pri brzdení v kolónach, zákrutách, jazde dole kopcom, či na mokrej a nerovnej vozovke. 

1.     Koncentrujte sa a dodržujte odstup 

Bez ohľadu na terén, základným pravidlom je plne sa koncentrovať na jazdu. Teda netelefonovať, neposielať počas jazdy sms, či inak nerozptyľovať svoju pozornosť. „Vodič by rovnako mal dodržiavať bezpečný odstup od vozidla pred ním, aby mal čas reagovať. Ide o prípady zmeny tempa jazdy vozidla pred ním, napr. zastavenie na svetelnej križovatke či pred priechodom pre chodcov. V prípade potreby okamžitého zastavenia je potrebné zošliapnuť brzdový pedál celou silou,“ hovorí Peter Kundlák. Dnes už je väčšina vozidiel štandardne vybavená systémom ABS a teda ani pri krízovom brzdení nedochádza k úplnému zablokovaniu kolies. „Systém ABS automaticky prerušuje brzdový účinok, aby bolo vozidlo naďalej čiastočne ovládateľné - na šírku vozidla vpravo aj vľavo - a nedošlo k zničeniu pneumatík,“ podotýka. 

2.     Čo pomôže v kolónach 

Pri jazde v kolóne pribrzďujte podľa potreby, no vždy tak, aby ste si udržali optimálny odstup potrebný na rýchlu reakciu. „Modernejšie vozidlá sú už často vybavené adaptívnym tempomatom, ktorý je dobrým pomocníkom pri jazde v pomaly sa posúvajúcej kolóne. Nastavený odstup od vozidla pred vodičom dodržiava automaticky, teda v prípade spomalenia vozidla idúceho pred ním brzdí automaticky až do úplného zastavenia a chvíľka nepozornosti sa nemusí skončiť nepríjemnosťou,“ hovorí.     

3.     Čo platí pre zákruty 

Pokiaľ ide o brzdenie v zákrutách, ideálne je už vojsť do zákruty primeranou rýchlosťou. „Teda takou, aby vodič v prípade nepredvídateľnej prekážky alebo zmeny povahy vozovky dokázal reagovať. Na suchom povrchu je plynulé brzdenie bezpečné, dôležitým faktorom je však rýchlosť, akou zákrutou prechádzame,“ upozorňuje. 

4.     Ako brzdiť pri jazde z kopca

Pri jazde z kopca sa odporúča používať aj brzdenie motorom. „Šetrí sa tak brzdové obloženie, čím vodič predíde prípadnému prehriatiu bŕzd či brzdovej kvapaliny. U vozidla s manuálnou prevodovkou je to zaradením nižšieho prevodového stupňa, u vozidla s automatickou prevodovkou prepnutie na manuálne radenie alebo zo športového režimu,“ vysvetľuje Peter Kundlák.

5.     Čo pomôže pri aquaplaningu

„Aquaplaning hrozí pri rýchlostiach od 80 km/h. Predísť prípadnému aquaplaningu sa dá jazdou mimo vyjazdených koľají, v ktorých stojí voda,“ radí Peter Kundlák. Ak je zaliata väčšia časť vozovky, treba sa snažiť znížiť rýchlosť a ideálne prejsť jednou stranou vozidla po nezaliatej časti vozovky. Stabilizačné systémy vozidla spravia zvyšok. „Keď už sa do aquaplaningu auto dostane, vodič nesmie panikáriť, prudko brzdiť ani meniť smer jazdy. Len ubrať plyn a pokúsiť sa udržať smer jazdy,“ radí. Ak totiž stratia kontakt s vozovkou všetky štyri kolesá, vozidlo sa stane neovládateľné, prípadne sa roztočí. V takom prípade to už nie je vo vašich rukách.  

6.     Ako brzdiť na nerovnom teréne

Ak sa vaša cesta zrazu zmení z asfaltovej na kamienkovú, odborník radí prispôsobiť v takých prípadoch jazdu v závislosti od konkrétneho povrchu. „Na nespevnenom povrchu je priľnavosť pneumatík všeobecne nižšia, rýchlosť preto treba prispôsobiť danému povrchu tak, aby vozidlo bolo riadne ovládateľné,“ dodáva technický riaditeľ Business Lease Slovakia.