Kontrolujete olej? Tak dajte hlavu pod kapotu

Napísal TS ProfiAuto 04. február 2019

Auto prešpikované elektronikou môže byť dobrým pomocníkom, ale bezhlavo sa spoliehať na moderné technológie sa nemusí oplatiť. To platí aj pri takej bežnej činnosti, ako je kontrola motorového oleja. Ako teda správne postupovať?

profiauto olej19

Jindřich Krejčí zo siete autoservisov ProfiAuto k tomu uvádza: „Vodiči sa bohužiaľ málokedy pozerajú pod kapotu a spoliehajú sa len na elektroniku. To môže byť chyba, pretože snímače a realita sú dve rozdielne veci. I keď sa často sťažujeme na nespoľahlivú elektroniku, tak s prihliadnutím na naše pohodlie radi dôverujeme práve ukazovateľom počítača.“

Počítač vyšle vodičovi pokyn vtedy, keď je hladina oleja už skutočne nízka. To môže viesť k nasatiu vzduchu do olejového čerpadla a motor bude chvíľu pracovať na sucho. Kontrolka na palubnej doske v skutočnosti informuje vodiča o nízkom tlaku v mazacej sústave, čo nie je to isté ako nízky stav oleja.  

Podľa rôznych návodov a odporúčaní by mala byť hladina oleja niekde v strede medzi minimálnou a maximálnou hladinou, ktorú ukazuje mierka. Ale je to skutočne tak? Olej je cenným platidlom nielen pre motor, veľké množstvo oleja sú schopné nasať aj turbodúchadlá a výdatným olejovým kúpeľom nepohrdne napríklad variátor. 

„Preto je lepšie mať oleja viac, najlepšie čo najviac k maximálnej úrovni. A hlavne je dôležité pravidelne kontrolovať jeho stav a reagovať na jeho úbytok,“ hovorí Jindřich Krejčí.

A ako správne overiť úroveň oleja? Motor vozidla by mal byť rozohriaty, ale nie zase po nejakej ostrej a divokej jazde. Najlepšie je počkať približne 11 až 20 minút. Vybrať mierku, utrieť ju handričkou, vsunúť ju späť, opätovne ju vybrať a odčítať hladinu oleja. Aby bolo meranie spoľahlivé, malo by auto stáť na rovnom povrchu. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.