Vytlačiť túto stránku

Rizikové zóny II.

Napísal femme 30. jún 2008

Ak sa stane na určitom úseku cesty viac ako 12 dopravných nehôd za rok, je daná oblasť považovaná za rizikovú. Na území Slovenska sú to tieto oblasti...

>> Móda >> Aktuálne >> Rizikové zóny II.

Komisia európskych spoločenstiev vydala Európsky akčný program bezpečnosti na roky 2002/2010. Podľa tohto programu sú štáty EÚ povinné registrovať nehodové lokality na svojom území a súčasne odstraňovať príčiny vzniku dopravných nehôd. Slovenská správa ciest eviduje asi 180 najnebezpečnejších nehodových úsekov, z čoho je približne 26 kritických. Postupným dobudovaním diaľničných úsekov došlo k úbytku niektorých nehodových lokalít ako sú napríklad: na úseku od Piešťan do Trenčína, úsek medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom zo 130 na 30. Vybudovaním okružnej križovatky v Šarovciach a v neposlednom rade tzv. „križovatka smrti“ v Senci zaznamenala rapídny úbytok nehodovosti.

Okrem dobudovania diaľničných úsekov a okružných ciest a križovatiek sa lacnejším variantom zdá byť zavedenie blikajúceho zeleného svetla na križovatkách, ktoré dáva vodičovi čas na rozhodnutie o zastavení a inštalácia špeciálnych radarov v obciach, ktoré slúžia ako prvotná informácia pre vodičov o okamžitej rýchlosti.

Problematické úseky
1, kolmé križovatky rovnako širokých ciest prvej a druhej triedy, kde nie je spočiatku isté kto má prednosť
2, náhle zúženia štvorprúdových ciest
3, zákruty s nerovnomerným polomerom s neobmedzenou rýchlosťou
4, križovatky so svetelnou signalizáciou s odbočovaním pruhom bez svetelnej signalizácie
5, staré okružné križovatky (bratislavský Prístavný most)
6, kruhové objazdy s neštandardnou prednosťou v jazde ( kruhový objazd v Poprade)
7, úseky s vysokou intenzitou dopravy a nedostatočnou prejazdnou kapacitou, nevhodná organizácia dopravy ( Banská Bystrica – vytvorením pešej zóny)

Najrizikovejšie oblasti na 1 km dĺžky cesty za rokBanská Bystrica – Zvolen, Považská Bystrica, Martin, Žilina, Ružomberok, Poprad, Košice